V začetku letošnjega januarja je kranjsko okrožno sodišče na tri leta in deset mesecev zaporne kazni obsodilo nekdanjega gorenjskega ravnatelja, ki je priznal spolni napad na otroka in dve kaznivi dejanji neupravičenega slikovnega snemanja. Spolno je zlorabil svojo desetletno pastorko, skrivoma (skozi prezračevalno režo vrat kopalnice) pa je fotografiral že polnoletni hčeri druge nekdanje partnerice, ko sta se dekleti tuširali oziroma pripravljali na kopanje.

Obsojeni ravnatelj za zdaj ostaja na prostosti, prizadeva pa si tudi za stike z drugim otrokom, ki ga ima skupaj z nekdanjo partnerico in materjo zlorabljene deklice.

Čeprav je krivdo priznal – priznanja krivde pa ni mogoče preklicati – se je na sodbo takoj pritožil, saj se je obrambi zdela višina izrečene kazni previsoka. Višje sodišče v Ljubljani o pritožbi do zdaj še ni odločilo. Zato ostaja na prostosti, prizadeva pa si tudi za stike z drugim otrokom, ki ga ima skupaj z nekdanjo partnerico in materjo zlorabljene deklice, ki nas je v zadnjem času večkrat opozorila na nelagodje (lastno in hčerkino), da napadalec kljub priznanju še vedno ostaja na prostosti. Deklici se sicer ne sme približevati, se pa kljub temu večkrat pojavlja v istem kraju. Prav tako si prizadeva, da bi ohranil stike s svojim otrokom, ki ga ima z materjo zlorabljene deklice. Civilni postopek o dodelitvi skrbništva je namreč prav tako še vedno odprt, stike s sinom mu za zdaj preprečuje začasna odredba.

Brez sodne preiskave zlorab v konjeniškem društvu

Niti do obtožnice pa za zdaj ni prišel postopek zoper trenerja v ljubljanskem konjeniškem društvu.

Ena od deklet, ki sta spregovorili o spolnih zlorabah, je morala trenerja z roko zadovoljiti že pri enajstih letih, ko je bila stara 13 let, pa jo je posilil. Drugo dekle je v oralni spolni odnos prisilil pri njenih 12 letih, nato pa sta imela spolne odnose skoraj vsak dan. O zlorabah sta napadeni dekleti že oktobra 2022 spregovorili za Dnevnikov Objektiv, policija se je odzvala hitro, zataknilo pa se je v fazi sodne preiskave. Zaradi kadrovske okrnjenosti in obremenjenosti je ljubljansko tožilstvo primer predalo kolegom v Murski Soboti, kjer so zahtevo za sodno preiskavo zaradi suma spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, na sodišče vložili septembra lani. »Sodišče preiskave še ni uvedlo,« so nam pred dnevi sporočili z murskosoboškega tožilstva. Kot smo izvedeli, naj bi preiskovalni sodnik osumljenca vendarle že zaslišal, do morebitne obtožbe pa je še precej daleč. Sodišče mora najprej uvesti in tudi končati sodno preiskavo, na podlagi katere se bo tožilec lahko odločil, ali bo v zadevi vložil obtožbo oziroma za katera kazniva dejanja bo osumljenega preganjal.

Tožilstvo pred odločitvijo v aferi Fotopub

Nekoliko hitreje je potekala preiskava po aferi Fotopub, v središču katere se je znašel javno izpostavljeni kulturni delavec in vodja društva Fotopub Dušan Smodej. Avgusta 2022 je uporabnica instagrama objavila več pričevanj domnevnih žrtev, ki so Smodeja obtoževala omamljanja in spolnih zlorab. Ena od anonimnih prič je zapisala, da naj bi ji Smodej v pijačo podtaknil drogo GHB in jo omamil, nato pa privezal na radiator. Afera je močno odmevala v javnosti, kriminalisti so tedaj pojasnili, da so pregledali na tisoče komentarjev na družbenih omrežjih, opravili številne razgovore in zasegli tudi posnetke posameznih nadzornih kamer in elektronskih naprav.

Na ljubljanskem okrožnem tožilstvu so nam pojasnili, da so sodno preiskavo zahtevali zaradi dveh kaznivih dejanj spolnega nasilja, kaznivega dejanja omogočanja uživanja ali uporabe prepovedanih drog in hude telesne poškodbe. Sodna preiskava je že končana, tožilstvo pa še ni sprejelo odločitve, ali bo zoper Smodeja vložilo obtožnico.

Smodej je že pred časom zanikal obtožbe in zatrdil, da je sam žrtev izsiljevanja. 

Bodo Rinpočeja vendarle dočakali?

Oktobra in novembra je na ljubljanskem okrožnem sodišču razpisanih pet narokov za sojenje francoskemu državljanu Ronanu Chatellieru, ki je slovenski javnosti znan predvsem kot budistični vodja Shenpen Rinpoče. Na sodišču se mora zagovarjati zaradi spolnega napada na otroka in kršitve spolne nedotakljivosti z zlorabo položaja. Njegova posvojenka Katja Pančur je javno spregovorila o dolgih letih zlorabe. Chatellier jo je iz Rusije posvojil kot desetletno deklico, ki je živela v izjemno slabih razmerah. Že kmalu po posvojitvi leta 2003 naj bi jo začel zlorabljati, spolno nasilje naj bi se vleklo vse do leta 2010. Zlorabljal naj bi tudi drugega posvojenca, dečka. Chatellier se predobravnavnega naroka ni udeležil niti prek videokonference. Ker je pred tem podal ugovor na obtožbo, je sodišče menilo, da krivde ne priznava. čk

 

Priporočamo