Cariniki iz koprskega finančnega urada so med pregledovanjem tovorne dokumentacije za pošiljke, ki so 1. oktobra v Koper priplule s tovorno ladjo, posumili, da bi bi bila lahko v enem izmed kontejnerjev prepovedana snov. Po skeniranju pošiljke so se odločili, da jo bodo preverili tudi s fizičnim pregledom tovora, ki je njihove sume potrdil.

S hitrim testom za odkrivanje prepovedanih drog so ugotovili, da je v kontejnerju prepovedana droga kratom, zato so o najdbi obvestili koprske kriminaliste, ki so prevzeli nadaljnjo preiskavo. Kot so pojasnili na finančni upravi, je bilo v tovoru kar 120 kartonov kratoma v skupni teži 3050 kilogramov. Pošiljka je v Koper prispela iz Indonezije, namenjena pa je bila naprej v eno izmed evropskih držav.

Zaseg droge kratom v Luki Koper. Foto: Furs

Tri tone kratoma je bilo zapakiranih v 120 kartonastih škatel. Foto: Furs

Kot pojasnjujejo na spletni strani organizacije DrogArt, je kratom tropsko drevo iz družine kavovk, ki raste v jugovzhodni Aziji, kjer ga že stoletja uporabljajo v tradicionalni medicini. Ponekod zato niti ne sodi med prepovedane snovi. Uporabniki ga uživajo oralno, izzove pa istočasno stimulacijo in sedacijo.

Priporočamo