Med vodenim turističnim ogledom ledene jame na ledeniku Breidamerkurjökull na jugovzhodu Islandije se je včeraj popoldne zrušila ledena stena in pod seboj pokopala skupino turistov. 

Po klicu na pomoč je stekla reševalna akcija. »Razmere na terenu so zelo težke,« je dejal šef lokalne policije Sveinn Kristján Rúnarsson. »Ker gre za ledenik, je dostop z reševalno opremo zelo težak. Vse delamo ročno,« njegove besede povzema BBC. Zvečer so iskalno akcijo zaradi težavnih razmer prekinili in jo nadaljevali danes zjutraj. 

Pod ledom so našli truplo tujega turista, ki mu ob prihodu reševalcev ni bilo več pomoči. Doslej so našli še enega turista, ki je utrpel poškodbe, a ni v smrtni nevarnosti, medtem ko dve osebi še iščejo.

»Lahko se zgodi karkoli« 

Pristojni so potrdili, da so bili vsi člani odprave tuji turisti, na oglede ledenih jam pa so se odpravili v sklopu organiziranega turističnega ogleda. Sledenje po besedah Rúnarssona vodijo izkušeni gorski vodniki, ki bi naj znali presoditi, ali so razmere varne. »Vselej se lahko zgodi, da imaš smolo. To področje je živo in lahko se zgodi karkoli,« je še dejal. 

Breidamerkurjökull je ledenik, ki se razteza od ledenika Vatnajökull do lagune Jökulsárlón na jugovzgodu Islandije. Znan je po svojih ledenih jamah.

Priporočamo