Britanski mediji so letošnje poletje polni novic o skupinskih posilstvih državljanov v turističnih krajih po vsej Evropi. Zadnji primer je s Cipra, kjer naj bi v hotelu Famagusta v letoviškem mestu Ayia Napa posilili 20-letnico; pet moških naj bi jo posililo v hotelski sobi, mladeniče, stare 19 in 20 let, so aretirali.

Obsodili domnevno žrtev

Obtožbe so spomnile na primer iz leta 2019, ko je 18-letna britanska turistka prijavila skupinsko posilstvo dvanajstih izraelskih državljanov. Napadli so jo v hotelski sobi v istem žurerskem kraju Ayia Napa, eden od napadalcev pa je bil njen partner, 19-letni Šimon Jusufov. Prav on jo je prisilno držal na postelji, medtem ko so jo drugi izmenično posiljevali. Napad so tudi snemali. Deset dni zatem je najstnica umaknila prijavo, a vse odtlej je vztrajala, da so jo k temu prisilili policisti. Obtožili so jo laganja in jo leto pozneje obsodili na pogojno štirimesečno kazen. Sodnik, ki je vodil sojenje, ji ni pustil, da bi na procesu črhnila o posilstvu, osredotočil se je na policijsko preiskavo in dejstvo, da je spremenila prvotno prijavo. Policija jo je dolge ure zasliševala, in to brez odvetnika, je vztrajala. Osumljence, stare od 15 do 20 let, so izpustili in jih niso nikoli sodno preganjali. Najstnica je pet tednov preživela v zaporu, na Cipru pa skupno kar pol leta, ker se ni mogla vrniti domov. Lani je ciprsko vrhovno sodišče prvotno sodbo razveljavilo in Britanko oprostilo. »Vrhovno sodišče je prepoznalo resne napake tako v preiskavi kot v prvotnem sojenju, v katerem so opravičevali vedenje posiljevalcev in krivdo zvračali na žrtev. Ne gre samo za zmago pravice za oškodovanko, ampak za vse ženske, ki se jim je zgodila taka krivica,« je za britanske medije takrat povedal odvetnik Lewis Power.

Namerno so jo opili

Konec avgusta smo poročali o še enem domnevnem skupinskem posilstvu, takrat na Majorki. Po navedbah 18-letne Britanke jo je, potem ko so se skupaj zabavali, v hotelski sobi posililo osem moških, sedem Francozov in Švicar, ki se med seboj niti niso vsi poznali, pri dejanju pa so se še spodbujali. Izživljanje nad najstnico v kraju Magaluf so snemali, obstaja najmanj dvajset posnetkov. Po poročanju lokalnih medijev naj bi trije osumljenci dekle, ki so jo tisto noč spoznali na zabavi, namenoma opili, jo odpeljali v hotelsko sobo, kjer so jo posilili, s hodnika pa na »zastonj seks« vabili mimoidoče. Osumljenci, stari od 18 do 26 let, so vztrajali, da so bili spolni odnosi sporazumni, a jim sodnik po preučitvi posnetkov s telefonov ni verjel in je za šesterico odredil pripor. Dva so na podlagi evropskega naloga za prijetje aretirali v domovini. Po navedbah sodnika so izrabili opitost dekleta, se med napadom zabavali in celo spodbujali. S posnetkov naj bi bilo očitno, da se najstnica ne zaveda, kaj se dogaja okoli nje.

Vse več prijav spolnih napadov

Letovišče Magaluf na Majorki je med bolj priljubljenimi kraji za zabavanje v Evropi, zaradi veliko pijane mladine pa je pristalo na slabem glasu. Zadnje mesece je policija prejela več prijav spolnih napadov. Le nekaj dni pred skupinskim posilstvom naj bi domačin, taksist, na zadnjih sedežih svojega avta spolno napadel 17-letnega Britanca, sredi julija pa naj bi Irca posilila britansko turistko. Kakšnih 30 kilometrov stran, v kraju Playa de Palma, je policija pred nekaj več kot mesecem dni zaradi posilstva 19-letne Nemke aretirala skupino šestih njenih sodržavljanov, pet jih je pristalo v priporu. Policija je prejela tudi več prijav o spolnih napadih britanskih državljanov na tem območju, med drugim je med osumljenci moški, ki je spolno napadel prijateljico svojega sina. Letošnje poletje so britanski mediji poročali o več spolnih napadih na britanske turistke po vsej Evropi – med drugim na Rodosu, Kreti, v Atenah in tudi na Portugalskem. V francoskih medijih pa so na veliko pisali o 27-letni mehiški turistki, ki naj bi jo konec julija v parku blizu Eifflovega stolpa posililo pet moških. 

Priporočamo