»Zaslišal sem zvok, kot bi prišlo do trčenja vozil, nato pa streljanje. Več zaporednih strelov, potem pa rafal. Šel sem tja, do ceste, nikjer ni bilo nobenega, le na cesti je ležal moj vnuk Sabostjan. Obstal sem ob truplu … Še isti večer se je govorilo, da sta ga ubila Pilinger in Novak,« je včeraj na prostoru za priče na novomeškem sodišču dogajanje 3. septembra lani opisoval Brane Kovačič. Temu, kar se je takrat govorilo, verjame tudi tožilstvo: umora Sabostjana Kovačiča je obtožilo 25-letnega Mirka Pilingerja, prav tako poskusa uboja Demirja Brezarja, ki je bil v incidentu hudo poškodovan. Zatožno klop si Pilinger deli z 20-letnim Dejanom Novakom, ki naj bi mu pri kaznivih dejanjih pomagal.

Morija se je zgodila okoli 22. ure na regionalni cesti med Mirno Pečjo in Novim mestom pri romskem naselju Brezje. Zvečer je bila v naselju zabava, na kateri je bil tudi 22-letni Sabostjan iz Pogancev. Zapustil jo je s prijatelji: seata alhambro je vozila Alma Pljaskovič, zraven je bil njen partner Brezar, zadaj pa Aleksander Zorec in Sabostjan. V bližini romskega večnamenskega centra naj bi jih dohitel črn audi A6 z Novakom za volanom. Najprej naj bi seata prehitel, nato pa zavrl, da je prišlo do trčenja. Iz audija naj bi takrat s puško izstopil Pilinger, zakorakal proti seatu in začel streljati proti Sabostjanu. Streli so bili zanj usodni, Brezar pa je bil hudo poškodovan po obrazu. Po prepričanju tožilstva se je Pilinger hotel maščevati, ker si je Sabostjan dopisoval s Pilingerjevim dekletom in je na facebooku objavil njeno sliko.

»Nenormalni« streli iz seata

Obtožena se zagovarjata z molkom. Je pa Elko Brajdič včeraj pričal, da mu je Pilinger takoj po dogodku, ko je bežal mimo njihove hiše, priznal, da je moril on. Tega v sodni preiskavi priča sicer ni povedala. Pilinger je zatrdil, da laže.

Brezar, Pljaskovičeva in Zorec so že na prejšnji obravnavi zatrdili, da je res začel streljati Pilinger. Se je pa nato streljalo tudi iz njihovega avta, a šele ko je bil Brezar že zadet. Matija Brajdič, ki je takrat kakih sto metrov stran klepetal z znancem, je dogajanje videl drugače. » Nenadoma so zacvilile gume, počilo je, videl sem trk dveh vozil. Videl sem tudi, da se je takoj iz seata začelo nenormalno streljati. Bilo je, kot bi bilo streljano iz več pištol. Dobesedno sem videl ogenj iz tega vozila. Ljudi v avtu nisem videl. S seboj sem imel otroka in odpeljala sva se domov. Sem pa takrat videl dve vozili, ki sta s kraja hitro odpeljali v smeri proti Novemu mestu,« je pričal.

Ko so ga pobarali po njegovi izjavi iz preiskave, da je tisti večer Pilingerja še enkrat videl, je to potrdil. »S svojim porschejem cayennom se je pripeljal k moji hčerki Jani. Vprašal sem ga, kaj se dogaja, ko sem videl, da je čisto izgubljen. Deloval je razburjeno in zmedeno. Rekel je nekaj takega kot 'bolje jaz njega kot on mene' … ne, zdi se mi, da je rekel ravno obratno ... Takrat sem sicer mislil, da je on streljal, in sem ga vprašal, če ga peljem na policijo, pa je nekaj zamomljal. Zdaj mislim, da če bi v resnici on streljal, bi šel z mano na policijo,« je razlagal senatu pod vodstvom Mojce Hode. Ko so ga opozorili, da je v sodni preiskavi večkrat izjavil, da je Pilinger rekel »boljše, da sem jaz njega, kot da bi on mene« (enako naj bi govoril tudi na policiji), je odvrnil, da vseskozi govori resnico. Takrat in danes.

Nagovarjal pokojnikovega bratranca?

Da bi izvedeli kakšno podrobnost več, so poskušali zaslišati tudi njegovo hči Jano Brajdič. A se je vprašanjem uprla, češ da je že vse povedala in da bo kar odšla iz sodne dvorane. Na vprašanje, ali se boji obtoženih, se je posmehnila in zatrdila, da se nima česa bati, ker je z Novakom itak intimna (uporabila je bolj neposreden izraz, ki ga na tem mestu ne bomo navajali). Nekaj časa so se še šli, ali bo pričala ali ne, a na koncu pa so tožilstvo, obramba in senat popustili in sodnica jo je odpustila iz sodne dvorane.

Precej redkobeseden je bil tudi pokojnikov bratranec Samanto Kovačič. Tudi on je, čeprav je bil v bližini, slišal le cviljenje pnevmatik in poke. Potem je pobegnil, da ne bi še njega kaj zadelo, je razložil. In še, da ni videl ničesar. A policist je takrat zapisal njegovo izjavo, da je videl streljati Pilingerja s kalašnikovko. »Lahko sem takrat govoril kaj takega, a bil sem zmeden. Ničesar nisem videl,« je vztrajal. Soočili so ga tudi z izjavo njegove sestrične, pokojnikove sestre, v sodni preiskavi, da je domačim po umoru povedal, da mu je Pilinger že prej hotel dati pištolo, da bi ustrelil Sabostjana, pa ni hotel. Samanto Kovačič je to zanikal. 

Priporočamo