Na celjskem tožilstvu so nam potrdili, da so 29. novembra s celjskega okrožnega sodišča prejeli spis po opravljeni sodni preiskavi v zvezi s smrtjo še ne dveletnega fantka, ki je umrl v avtu, ki je bil na soncu parkiran pred eno od hiš v naselju Sv. Lovrenc v občini Prebold. Okrajni državni tožilec Jošt Jeseničnik, ki mu je bila zadeva dodeljena v obravnavo, je v začetku tega tedna na celjsko sodišče vložil obtožnico zoper mamo nesrečnega fantka in njenega partnerja. Da so obtožnico prejeli, nam je potrdila Petra Giacomelli, predsednica celjskega okrožnega sodišča: »Zadeva je dodeljena sodnici Maji Manček Šporin. Rok za vložitev ugovora zoper obtožnico je osem dni. Sočasno je podan tudi predlog za podaljšanje pripora ob vložitvi obtožnice,« je pojasnila Giacomellijeva. Zagovornika obtoženih sta nam danes sporočila, da sta obtožnico prejela in ji nameravata ugovarjati.

Pred odločitvijo o podaljšanju pripora

Kot pojasnjujejo na celjskem sodišču, je za odločanje o podaljšanju pripora in ugovoru zoper obtožnico pristojen zunajobravnavni senat okrožnega sodišča v Celju. »Zaenkrat še ne moremo odgovoriti na vprašanje o tem, kdaj bo obtožnica postala pravnomočna, saj je to odvisno najprej od vročitve obtožnic, potem od vložitve eventuelnih ugovorov, vsekakor pa gre za zadevo, ki ima zaradi pripora status nujne zadeve in bo obravnavana prednostno. Pri tem pa je potrebno izpostaviti tudi to, da je zadeva kompleksna in zajema večje število kaznivih dejanj,« je še v odgovoru zapisala Giacomellijeva.

Spomnimo, da je preiskovalna sodnica že po prvem zaslišanju mame T. K. zanjo odredila pripor. Enako je storila za njenega partnerja T. N.. Oba sta osumljena povzročitve smrti iz malomarnosti, storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja ter neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog. Kot so po dogodku, ki je pretresel domačo in tudi tujo javnost, povedali na celjski policiji, so tako mamo kot tudi njenega partnerja v preteklosti že obravnavali. Enega od njiju zaradi več kaznivih dejanj s področja premoženjske kriminalitete ter tudi kaznivih dejanj z elementi nasilja, drugega pa zaradi suma storitve premoženjskega kaznivega dejanja. Oba sta tudi odvisnika od prepovedanih drog.

Več kot dve uri v razbeljenem avtu

Nekateri so po dogodku opozorili, da so bile razmere v družini precej neurejene že dalj časa in se čudili, čemu ni ustrezno ukrepal že Center za socialno delo Savinjsko-Šaleška. A kot so pojasnili na pristojnem centru, so družino obravnavali, težava pa je bila, da se družina na njihove pozive ni odzivala. Mama in partner naj bi se tudi pogosto selila. Da dejansko niso imeli zadosti informacij, na podlagi katerih bi lahko učinkovito ukrepali po uradni dolžnosti, je razkrila tudi notranja revizija, ki so jo po dogodku uvedli na centru za socialno delo.

Spomnimo, da naj bi bil nesrečni otrok, kot naj bi pokazala tudi sodna obdukcija, v razgretem avtomobilu zagotovo več kot dve uri. V avtu ga je našel šele domačin, ki je otroka nemudoma začel oživljati, pomoč so ponudili tudi drugi domačini z uporabo defibrilatorja, kar nekaj ur so ga poskušali oživljati tudi žalski reševalci in ekipa nujne medicinske pomoči, ki je prispela iz Celja, na pomoč pa so poslali celo vojaški helikopter. A žal so bili vsi poskusi, da bi fantek spet zadihal, zaman. 

Priporočamo