Krešimir Pahoki je konec julija oborožen s starim revolverjem vstopil v dom za starejše v domačem Daruvarju, v katerem je že desetletje bivala tudi njegova mama. Začel je nenadzorovano streljati, s strelom v glavo je sodil tudi svoji mami. Potem ko je umoril šest ljudi in jih še šest ranil, je šel v lokalno gostilno, si naročil pivo in mirno počakal na policijo.

Grozi mu 50 let zapora

Po poročanju hrvaške strani MojPortal, je prejšnji teden umrla še ena od ranjenih v napadu. Ker je bilo njeno zdravje dodobra načeto že prej, trenutno še ni jasno, ali je umrla zaradi posledic strelske rane ali česa drugega. Tako tudi ni jasno, ali bo Pahoki na sodišču zdaj odgovarjal za šest ali sedem umorov (in več poskusov). Preiskava poteka, čaka se na rezultate obdukcije. Za enajst kaznivih dejanj, med drugim femicida, umorov in poskusov umora, mu grozi do 50 let zapora.

Gospo, hrvaški mediji ne poročajo, koliko je bila stara, so po strelskem pokolu 22. julija s poškodbo desnega ušesa odpeljali v bolnišnico. Operirali so jo, sčasoma pa jo iz bolnišnice odpustili. Gospa je bila v slabem zdravstvenem stanju že v času bivanja v domu za starejše, v bolnici pa je prejšnji teden domnevno pristala zaradi možganske kapi. V petek je umrla.

 

Preberite še: Morilcu, ki je v domu za starejše pobijal nemočne, podaljšali pripor

Moril zaradi denarja?

51-letnemu Krešimirju Pahokiju so konec avgusta zaradi ponovitvene nevarnosti pripor podaljšali še za dva meseca. Ni znano, ali je bil kaj bolj zgovoren kot prvič, ko se je znašel na sodišču. Tik preden se je pojavil pred preiskovalnim sodnikom je le nekaj dni po streljanju novinarje na hitro odpravil z besedami: »Brez komentarja.« Molčal naj bi tudi vse odtlej. Tako še vedno ni znano, zakaj se je tako okrutno spravil na mamo, ostale nemočne (in nepokretne) stanovalce in zaposlene. Po neuradnih informacijah pa je šlo za denar. Mami bi namreč moral pomagati pri plačilu mesečnega zneska za bivanje v domu, s čimer pa naj bi venomer zamujal. Sodu naj bi prebila dno njena odločitev, da na dom oziroma njeno direktorico in lastnico prepiše vse svoje imetje.

Priporočamo