Z vklenjenimi rokami in nogami je pred mariborsko okrožno sodnico Ksenijo Hrastnik stopil 20-letni Lazar Terentić, obtožen, da je maja v garsonjeri v večstanovanjski hiši na Partizanski cesti v Mariboru vzel življenje sedem let starejši Emiliji M., s katero sta intimno prijateljevala kakšnega pol leta. Zločin se je zgodil v noči s 25. na 26. maj. Terentić je partnerico najprej brutalno pretepel in hudo poškodoval, nato pa jo stiskal za vrat, dokler se ni zadušila. Zločin je bil v mestu ob Dravi še posebno odmeven zaradi obnašanja obtoženega po dejanju, saj je poleg mrtve ženske prespal dve noči in se ves ta čas delal, da sta se zgolj malo sporekla.

Oče ga je naročil pri psihiatru,
a je zbežal

Tožilstvo ga je obtožilo kaznivega dejanja uboja. Če bi priznal, bi na predlog tožilstva dobil 12 let zapora. A tega ni storil. Ko je besedo prevzel njegov zagovornik Simon Dolinšek, je postalo jasno, da se bo na sojenju še veliko govorilo o obtoženčevi psihi, čeravno je sodni izvedenec psihiatrične stroke Mladen Vrabič ocenil, da je Terentić razumel pomen in posledice dejanja in da ni nič vplivalo na to, da se ne bi bil sposoben obvladati. Prav tako je obtoženi po oceni izvedenca sposoben spremljati sodni postopek.

»Izvedenec je opozoril, da v sodnem spisu ni dovolj relevantnih podatkov, ki bi lahko vplivali na drugačno izvedensko oceno,« je poudaril odvetnik Dolinšek in predlagal nekaj dokazov, na podlagi katerih bi se lahko bolj osvetlile obtoženčeve osebne lastnosti in njegovo psihično stanje: »Predlagam zaslišanje očeta obtoženega, ki ga je slednji lansko jesen obiskal v Srbiji. Oče je pri mojem klientu opazil težave s psihičnim zdravjem, zato ga je naročil na pregled v psihiatrični ambulanti v Kraljevu, a do pregleda ni prišlo, saj je obtoženi dva dni pred dogovorjenim terminom sedel na avtobus in pobegnil nazaj v Slovenijo.« Odvetnik je razkril, da je policija Terentića najmanj dvakrat obravnavala zaradi posedovanja droge. Prvič kot mladoletnika, drugič letos. Advokat s tem namiguje, da je bil njegov klient morda pod vplivom drog tudi v času dejanja, kar pa bo težko ugotoviti.

Tudi o oškodovanki

Zagovornik je sodišču predlagal tudi vpogled v policijsko in zdravstveno evidenco o oškodovanki. Tudi njo je namreč v preteklosti obravnavala policija in že dlje časa je bolehala za paranoidno shizofrenijo. Nazadnje je bila zaradi bolezni hospitalizirana na zaprtem oddelku mariborske psihiatrije marca, od koder so jo odpustili 24. maja, torej dan pred umorom.

»Moj klient poudarja, da je bila oškodovanka dominantna in agresivna. Pogosto se je zdravila, bila je vzkipljiva. Njene osebne lastnosti so bile pomemben dejavnik, ki bi lahko osvetlil dogajanje kritičnega dne,« je pojasnil odvetnik. Tožilka Ivanka Slana večini predlogov obrambe ni nasprotovala, ni pa podprla odvetnikove ideje o pritegnitvi novega izvedenca psihiatrične stroke. »Vrabič je izdelal korektno mnenje. To mnenje lahko dopolni na glavni obravnavi in odgovori na vprašanja udeležencev v postopku,« je menila tožilka. Kako bo o predlogih odločilo sodišče, bo jasno šele na glavni obravnavi, ki jo je sodnica razpisala za 20. november. 

Priporočamo