Včeraj, več kot osem let po uničujočem požaru v Mercatorjevi hladilnici v ljubljanskem Zalogu, se je začela glavna obravnava zoper 64-letnega Cirila Cerarja. Usodnega 12. maja 2015 sta zaposlena v njegovi družbi Ceko IN na Mercatorjevem objektu opravljala varilska dela. Pri tem je zagorelo, v hudem požaru, ki je povzročil za več kot 10 milijonov evrov škode, pa je eden od varilcev, Marjan Knez, podlegel. Cerar, ki se je medtem že upokojil, je obtožen ogrožanja varnosti pri delu, za kar je zagroženih do osem let zapora.

»Grozno se počutim, da je prišlo do škode in Knezove smrti, pa vendar se za to ne čutim subjektivno odgovornega,« je Cerar navedel v pisnem zagovoru. Na narok so bili kot oškodovanci vabljeni tudi sorodniki pokojnega Kneza. Že takoj na začetku so povedali, da umikajo že vloženi premoženjskopravni zahtevek in prosijo, da bi jim ne bi bilo več treba hoditi na sodišče. »Želim le, da se poskrbi za tiste, ki so še živi, da ne bo več prišlo do takšne nesreče. Ker v tem primeru za požarno varnost ni bilo poskrbljeno,« je sodnici Barbari Vehovar Meze dejala prizadeta pokojnikova partnerica, preden je zapustila sodno dvorano.

In kaj sta delala varilca družbe Ceko IN na objektu trgovskega podjetja? V hladilnico sadja in zelenjave je zaradi neprimernih PVC-vrat vdirala toplota od zunaj in preprečevala učinkovito hlajenje. Zato so se odgovorni v Mercatorju odločili za namestitev novih, drsnih vrat, delo pa zaupali Cerarjevemu podjetju. Zanj je bil poleg Kneza zadolžen tudi njegov kolega Ruslan Terekhov, oba sta bila izkušena varilca. Toda med varjenjem okvira vrat na že obstoječega se je začela sproščati izjemno visoka temperatura, ki se je prenesla na izolacijsko polnilo (stiropor) v notranjosti panelov. Stiropor se je vnel in ogenj se je v nekaj minutah razširil po skladišču. Terekhov je kar z golimi rokami začel tolči po plamenih, a je še bolj gorelo. Pomagala sta si tudi z gasilnimi aparati – brez učinka. Ko sta videla, da je ogenj močnejši, sta se odločila, da se umakneta na varno. Terekhovu je uspelo, rešilo se je tudi 145 ljudi, ki so bili tisti čas v hladilnici. Knez pa je zaradi vročine, sproščanja plinov in pomanjkanja kisika žal umrl.

Kdo odgovoren za požarno stražo?

Tožilka Anita Filipčič očita Cerarju, da kot odgovorna oseba za varnost in varstvo pri delu v družbi Ceko IN na kraju del ni organiziral požarne straže. V obtožnici tudi piše, da bi moral zunanji izvajalec delo opravljati pazljivo in preprečevati vsa tveganja, česar ni storil, kot tudi ni izvajal nadzorstva nad izvajanjem del. Zaradi tega sta bila ogrožena njegova delavca, kar se je za enega končalo usodno, ogroženih je bilo 145 zaposlenih v Mercatorju, povzročena pa tudi ogromna gmotna škoda. Za več kot okoli 10 milijonov, je bilo razumeti včeraj zaslišano predstavnico Zavarovalnice Triglav Tino Malovrh. Na objektih za slabih devet milijonov, potem so tu še uničena oprema in zaloge, stroški distribucije in tako naprej. Mercator je imel pri Triglavu sklenjeno premoženjsko zavarovanje, škodo so mu povrnili v okviru zavarovalniškega kritja, skupno slabih 5,9 milijona evrov. To vsoto zdaj zavarovalnica terja od Cerarja in Ceka IN v pravdnem postopku. Od Cerarja terjajo dobre tri milijone, od družbe pa 2,8 milijona evrov. Predstavnika Mercatorja včeraj na sodišče ni bilo.

Zagovornik Žiga Klun je ugovarjal, češ da očitki tožilstva niso v skladu z zakonom o varstvu pred požari. Obramba je prepričana, da bi moral organizacijo požarne straže zagotoviti Mercator kot lastnik objekta in ne Cerarjevo podjetje. Klun je tudi dejal, da je imel izvajalec na objektu vsa potrebna dovoljenja in da je pri delu upošteval vsa tveganja, ki so mu bila znana. Nihče jih ni obvestil, da je v objekt vgrajen gorljiv stiropor, kar da je bila dolžnost odgovornih v Mercatorju. Zagovornik je prepričan, da je krivda za nastalo veliko materialno škodo na strani Mercatorja, ker je zavestno uporabljal požarno nevaren objekt, in da je bilo zaradi tega oteženo tudi gašenje. Tudi za smrt delavca je okrivil Mercator, češ da je zaprl rampo na vzhodni strani objekta, kar je onemogočilo Knezovo varno evakuacijo. Sojenje se bo nadaljevalo januarja.

Priporočamo