Split. Hrvaška policija je zaradi suma ulova in preprodaje zaščitenih morskih vrst – šlo naj bi za brizgače oziroma morske kumare, morske ježke in morske datlje – priprla deset osumljencev. Hrvati naj bi bili odgovorni za njihov ulov, Italijani pa zadolženi za pakiranje, skladiščenje in preprodajo, poročajo hrvaški mediji. Kriminalna združba, katere skladišča so kriminalisti našli na območju Kaštela Starega in Knina, je po doslej zbranih informacijah zaslužila dobrih 130.000 evrov. Ogrožene morske vrste so povečini lovili na območju Splita, še poročajo mediji, končni cilj pa je bila Italija.

Več tisoč evrov za kilogram

Podobne akcije niso pri naših južnih sosedih nič nenavadnega, saj so morske dobrote, zlasti kumare, priljubljene in lahka tarča pomorskih krivolovcev. V nekaterih državah veljajo za delikateso, najbolj cenjene so med višjim slojem v Aziji, cena kilograma hrvaških se povzdigne do okoli 500, azijskih pa celo do nekaj tisoč evrov. Kljub nezakonitosti posla naj bi ta neizmerno cvetel, mesečno naj bi čez hrvaške meje potovalo na stotine kilogramov teh nesrečnih, ogroženih živali. Malo manj znano je, kako zelo pomembno vlogo imajo morske kumare za ekosistem. Ob njihovem pomanjkanju na morskem dnu začenja primanjkovati kisika, kar posledično vodi do izginotja oziroma pogina drugih organizmov. Ker se hranijo z različnimi organizmi v pesku na morskem dnu, v okolju brez morskih kumar naraste število bakterij.

Tarča tudi ježki in »prstaci«

Divji lovci, ki si žepe polnijo tudi z nezakonitim lovom različnih želv in ptic, se rade volje spravljajo tudi na morske ježke. Predlansko poletje smo poročali, kako so jih na Pagu lovili s čolni, nalagali v hladilne tovornjake s koprskimi registrskimi tablicami in odvažali neznano kam. Ježki veljajo za specialiteto, največkrat kot sestavina japonskih jedi. V hrvaških restavracijah si jih zaradi pravilnika o odlovu ne upajo streči, po pisanju lokalnih medijev pa jih odkupujejo v slovenskih in italijanskih. Gurmani na svojih krožnikih radi vidijo tudi morske datlje, poznane kot prstace. Čeprav jih je prepovedano loviti, se školjke redno najdejo na meniju restavracij, čeprav na črno oziroma pod mizo. Pri nas so zavarovani že od leta 1993, a se jih je še nedavno brez težav dalo dobiti.

Priporočamo