Zaposlitev za dame se je glasil oglas, s katerim so prek ene od srbskih spletnih strani iskali atraktivne ženske za delo maserk v Sloveniji. Plačilo je dnevno in nadpovprečno, delodajalec krije tudi stroške prevoza in nastanitve, je pisalo. Toda dekleta, ki so jih v našo državo zvabili za maserke, so končale kot prostitutke. Svoja telesa so morale prodajati na določenih ljubljanskih lokacijah, na primer v Vili Klara v Trnovem in tudi v motelu Medno, izkoriščala pa naj bi jih dobro organizirana kriminalna združba, ki jo je sestavljalo več ljudi, glavni povezovalni člen med njimi pa je bil po trditvah tožilstva 66-letni Grosupeljčan Mladen Bilić.

Zelo pomembno vlogo je menda igrala tudi stara znanka policije in sodišča, 45-letna Laura Teuta Kovče, ki se je z nezakonitimi posli ukvarjala kar med prestajanjem skoraj devetletne zaporne kazni (ravno tako zaradi zlorabe prostitucije in drog).

Decembra 2021 naj bi Bilić dal dekletom na izbiro, da jim lahko stranke išče tudi Teuta-Kovčetova. Poslovala je kar iz zapora na Igu ali je za to izkoristila proste izhode. Vzela je polovico od spolnih storitev zasluženega denarja, Biliću pa plačevala 70 evrov na dan za sobo za posamezno dekle.

Na spisku obtoženih je poleg njiju še osem ljudi, ki jih namerava sodnik Srečko Škerbec v prihodnjih dneh na predobravnavnem naroku vprašati, ali krivdo priznavajo ali ne. Tri, Edina Sakića in njegovo partnerico Draženko Mačak (ki sta obtožena zlorabe prostitucije in neupravičene proizvodnje in prometa z drogami) ter Sulja Ćeretija (obtožen »le« zaradi droge), je na sodišče povabil že danes, a se glede očitkov iz obtožnice še niso izjasnili. Menda s tožilcem Matejem Mavričem še vedno potekajo dogovori o morebitnem priznanju krivde.

Če niso ubogale, jih je zaklenil

Združba naj bi poleg tujk, predvsem žensk iz nekdanje Jugoslavije, za prostitucijo izkoriščala tudi Slovenke. Vse skupaj naj bi bilo 46 žensk in vsaj en moški.

Tožilstvo trdi, da naj bi Bilić od septembra 2020 do hišnih preiskav decembra lani oškodovankam zagotavljal sobe za opravljanje spolnih storitev, jih nadzoroval (na lokaciji ali prek telefona), jim pošiljal in urejal stranke, določal cene, pomagal pri oglaševanju, zagotavljal brisače in posteljnino. Organiziral je tudi spremstva, dekleta so moške spremljale na razne dogodke in so jim bile na voljo za spolne odnose. Za uporabo sobe so mu iz zasluženega denarja plačevale od najmanj 60 do 80 evrov na dan oziroma okoli 1800 evrov na mesec. Če niso imele dovolj denarja za plačilo sobe, jim ni dovolil izhoda – zaklenil jih je, dokler dolga niso poravnale. Neko dekle naj bi imel zaprto kar dva dni, in to brez hrane. V obtožnici tudi piše, da je izkoriščal njihovo težko finančno stanje in jim dajal posojila, ki jih zaradi denarne stiske niso mogle odplačati drugače kot s še dodatnim opravljanjem spolnih storitev.

Preiskava je pokazala, da je decembra 2021 Bilić dekletom dal na izbiro, da jim lahko stranke išče tudi Teuta-Kovčetova. Ta je poslovala kar iz zapora na Igu ali je za to izkoristila proste izhode. V zameno je vzela polovico od spolnih storitev zasluženega denarja, Biliću pa plačevala 70 evrov na dan za sobo za posamezno dekle.

V imenu deklet se je dogovarjala s strankami, oglašala na delovne telefone, skrbela za oglase na spletnih straneh Avanture in Sloescort. Dekleta so ji izročile celoten zaslužek, nakar je sama zadržala polovico, preostalo pa vrnila.

Cene? Za pol ure spolnih storitev 70 evrov, za uro 120 oziroma 200 evrov za uro spremstva. Čez čas so se v izkoriščanje vsak po svoje vpletli tudi partner Teuta-Kovčetove Sashko Krstevski, Almin Rujović, Rok Kovačič, Elameri Kovačič Ljubijankić, Sakić, Mačakova in Stefan Trajković. Koliko je kdo zaslužil, ni natančno znano, razen za Bilića, ki naj bi, kot je zapisano v obtožnici, v žep pobasal najmanj 83.700 evrov.

Drogo prodala policistu

Par Sakić-Mačakova je poleg zlorabe prostitucije obtožen tudi trgovanja z drogo. Na Logu pri Brezovici naj bi v dveh večjih šotorih gojila konopljo, imela sta tudi vse pripomočke za njeno sušenje, tehtanje in pakiranje, trdi tožilstvo. Prav tako je Sakić tajnemu delavcu policije prodal 99 gramov kokaina (cena za sto gramov je bila 4000 evrov) in nato še skoraj dva kilograma konoplje za 8000 evrov. Oboje naj bi dobil od Ćeretija. Ćereti sam pa je tajnemu delavcu prodal sto gramov kokaina za 3500 evrov. Trojica je po prepričanju tožilstva skupaj zagrešila pet kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in prometa z njimi.

Bilić, Kovačič, Kovačič-Ljubijankićeva, Čereti in Sakić se v sodni preiskavi niso zagovarjali. Krstevski je zanikal kakršno koli kaznivo dejanje oziroma je trdil, da ni bilo nobene zlorabe oziroma prisile ter da z Bilićem ni nikoli sodeloval. Očitke iz obtožnice so zavrnili tudi Mačakova, Teuta-Kovčetova, Rujović in Trajković. 

Priporočamo