V Zgornjesavski dolini so mnogi pretreseni zaradi čedalje glasnejših govoric, da naj bi ravnatelja ene od gorenjskih šol, očeta štirih otrok ter nekdanjega uspešnega smučarskega tekača in trenerja, ovadili zaradi spolnega napada na mladoletno deklico. Na dan prihajajo še izpovedi njegovih nekdanjih sotekmovalk in varovank, ki so pred leti tekaške vrste zapustile prav zaradi njegovega nadlegovanja.

»Še marca je na svetovnem nordijskem prvenstvu v Planici, kjer je bil pomočnik vodje tekmovanj v smučarskih tekih, kolegom razlagal, da mora preurediti hišo, saj se bo vanjo skupaj s svojima otrokoma vselila njegova nova visokonoseča partnerica. Čez nekaj dni sta res dobila dečka, a sreča ni trajala dolgo, gospa se je menda z otroki že pred mesecem dni izselila iz hiše. Žalostno. Slovenija je majhna, o njegovi sprevrženosti zdaj debatira vsa zgornja Gorenjska,« se je na našo informacijo, da naj bi nekdanji vrhunski smučarski tekač, olimpijec, trener, predsednik enega od gorenjskih smučarskotekaških klubov, ravnatelj ene od gorenjskih osnovnih šol in oče štirih otrok v začetku poletja spolno napadel mladoletno hčerko svoje nove partnerice, odzval dober poznavalec slovenskega smučarskega teka.

Medtem ko je bila mobilna telefonska številka domnevnega storilca včeraj tudi po več poskusih nedosegljiva, smo se z vprašanji obrnili na kranjsko policijsko upravo, kjer so nam potrdili, da obravnavajo kaznivo dejanje s področja kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Več informacij nam zaradi interesa preiskave niso mogli dati.

Na osnovni šoli, kjer domnevni spolni plenilec deluje kot ravnatelj, so nam pojasnili, da »gospod ravnatelj po nasvetu osebne zdravnice te dni dela za polovični delovni čas, preostalo je na bolniški odsotnosti«.

»V petnajstih letih, odkar sodelujeva kot ravnatelj in njegova pomočnica, se ne spomnim, da bi prišlo do obtožb učencev, staršev ali učiteljev na njegov račun,« nam je pisno zagotovila pomočnica ravnatelja. Njene besede je na laž postavil naš zaupni vir blizu vodstva šole: »To se dogaja že skoraj trideset let oziroma odkar gospod deluje v šoli in je od učitelja telovadbe prilezel do položaja ravnatelja. Od nekdaj se je rad sprehajal mimo dekliških garderob in učenke opazoval pri preoblačenju, tudi mojo sestro je nadlegoval. Pred leti se je neka učenka sicer že zaupala svoji učiteljici, a je gospod, takrat še učitelj športne vzgoje, od takratne ravnateljice, s katero sta bila v intimnih stikih, dobil le ustno opozorilo, medtem ko so incident pometli pod preprogo.«

Pogumna deklica se je izpovedala mami

Precej povedne informacije smo dobili od neke druge uslužbenke šole, v kateri ravnateljuje domnevni spolni prestopnik. »Vsi smo pretreseni. Sploh ne vem, kaj vam lahko povem, moj komentar je neprimeren za javnost. V meni se kopičita gnus in bes. Če je to res, bi ga z lopato najraje kar sama odnesla ven iz šole. Tak človek nima v šolstvu pa tudi drugod več kaj iskati. Veste, to, da je naš ravnatelj velik ženskar, je bilo vsem že dolgo jasno, medtem ko se je o njegovem gnusnem vedenju do deklic po našem kraju začelo šepetati nekje v začetku julija,« je povedala uslužbenka šole, ki želi ostati anonimna. Povedala je, da se čudi, da je zadeva šele zdaj prišla v javnost: »V šoli smo se dolgo spraševali, kaj je res in kaj ne in kako lahko ukrepamo. A je bil ravnatelj v času, ko smo izvedeli za omenjeni gnusni dogodek, bolniško odsoten. Imel naj bi neki zdravstveni zaplet, ki pa se časovno zelo pokriva z domnevnim spolnim napadom. Počasi se tudi za nas sestavlja zgodba.«

Po besedah omenjene uslužbenke večina tamkajšnjih zaposlenih podpira, da zgodba o njihovem sprevrženem ravnatelju čim prej pride v javnost, saj se takih stvari ne sme pometati pod preprogo. »Predvsem si želimo, da na plano pridejo korektne informacije, saj nam ni vseeno za nesrečno punčko, ki je zbrala pogum in se izpovedala svoji mami, s katero sta uredili prijavo na policiji.« Kot je še dodala sogovornica, se ji zdi zelo čudno, da naj bi se ravnatelj zaradi očitanega dejanja menda znašel le v hišnem priporu in se je po bolniški odsotnosti včeraj celo pojavil na delovnem mestu, kar nam je potrdila tudi njegova pomočnica. »Upali smo, da ga ne bo več nazaj. Na srečo se šušlja, da naj bi včeraj vseeno omenjal odpoved delovnega razmerja, čeprav je po drugi strani slišati tudi, da močno pritiska na nekdanjo partnerico, naj umakne prijavo za spolni napad nad hčerko,« je še zaupal anonimni vir blizu vodstva šole.

Tekmovalk se je rad dotikal

Včeraj je hudo završalo tudi v smučarskotekaški srenji. Čeprav so bile nekdanje smučarske tekačice, s katerimi smo stopili v stik, sprva nad novico šokirane, so prav vse priznale, da niti niso preveč presenečene. »Spoštovani« trener, v nekem obdobju celo pomočnik glavnega trenerja tekaške A-reprezentance, je bil namreč že v času njihovih športnih karier pred dvajsetimi in več leti močno nadležen, a se je o njegovem čudaškem obnašanju takrat govorilo skrivoma. »Podlo in nagnusno. Ni besede za tega izprijenca! Kdo ve, kaj vse se je dogajalo v minulih letih in koliko deklet je zlorabil! Končno ga je ena le prijavila!« se je čustveno odzvala ena nekdanjih najboljših slovenskih tekačic in večkratna olimpijka. »Sem presenečena in nisem. Od nekdaj je bil osladen do skoraj vsake ženske, ki mu je prekrižala pot. Tudi nam, tekmovalkam, je rad dihal za ovratnik, nam govoril opolzke stvari in se nas dotikal, sicer pa naj bi menda imel težave tudi kasneje, ko je v osnovni šoli delal kot profesor športne vzgoje in naj bi nadlegoval učenke,« je bila zgrožena neka druga nekdanja, prav tako zelo uspešna tekačica svetovnega slovesa. Na vprašanje, zakaj se ni nobena od deklet v času aktivne športne poti opogumila in ga prijavila pristojnim, je dejala: »Kaj bi nam pa to pomagalo? Pred leti bi ga zagotovo le premestili malce nižje na drugo delovno mesto, tako kot to počnejo v cerkvah … Pred leti se je bilo žrtvam precej težje izpostaviti kot danes ... Grozno je, da on to počne že vse življenje. Tip je bolan. Žalostno je, da se ga ni prej ustavilo. Na bruhanje mi gre.«

Ponoči se je priplazil v njeno posteljo

Naša tretja sogovornica iz tekaških vrst, vrstnica domnevnega storilca, s katerim sta zaradi tekmovanj pogosto skupaj potovala po svetu, še vedno ni pozabila incidenta v hotelski sobi v Kanadi: »Zgodilo se je pred več kot dvajsetimi leti. Še danes se stresem od groze. Tistega dne je bil že od jutra zoprn in me je nadlegoval, čeprav sem mu jasno povedala, da sva lahko samo prijatelja. Ni se pustil prepričati.« Ko je ponoči spala, se je prikradel v njeno sobo in jo začel otipavati. »Zdel se mi je popolnoma drug človek, bil je močno nasilen, sploh ni odnehal, zato sem ga začela močno brcati in na ves glas kričati,« se spominja smučarska tekačica, ki je imela po nočnem incidentu, ki je na srečo predramil sotekača iz sosednje sobe, za vselej mir pred svojim izprijenim stanovskim kolegom. »Kdo ve, koliko deklet je šlo skozi njegove perverznosti. Verjemite mi, da nisem edina. Kurjo polt imam! Če se bo zadeva tudi uradno izkazala za resnično, sem se pripravljena javno izpostaviti in podrobneje izpovedati svojo plat zgodbe. Že lani, ko sem ga nazadnje srečala, sem kolegu, ki ga dobro pozna, omenila, da se mi zdi nenavadno nevrotičen,« je dodala tekačica.

»Hči se nama je možem v solzah zaupala, da se je vse skupaj začelo z opolzkimi besedami, potem je nadaljeval z otipavanjem. Dolgo je bila nemočna, to je bil vendarle njen trener. Nekega dne, ko jo je pripeljal domov z reprezentančnih priprav in sem videla, da je hči razburjena, sem ga poklicala k sebi in mu povedala, kar mu gre. Po besnem odzivu pred domačo hišo sva se z možem odpeljala naravnost na Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) in se zaupala takratnemu tekaškemu vodstvu. Niso nama verjeli, prav tako kljub najini prošnji niso sprožili nikakršnega postopka,« nam je zaupala mama ene od nekdanjih tekačic. »Še danes sem besna. Hčerka mi o čem takem zagotovo ne bi lagala, in čeprav sem se na vso moč trudila rešiti zadevo, so me na zvezi odslovili, češ da trener vse obtožbe zanika in da si je hčer pač narobe razlagala njegovo vedenje,« je še povedala mama takrat dvajsetletne tekačice. Ta je skušala na mučno dogajanje in nadležnega trenerja čim prej pozabiti in je tudi zato predčasno končala športno pot, medtem ko njeni starši še vedno delujejo v teku na smučeh in pomagajo pri izvedbi tekaških tekmovanj.

Odzvali so se tudi iz vrst SZS. Njihovega tiskovnega predstavnika Tomija Trbovca smo včeraj ujeli na dopustu in o dogodku ni vedel ničesar. »Groza ... Na SZS obsojamo vsakršno nasilje in nadlegovanje. Tudi zato imamo v skladu z mednarodno smučarsko zvezo na voljo telefonsko številko, na katero lahko pokličejo tisti, ki menijo, da se kdo ne drži pravil varnega športa ter dostojanstva športnic in športnikov,« je zatrdil tiskovni predstavnik SZS.

Priporočamo