»Ali se vam jaz zdim nevaren človek? Glede na vse, kar smo doslej slišali v tej dvorani?« je Marjan Elemir Rozman pobaral prisotne v sodni dvorani. Poleg tega, da je pred leti z baterijsko svetilko in lovsko puško umoril mamo, truplo pa zakopal za hišo, je sedaj obtožen nasilništva in dveh poskusov uboja – svoje zdaj že nekdanje partnerice Andreje in njenega bivšega partnerja Sandija. Sam obe dejanji zanika. Sredi lanskega januarja, tako tožilstvo, se je Rozman nad partnerico spravil s kuhinjskim nožem, zabodel jo je v vrat, ona je prijela za rezilo, se porezala po rokah, a se ji je uspelo rešiti in pobegniti. On naj bi jo zmerjal s kurbo in ji grozil, da bo ubil tako njo kot vso družino, ji odrezal glavo, ki jo bo pustil kar na stopnišču. »Pozvonila je pri vratih, sin je odprl, bila je okrvavljena in mi je rekla, da jo je zaštihal,« je trenutke po domnevnem poskusu uboja opisala oškodovankina takratna soseda. Ko jo je vprašala, kdo, ji je odvrnila, da Marjan. Poklicala je reševalce in policijo, Andreja pa, da ji kasneje ni želela povedati priimka napadalca. Po navedbah sosede je bila tudi nenavadno mirna. Obtoženi opis napada v obtožnici zanika. Pravi, da je Andreja od njega hotela denar za drogo, ko ga ni dobila, pa da si je nož vsa histerična na vrat nastavila sama in kričala, naj jo kar zakolje.

Opazila poškodbe

Odnos med sosedama je bil sicer napet, je razlagala priča, saj ji je Andreja večkrat grozila in bila do nje verbalno nasilna. Zaradi težav z alkoholom in drogami naj bi bile v njeni bližini vedno težave, zaradi česar so se ji stanovalci bloka izogibali. Še pred meseci, tik preden je njen oče prodal stanovanje in se preselil, je v iskanju denarja za droge s sten trgala leseni opaž. »Nasilna je bila do očeta. Večkrat mi je potožil, da ga pretepa, ko hoče denar za droge in alkohol, a nasilja ni hotel prijaviti. Ščitil jo je, jo zagovarjal, smilila se mu je. Pred leti ga je napadla z nožem in ga ranila,« je še povedala priča. Na Andreji je v preteklosti opazila kakšne poškodbe, a ji ta ni nikoli potožila, da bi ji jih povzročil Marjan. Prav možno je, da si je nos ali koleno obtolkla v stanju zadetosti, je dejala včeraj. V lanski preiskavi je gospa govorila malo drugače – da je večkrat slišala prepire med Andrejo in Marjanom, ona pa naj bi ji sama povedala, da je bil Rozman do nje kdaj tudi fizično nasilen. »Njen oče je včasih potarnal, da ko se Marjan in Andreja napijeta, se kregata in tepeta,« je soseda v preiskavi še zaupala policistom. V zadnjih desetih letih je zaradi Andreje policijo klicala najmanj desetkrat. Obtoženega Rozmana niti ne pozna, tu in tam ga je srečala na hodniku, kjer jo je pozdravil. »Bil je veliko bolj miren in olikan kot Andreja in Sandi,« je še dodala. Kasneje je ugotovila, da gre za gospoda z bogato kazensko kartoteko, ki vključuje tudi matricid.

Obtoženi Rozman zanika tudi poskus uboja Sandija, Andrejinega bivšega partnerja in očeta njune hčere. Pravi, da se je zgolj branil, ko je septembra predlani v stanovanju v ljubljanskem Zalogu, kjer sta z Andrejo živela pri njenem očetu, naletel nanj. Prej ga še ni videl, je pa od partnerice slišal, da je bil Sandi do nje nasilen. Potem ko je ta prišel v stanovanje skozi okno, se je najprej spravil na Andrejo, nato pa naj bi z bokserjem Rozmanu prebil ustnico in ga poškodoval še po ušesu in očesu. Kar koli že se je zgodilo naprej, je izhajalo iz samoobrambe, vztraja obtoženi. Sandijeva različica zgodbe je drugačna, saj naj bi bil Rozman napadalec, ki da mu je z nožem »preluknjal« trebuh, z drugim pa ga nekaj trenutkov kasneje zabodel še v vrat. Imel je srečo, saj vitalni organi niso bili poškodovani.

Tri dni po po incidentu je šel svoje rane zdravniku pokazat še Rozman. V zdravniški dokumentaciji so zabeležili udarnino na glavi in očesu, na vratu in trebušni steni ter odrgnino na podlahti. Sodni izvedenec Marko Jug je ocenil, da so bile poškodbe lažje, da niso nastale zaradi ostrega predmeta, najverjetneje zaradi pesti ali nedirektnega udarca s topim predmetom. Rozman je včeraj protestiral, češ da poškodbe niso bile odrgnine, ampak »presekanine«. Na glavi naj bi nastale zaradi udarca s posodo, polno juhe, na ustnici zaradi Sandijevega bokserja. 

Priporočamo