Po končanih sodnih počitnicah so sodni mlini spet začeli na veliko mleti. Tudi sodna dvorana na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, daleč največja v državi, v kateri ima človek skorajda občutek, da je kljub številnim ekranom, mikrofonom, slušalkam in podobni sodobni tehnološki sodobno opremi v skladišču, je danes zaživela. Sodnica Vesna Pavlič Pivk je nadaljevala predobravnavni narok v primeru kar 58 obtoženih zaradi vpletenosti v trgovino z drogo.

Na srečo jih je 19 očitke iz obtožnice že priznalo, saj tudi v tem prostoru verjetno za vse ne bi bilo prostora. Sicer vsi obtoženi niso prišli, manjkali so tudi nekateri zagovorniki, sta se pa na vabilo odzvala glavna akterja, 39-letna dvojčka Velibor in Dalibor Lipovac, domnevna šefa kriminalne združbe, ki je sama sebe poimenovala kar Mafija.

Ker se kazenski postopek že tako dolgo vleče, minili sta že več kot dve leti od vložitve obtožnice, so morali vse obtožene, ki so bili priprti, izpustiti in se zdaj zagovarjajo s prostosti.

Za zapahi sta samo Dalibor Lipovac in Asmir Agović, ki sta bila v Avstriji obsojena, prvi na štiri in drugi na šest let zapora. Tamkajšnjemu tajnemu policijskemu delavcu sta namreč prodala pet kilogramov heroina. Od lani jeseni kazen prestajata v slovenskih zaporih.

Kot smo že pisali, naj bi Mafija od septembra 2019 do aretacij februarja 2022 trgovala s heroinom, kokainom in konopljo na območju Slovenije, Španije, Italije in Avstrije. Iz Španije naj bi pretihotapila kar 570 kilogramov konoplje, del le-te je policija kurirjem prevoznikom prestregla že v tujini. Vredna naj bi bila najmanj 1,6 milijona evrov. Velibor Lipovac z vzdevkom Generalc in Dalibor, imenovan Direktor ali Model, naj bi nadzirala nabavo in prevoz droge, zagotavljala denar, dajala navodila nižjim v hierarhiji, trdi tožilec Sedin Kićin. Kar oba odločno zanikata.

O zakonitosti zasega

A primer se je zapletel že na začetku. Zagovornica Veliborja Lipovca Martina Žaucer Hrovatin je februarja lani na predobravnavnem naroku zahtevala izločitev vseh listin iz sodnega spisa, s čimer so se strinjali tudi ostali zagovorniki. Če strnemo: obtožnica naj bi temeljila na nezakonitih dokazih, pridobljenih s kršitvijo človekovih pravic in svoboščin. Sodnica se ni strinjala, a je nato njeno odločitev razveljavilo višje sodišče, ki je sklenilo, da mora bolj podrobno, tudi s pričami, preveriti, ali očitki obrambe vendarle držijo. Tako zdaj skušajo ugotoviti, ali so bili zakoniti določeni zasegi droge, na podlagi katerih je sodišče izdalo odredbe za uvedbo prikritih preiskovalnih ukrepov (tajno sledenje, prisluškovanje in tako dalje) zoper takrat še osumljence v primeru Mafija.

Danes so zaslišali policista Andreja Jordana in Damirja Hrestaka, ki sta februarja 2020 sodelovala pri zasegu 0,98 grama heroina. Takrat so policisti že opazovali (v tistem času osumljenega, zdaj obtoženega) Aleksandra Narića in videli, ko je nekemu moškemu izročil svetleč zavitek. Jordan, Hrestak in še en njun kolega so malo pozneje tega moškega ustavili in kot je razvidno iz zapisnika, jim je ta zavitek sam izročil (analiza je pokazala, da je bil v njem heroin). Obramba dvomi, da so ga pred tem poučili o svojih pravicah, a zaslišanje policistov ni prineslo nič uporabnega. »Ne spomnim se te zadeve,« je bil redkobeseden Jordan. In Hrestak: »Lahko, da sem bil navzoč, a se postopka ne spomnim.«

V zvezi z zakonitostjo zasegov ima sodnica v načrtu zaslišanja še 13 prič, večinoma policistov. Opraviti jih namerava 24. septembra in 1. oktobra. Vendar je Žaucer-Hrovatinova že napovedala dodatne dokazne predloge, tako da predobravnavni narok verjetno še ne bo zaključen kmalu. Ponovna odločitev sodnice o tem, ali so bili dokazi, ki jih je tožilstvo predalo v sodni spis, pridobljeni na zakonit način, se torej odmika v prihodnost. Da o začetku sojenja, če bo, niti ne govorimo. 

Priporočamo