Brezhibno urejenega 25-letnega Mirka Pilingerja - Mikija, starega znanca policije, obtoženega umora in poskusa uboja septembra lani pri romskem naselju Brezje, so včeraj na novomeško sodišče vklenjenega v lisice pripeljali iz ljubljanskega pripora. Medtem se Dejan Novak, obtožen sostorilstva pri obeh kaznivih dejanjih, brani s prostosti. Oba se zagovarjata z molkom. Pilingerju za umor iz brezobzirnega maščevanja grozi najmanj petnajst let zapora, za poskus uboja pa od pet do petnajst let. Sostorilstvo se kaznuje enako oziroma mileje. Starša umorjenega Sabostjana Kovačiča Miro Brajdič in Darja Kovačič sta že vložila premoženjskopravni zahtevek, od vsakega obtoženca zahtevata 25.000 evrov odškodnine. Demir Brezar, ki je bil v streljanju hudo poškodovan, pa naj bi premoženjskopravni zahtevek vložil do konca obravnave.

Najprej zaseda, nato streljanje

Strelska morija se je zgodila 3. septembra lani okoli 22. ure na regionalni cesti Mirna Peč–Novo mesto, pri romskem naselju Brezje. Tistega večera je bila v Brezju zabava, na kateri je bil skupaj s prijatelji tudi pokojni 22-letnik Sabostjan Kovačič iz Pogancev. Okoli 22. ure je sedel na zadnji sedež vozila seat alhambra, vozila je Alma Pljaskovič, ob njej je sedel njen partner Demir Brezar, na zadnjem sedežu poleg Kovačiča pa Aleksander Zorec - Sandi. Na glavni cesti v bližini romskega večnamenskega centra jih je dohitel črn audi A6, jih prehitel, naglo zavrl, da je alhambra trčila vanj, in jim zaprl pot. Iz audija, ki ga je vozil Novak, je s puško neznane znamke izstopil Pilinger. Namenil se je proti seatu alhambri, nato pa začel streljati poti Kovačiču.

Rezultat je bil tragičen. Pod streli je Kovačič zaradi hudih poškodb možganov in odpovedi srca umrl, Brezar pa je bil hudo ranjen v obraz. Lažje ranjeni sta bili še dve osebi. Kot je v obtožnici zapisalo tožilstvo, je bil povod Kovačičevo dopisovanje s Pilingerjevim dekletom. Po izjavah prič naj bi Kovačič na facebooku objavil njeno sliko, kar naj bi Pilingerja močno razjezilo, Kovačiču naj bi grozil, vendar naj bi ga nameraval »zgolj« pretepsti. A namera se je sprevrgla v tragedijo.

Sabostjanovega očeta Mira Brajdiča iz Pogancev je o umoru njegovega sina obvestila svakinja. »Rekla mi je, da mi je Miki ubil sina,« je povedal. Ko sta z ženo prispela v Brezje, so bili na kraju dogodka že policisti. »Sina sem videl ležati na tleh. Kakih sto Romov je bilo naokrog in so vpili: Miki ga je ustrelil!« Kak teden prej naj bi Sabostjan na facebooku objavil sliko Mikijeve punce. »Rekel sem mu, naj jo takoj zbriše, vendar jo je očitno Miki že videl, saj je začel sinu groziti, da ga bo ubil. To sem izvedel od tasta, saj mu je Miki to sam povedal.« Kot je dejal Brajdič, naj bi mu po prihodu iz pripora grozil tudi Novak, češ da bo z njim in njegovo hčerko naredil enako kot s Sabostjanom. »Ni prav, da ste ga izpustili iz pripora. Upam, da bo sodišče spoznalo, da ima pred sabo dva prava morilca,« je dejal Brajdič. Novak je nasprotno zatrdil, da je bil Brajdič tisti, ki je prvi grozil. »Nisem mu grozil, sem ga pa žalil, ampak šele potem, ko mi je on zagrozil, da mi bo iztaknil obe očesi in da ne bom več hodil,« je govoril Novak.

Ranjen je obvisel na oknu avta

Nato so na prostor stopili še Brezar, njegovo dekle Alma Pljaskovič in četrti potnik v seatu alhambri Aleksander Zorec - Sandi. Vsi trije so odločno dejali, da je streljal Pilinger. »Ko se je začelo streljanje, sem videl samo Mikija, kako stoji pred avtom in strelja name. On je prvi streljal, iz našega avta pa se je začelo streljati potem, ko sem bil jaz že zadet,« je dejal Brezar, ki ga čaka še kar nekaj plastičnih operacij zaradi hudih poškodb obraza. Zanikal je, da bi sam imel pištolo, kot je trdil Sabostjanov oče. Tudi Alma Pljaskovič je odločno, a v joku, še vedno šokirana zaradi dogodka, dejala, da je prvi streljal Pilinger, nato da je sledilo še več strelov, a ne ve, kdo vse je streljal. Kmalu zatem je ranjenega Demirja odpeljala na urgenco.

Bolj podrobno je streljanje opisal Zorec, ki je dejal, da je takoj, ko se je začelo streljanje, pobegnil iz avta in se skril pri najbližji hiši. »Sabostjan je po strelu obvisel na šipi avtomobila, kot krpa prek okna. Ko je Alma speljala, je padel iz vozila in obležal na tleh,« je dejal. »Zagotovo je prvi streljal Miki, potem je iz avta streljal tudi Sabostjan. Že enkrat prej mi je pokazal, da ima pištolo. Nisem pa ga spraševal, zakaj jo ima.« Sabostjanov oče je nasprotno zatrdil, da nič ne ve o tem, da bi imel sin kakšno orožje. Je bil pa po njegovih besedah Brezar tisti, ki je s seboj ves čas nosil pištolo.

Glavna obravnava pred petčlanskim senatom, ki mu predseduje sodnica Mojca Hode, se bo z zaslišanjem prič nadaljevala prihodnji teden.

Priporočamo