»Bil sem zelo daleč stran, pa drli smo se tam, kot se po navadi deremo. Videl sem, da so se oni pri paviljonu prerivali, slišal sem tudi, da so Vojku govorili, naj vrne telefon, on pa je trdil, da ga ni ukradel, ampak ga je dobil. Potem pa je ena punca rekla, da je Vojko zaštihan. Ne bom trdil, da je to storil obtoženi, ker tega nisem videl,« je na sojenju Ludviku Knezu razlagal Tajer B., še ena priča incidenta med brezdomci na ljubljanskem Kongresnem trgu sredi lanskega oktobra. Takrat je Knez, 59-letni invalid brez obeh nog in dlani desne roke, z nožem zabodel štiri leta mlajšega Vojka B., zaradi česar se zdaj zagovarja zaradi poskusa uboja. Spor je očitno izbruhnil zaradi telefona. Knez se zagovarja, da mu ga je Vojko B. ukradel in ga je hotel nazaj, zabodel pa da ga je po nesreči. Vojko pa trdi, da mu je Knez telefon sam posodil in da ga je zabodel brez razloga.

Očitno nas hočete imeti za norca ... ali ste lagali takrat ali zdaj ... Tožilstvo resno razmišlja, da bi zoper vas vložilo obtožnico. Nihče ni tako kratke pameti, da bi temu nasedel ...

Maša Podlipnik, tožilka

Kaj natančno se je dogajalo, je težko ugotoviti, kar dokazuje tudi pričanje Tajerja B. Medtem ko je na glavni obravnavi večkrat ponovil, da je vse skupaj videl le od daleč in da je vse, kar podrobnejšega ve, izvedel od dekleta, ki je bila zraven, je v sodni preiskavi povedal povsem drugačno zgodbo. Da je sam videl, kako je skupina napadla Vojka zaradi telefona, zlasti dve dekleti sta nanj močno pritiskali, da naj ga vrne. »Potem je Knez ven potegnil nož, kar lep komad, dolg od 20 do 30 centimetrov, in ga skril pod majico oziroma pulover,« je izjavil in nadaljeval, da je potem ena od deklet od Vojka dobila telefon in ga vrnila Knezu. Slednji je nato drugemu dekletu, ki je zagrabila invalidski voziček in verjetno ni opazila noža, pokazal, da naj ga porine naprej proti Vojku, kar je tudi storila.

Težave s spominom?

»Takrat je nož potegnil ven in Vojka zabodel direktno v hrbet. Najprej sem mislil, da ga je čisto malo, šele potem sem videl, kaj je res bilo. Kri je kar lila z njegovega hrbta. Vojko najprej sploh ni vedel, da je poškodovan, potem pa je ena od punc dvignila njegov pulover ...« je v sodni preiskavi nazorno opisoval dogajanje. Ko so ga zdaj na to spomnili, je vztrajal, da tega osebno ni videl. In da se niti ne spomni, da so ga na sodišču v zvezi s tem že zaslišali. Ko so mu pokazali zapisnik, pa je vseeno omahljivo potrdil, da je pod njim njegov podpis. Na vprašanje, ali ga je Kneza strah, je odvrnil, da ne ve, zakaj bi se ga bal.

Sprememba pričanja je močno vznejevoljila tožilko Mašo Podlipnik. »Očitno nas hočete imeti za norca ... ali ste lagali takrat ali zdaj ... Tožilstvo resno razmišlja, da bi zoper vas vložilo obtožnico. Nihče ni tako kratke pameti, da bi temu nasedel ...« mu je dejala, pooblaščenec oškodovanca Marko Makuc pa je opozoril, da je za krivo pričanje zagroženih do pet let zapora. A je vztrajal pri svojem. Na vprašanje, ali ima morda težave s spominom, pa je odgovoril, da ima psihične težave in da se je nedavno zdravil v Polju. »Zmeraj sem tam, kjer je kak bum, potem me pa policija popiše in moram hoditi pričat na sodišče. In to mi ni všeč,« je zabrundal pred odhodom. Sodnica Irena Škulj Gradišar je že napovedala, da bo preverila, ali je v njegovih navedbah o zdravljenju kaj resnice. 

Priporočamo