Prejšnji teden se je tragično končal spopad med vrstnikoma, najboljšima prijateljema in sošolcema. Kakšnih petnajst kilometrov vzhodno od Niša, v naselju Niška Banja z okoli 3500 prebivalci, je po prepiru in pretepu na podstrešju stanovanjske hiše mrtev obležal trinajstletni Andrej. Krvav dogodek se je zgodil okoli enajste ure dopoldne. Na kraj sta pridrveli dve ekipi reševalcev. Fanta s hudimi poškodbami vratu, po poročanju Blica je bil ta prerezan, so lahko le še razglasili za mrtvega, drugega, trinajstletnega osumljenca, pa so lažje poškodovanega in v hudem šoku odpeljali v bolnišnico, kasneje so ga premestili na beograjsko psihiatrično kliniko za otroke. Policija je na kraju našla morilsko orožje, šlo naj bi za nož.

V preteklosti že nasilen?

Po pripovedovanju sosedov naj bi se fanta najprej sprla in stepla na dvorišču, kar potrjujejo tudi kaplje krvi pred hišo. »Osumljenčeva babica je pred hišo kričala in prosila za pomoč. Sosed je šel noter, kjer je v mlaki krvi našel truplo,« še poroča Blic. Najstnika sta bila sošolca, po pisanju srbskih medijev sta bila od tretjega razreda naprej celo najboljša prijatelja, zato je domačinom še toliko manj jasno, kaj se zgodilo in predvsem zakaj. Kakor tudi, zakaj je bil eden od njiju sploh oborožen z nožem. Osumljenca eni opisujejo kot mirnega, zadržanega in inteligentnega fanta, ki pa da je bil vseeno rahlo čuden. Držal se je bolj zase, redko se je igral z drugimi otroki. »Vedno je bil sam,« je povedal eden od sosedov. A hitro pristavil, da je bil vseeno prijeten fant, ki doslej naj ne bi bil problematičen.

Povsem drugačno zgodbo je v pogovoru za srbske medije naslikal Andrejev dedek. Osumljenca je opisal kot čudnega, nedružabnega, ki da mu je njegov edini vnuk skušal le pomagati in ga večkrat peljati med ljudi. Sam mu je večkrat rekel, naj se z njim ne druži več, ker je težaven. V šoli so se fanta menda vsi izogibali. »Navduševal se je nad satanizmom, bral je knjige o tem, risal mrtvaške glave. Nekateri starši so ga prijavili zaradi nasilnih izbruhov nad njihovimi otroki, a šola ni storila ničesar,« ves pretresen razlaga Andrejev ded Staniša. Osumljeni naj bi s seboj v šolo večkrat odnesel kako orožje, tudi nože.

Z nožem nad sošolko

Le tri dni pred to tragedijo so policisti v Novem Sadu obravnavali še en nasilen incident z najstniki, v katerem je trinajstletnica z nožem zabodla svojo sošolko in prijateljico. »Izvlekla je nož in jo zabodla v prsi. In to punca, ki je bila pred tedni pri nas doma, dekle, pri kateri je moja hči že večkrat prespala. Napadla jo je brez vsakega razloga. Ko jo je moja hči vprašala, od kod se je vzel nož, ji je povedala, da ga je že ves dan nosila s seboj. Tudi v šolo. Rekla je, da je hotela nekoga prestrašiti, in se zraven smejala,« je za Blic povedala mama žrtve. Napad se je odvil okoli osme ure zvečer po popoldanskem pouku, ko naj bi dekleti kupovali nosilko za mačko. Napadena deklica je šele doma ugotovila, da jo je prijateljica zabodla, saj se ji je prej zdelo, da jo jele udarila z ročajem noža. Šla je v bolnišnico, kjer so ji oskrbeli rano, mama pa je poklicala policijo. Nikomur ni jasno, zakaj bi najstnica napadla svojo prijateljico, s katero sta se družili od mladih nog. Osumljenko bo pregledal psihiater, najverjetneje pa jo bodo prepisali na drugo šolo. Najstnica zaradi let ne bo kazensko odgovarjala za svoje dejanje, saj še ni stara štirinajst let.

Po množičnem poboju na beograjski šoli maja letos so na šolah po vsej Srbiji zagotovili navzočnost policije. Na šolah v Beogradu za dodatno varnost skrbita po dva policista, na preostalih po eden. 

Priporočamo