Reševalne ekipe so več dni z droni, psi, iz zraka s helikopterjem in peš po terenu iskale pogrešanega 54-letnega moškega, ki se je prejšnji teden odpravil na pohodniško turo na Skuto v osrčju Kamniško-Savinjskih Alp, svojci pa so z njim kasneje izgubili stik. V ponedeljek so ga pod neoznačeno potjo čez Žmavčarje našli mrtvega. Med reševalno akcijo na strmem in težko dostopnem gorskem terenu se je poškodovalo več članov ekipe. Pri zdrsu se je lažje poškodoval policist, deblo, ki je zdrsnilo po strmini, pa je oplazilo gorskega reševalca, a nobeden od njiju ni potreboval zdravstvene oskrbe. Drugače pa je bilo z gorskim reševalcem GRS Kamnik, na čigar nogo je padla skala. Hudo poškodovanega so že na kraju oskrbeli člani reševalnih ekip, potem pa so ga z vojaškim helikopterjem odpeljali v ljubljanski klinični center.

»Ni v smrtni nevarnosti. Kljub resni poškodbi zdravniki ocenjujejo, da po zaključenem zdravljenju ne bi smel imeti dolgotrajnih posledic,« je kamniški gorski reševalec Matej Ogorevc na spletni strani društva zapisal o reševanju. »Po včerajšnji operaciji je na zdravljenju zloma noge v UKC Ljubljana. Želimo mu dobro in hitro okrevanje,« so se odzvali v Gorski reševalni zvezi Slovenije (GRZS). Truplo pohodnika so kamniški gorski reševalci s pomočjo vrvne tehnike prenesli v dolino.

Foto: GRS Kamnik

Foto: GRS Kamnik

Zdrsnil s poti in umrl

Policija je prijavo pogrešanega 54-letnika prejela v četrtek, a so zaradi pozne ure in neviht v visokogorju kamniški gorski reševalci prvo iskalno akcijo izvedli šele v petek. »Peš smo pregledali območje planinskih in drugih poti, ki vodijo proti Skuti in Grintovcu. Opravljen je bil tudi ogled s helikopterjem in brezpilotnim letalnikom, a pogrešanega nismo našli,« navajajo v opisu večdnevne akcije. V soboto so iskalno območje razširili, saj naj bi pogrešanega nekdo opazil na Korošici. Našli ga niso ne takrat ne v nedeljo, ko je dežurna ekipa še enkrat pregledala najverjetnejše dostope na Skuto.

Foto: GRS Kamnik

Foto: GRS Kamnik

V ponedeljek je moškega na terenu iskalo enajst reševalcev, na Skuto jih je prepeljal vojaški helikopter. S pomočjo bohinjskega in radovljiškega reševalca, ki sta teren pregledovala z brezpilotnima letalnikoma, ter policistom gorske enote so iskanega našli mrtvega na neoznačeni poti čez Žmavčarje. »Po doslej znanih podatkih je pogrešani zdrsnil s poti in se tako hudo poškodoval, da je umrl na kraju,« so pojasnili na ljubljanski policijski upravi.

Preberite tudi: S helikopterjem samo ta konec tedna kar desetkrat na pomoč

Priporočamo