Timotej D. je 5. decembra lani poklical na kočevsko policijo in povedal, da je njegov oče Aleš Krošelj ubil svojo mamo. In da se je to zgodilo v stanovanju v bloku na Trgu Svetega Jerneja, kjer sta njegov oče in babica bivala. Policisti so že pred vhodnimi vrati zaznali neprijeten vonj, ki je, ko jim je 40-letni Aleš Krošelj odprl, postal še bolj intenziven. Vonj po razpadanju. Na postelji so zagledali truplo, samo v spodnjicah, pokrito z odejami, tudi prek glave. Že na prvi pogled je bilo vidno, da je pokojna umrla že pred časom. Okno je bilo na stežaj odprto, stanovalec pa vidno dezorientiran, so takrat v uradni zaznamek zapisali policisti. Krošelj se mora zdaj na sodišču zagovarjati, da je on tisti, ki je ubil svojo 67-letno mamo. Obtožen je, da jo je v času od 30. novembra popoldne do 2. decembra večkrat udaril po glavi in prsnem košu, da je padla po tleh in se poškodovala po glavi. Usoden je bil eden od udarcev v glavo, zaradi katerega je izkrvavela v možgane. Imela je tudi veliko zlomljenih reber.

Zavohal sladkast smrad in zagledal mrtvo babico

Krošelj se danes ni želel zagovarjati, med pregledom pri psihiatričnem izvedencu dr. Draganu Terziču pa je dejal, da se ne spomni ničesar, ker je takrat zaužil veliko alkohola, droge in benzodiazepinov. Po njegovih besedah sta šla z mamo spat, ko se je zbudil, pa je poleg ležala mrtva. Začel jo je oživljati, vendar neuspešno. Toda sin ga postavlja na laž. Na glavni obravnavi ga sicer še niso zaslišali, je pa v preteklosti vse skupaj že opisal. Potrdil je, da je oče narkoman, z drogo je imel težave tudi sam in tudi babica. Živel je pri mami, a sta se tri tedne prej sprla in nato je živel po ljubljanskih ulicah. Potem pa se je odločil, da gre k očetu po zimske čevlje. Zvečer je zaman trkal na vrata, zato je noč prespal na hodniku, zjutraj pa spet trkal, ker je imel občutek, da je nekdo v stanovanju. Čez čas mu je res odprl oče, z masko na obrazu. Takoj je zavohal sladkast smrad, potem pa na postelji zagledal mrtvo babico. Oče mu je priznal, da jo je ubil, ni pa povedal kako. Rekel je tudi, da jo zaradi vonja škropi z ustno vodico. Razglabljal je, kako bi se znebil trupla, in da bi bilo fino, če bi imel avto, da bi ga odpeljal. A po razmisleku je rekel, da svoji mami tega ne bi mogel narediti.

Vnuka pokojne je bilo strah, da bo tudi njemu oče kaj naredil, ker je imel v roki nož, s katerim je lupil jabolko. Po kakih štirih urah mu je rekel, da bo šel po alkohol v trgovino in oče se je strinjal. Ko je prišel ven, pa je poklical policijo.

Grozil tudi v kočevskem zdravstvenem domu

Pred usodnim dogodkom je nekaj dni v stanovanju s Krošljem in mamo bival njun znanec, brezdomec. Priča je bil, ko je Krošelj 30. novembra kričal na svojo mamo in razbijal po stanovanju. Bil je zelo jezen, je povedala priča, in še, da mu je mama rekla, naj ne meša alkohola in tablet, ker potem postane nasilen. Obiskovalec je takrat odšel, ko se je kasneje nekajkrat vrnil, pa mu ni nihče odprl.

Isti dan je imel Krošelj izpad tudi v centru za zdravljenje odvisnosti v kočevskem zdravstvenem domu. Medicinska sestra je danes pričala, da ni dobil obliža, ki ga je želel, zato je z večjim nožem začel groziti, da bo vse pobil. V naslednjih dneh se je še oglašal, a je bil umirjen. Zanj je tudi dejala, da velikokrat ni prišel na terapijo, testi na droge pa so bili večinoma pozitivni. Tudi njegova mama se je v preteklosti udeleževala terapij, a v zadnjem letu ne.

Bistveno zmanjšano prišteven

Psihiater Terzič je ocenil, da je bil obtoženi v času kaznivega dejanja zaradi uživanja psihoaktivnih snovi in neopredeljene osebnostne motnje bistveno zmanjšano prišteven. Nevarnost ponovitve takšnega ali podobnega kaznivega dejanja je v primeru abstinence majhna, sicer pa latentna, je zapisal. Danes je potrdil, da bi obtoženemu bolj koristilo ambulantno psihiatrično zdravljenje. Na vprašanje tožilca Sedina Kičina, ali gre pričakovati, da se ga bo udeleževal, je odvrnil, da je to res vprašljivo. »Toda kar se je zgodilo, je bil zanj hud stres in bi lahko bilo motiv, da bo odslej drugače. Vendar tega ne bomo vedeli, dokler ne bomo poskusili,« je izjavil. 

Priporočamo