Gorski reševalci in letalska policijska enota imajo ta teden ogromno dela. Samo do četrtka dopoldne je policijski helikopter v gore poletel že enajstkrat. »Obremenjenost posadk in reševalcev se zelo stopnjuje predvsem zadnje tri tedne, ko je sezona dobila še dodaten zagon in je v gorah umrlo že pet ljudi,« ob tem opozarjajo v kranjski policijski upravi.

V sredo so prejeli kar šest klicev na pomoč. Najprej so poleteli na Kredarico zaradi obnemoglosti pohodnika in nato zaradi padca na območju slapa Kozjak, kjer pa je francoska pohodnica na kraju nesreče odklonila helikoptersko pomoč. V steni Velikega Draškega vrha je ekipa pozno popoldne reševala še zaplezani osebi, na območju Korošice pa obnemoglo pohodnico. Dve prijavi za reševanje so med čakanjem na umiritev vremena preklicali. V prvem primeru sta izgubljeni pohodnici sami našli pot v dolino, drugega prijavitelja pa je vmes minil strah pred bližajočo se nevihto na Mangartu.

V poletnem času sledite načelu, da se v gore hodi zgodaj in da ste do popoldneva, ko se poletne nevihte rade razbesnijo, na varnem, po možnosti že v dolini.

PU Kranj

Težave zaradi neviht

Prav nevihta je v sredo številnim pohodnikom povzročila težave. »Gre za dejavnik, na katerega ves čas opozarjamo, a ga pohodniki pogosto ne jemljejo dovolj resno,« poudarjajo v kranjski policijski upravi, kjer pohodnike ponovno pozivajo k odgovornosti, previdnosti in premišljenim odločitvam. »Upoštevajte vreme, načrtujte turo, imejte ustrezno opremo in obutev, dodatna oblačila, dovolj vode, kondicijo, hodite vsaj v dvoje. Domače seznanite s turo, imejte napolnjen telefon in vklopljene lokacijske podatke. V poletnem času pa sledite načelu, da se v gore hodi zgodaj in da ste do popoldneva, ko se poletne nevihte rade razbesnijo, na varnem, po možnosti že v dolini. Opazujte nebo in oblake, ob bližajoči nevihti pa se izogibajte izpostavljenim točkam in objektom, poiščite varno zavetje in počakajte, da se razmere umirijo. Če se znajdete na robu police, je dobro, da se pripnete z vrvjo,« svetujejo vsem tistim, ki se v teh poletnih dneh odpravljajo v gore. Če obstaja nevarnost neviht, naj pohodniki nikakor ne silijo v gore, sploh pa ne v alpinistične smeri.  

Priporočamo