Petletni Beau Blake se je za domačo hišo v Byron Bayu, obmorskem mestu v Novem Južnem Wales, igral ob bazenu, ko ga je naenkrat napadel trimetrski piton. Žival ga je ugriznila, se mu ovila okoli nog ter ga potegnila v bazen. »Videl sem veliko črno senco, ki je prišla iz grmovja, in preden sta dosegla dno, se je popolnoma ovila okoli njegove noge,« je dečkov oče Ben opisal grozljiv dogodek.

Še vedno »objeto« dvojico je iz vode potegnil dečkov 76-letni dedek, oče Ben pa ju je spravil narazen. Žival naj bi na petletnika prežala iz bližnjega rastlinja. »Mislim, da je ležal tam in čakal na žrtev - ptico ali kaj podobnega - in to je bil Beau,« je dejal oče, ki je po lastnih besedah za rešitev sina iz kačjega prijema potreboval le 15 do 20 sekund. Naslednjih deset minut je pitona držal v rokah, medtem ko je skušal pomiriti otroka in očeta. Potem ga je spustil nazaj v naravo.

Letos rekordna sezona kač

»Ko smo očistili kri in Beauju dopovedali, da ne bo umrl, ker ni šlo za strupeno kačo, je bil pravzaprav precej dobro,« je še pojasnil za lokalni radio in dodal, da je sin utrpel manjšo rano ob ugrizu v gleženj ter da dobro okreva. Mesto ugriza zdaj spremljajo, da se ne bi okužilo, deček pa nekaj dni ne bo šel v šolo. Pitoni so na avstralski vzhodni obali zaradi subtropske klime nekaj običajnega, a se vendarle redko tako zelo približajo domovom in ljudem.

Strokovnjaki so prejšnji mesec izdali opozorilo za možnost povečanja števila človeku nevarnih živali na območju, saj imajo zaradi neobičajno veliko dežja in višjih temperatur za to odlične pogoje. »Prav možno je, da bo letošnja sezona kač rekordna,« pravi vodja lokalnega centra za plazilce Jake Meney. Po deževni sezoni postanejo manjši sesalci, ptice in plazilci bolj aktivni tudi pri lovu na hrano, kače pa se ob višjih temperaturah odpravijo tudi iskat partnerja za razplod.

Priporočamo