V veliki akciji Interpola so na osnovi mednarodne tiralice v Španiji že pred kakšnim mesecem dni aretirali enega najbolj iskanih kriminalcev na Balkanu, 45-letnega Milovana Zdravkovića, znanega pod vzdevkom Teg. Gre za pripadnika zloglasnega črnogorskega kavaškega klana in botra šefa klana Radivoja Zvicerja. Zaradi ponarejenega hrvaškega potnega lista so ga pred dvema tednoma najprej izročili Hrvaški, kjer so ga v petek pod zaščito pripadnikov posebnih sil – hrvaški mediji poročajo o obsednem stanju v Zagrebu - odvedli na sodišče, obsodili pa na denarno kazen. Dan kasneje pa je drug sodnik zanj odredil izročitveni pripor, kar kaže, da ga bodo verjetno kmalu izročili Srbiji. Tam ga namreč iščejo zaradi vpletenosti v preprodajo in tihotapljenje droge iz Južne Amerike v Evropo, kakor tudi vpletenosti v več umorov, kar je potrdil podpredsednik srbske vlade in notranji minister Ivica Dačić. 45-letnik je tudi v priporu pod strogo zaščito do zob oboroženih specialcev.

Štirje umorjeni v Grčiji

Poleg Zvicerja, Darka Šarića in Veljka Belivuka je Zdravković eden najnevarnejših mož beograjskega podzemlja in eden vodilnih v kavaškem klanu. Sumijo ga načrtovanja in izvedbe štirih umorov pripadnikov konkurenčnega, škaljarskega klana v Grčiji leta 2020. Stevan Stamatović in Igor Dedović sta bila v Atenah ubita januarja tisto leto, julija na otoku Krf pa Alan Kožar in Damir Hadžić. 45-letni Zdravković naj bi bil zadolžen za financiranje logistike, plačilo najemnin za stanovanja, iskanje ljudi za opazovanje, pa tudi za nabavo in transport orožja, kasneje uporabljenega pri umorih.

Za kako pomembnega človeka gre, kaže njegova povezava s šefom klana, Radivojem Zvicerjem, ki je sicer že nekaj let na begu in se ne ve točno, kje se skriva. Najverjetneje nekje v Kolumbiji. Ravno on pa naj bi odrejal in bil odgovoren za mučenje in umore pripadnikov rivalskih skupin, pred leti so srbski mediji celo na veliko poročali o hiši groze v Srbiji, kjer naj bi sovražnike mleli v velikih strojih za meso, ostanke pa nato v vrečkah zmetali v reko. Pisalo se je tudi, da naj bi iz tega mesa delali čevapčiče, z njimi pa hranili pse. Najbolj brutalna naj bi bila Veljko Belivuk, Velja Nevolja z dodatnim vzdevkom Zver, in pa Marko Miljković, ki ga v svetu kriminala poznajo pod vzdevkom Mesar. Dvojica naj bi bila pri mučenjih najbolj brutalna, med drugim naj bi žrtvam rezala dele telesa – najraje prste in jezike -, jih stresala z elektriko, domnevno naj bi nekomu celo iztaknila oči.

Likvidacija tudi v Ljubljani

Radivoja Zvicerja iščejo zaradi suma vpletenosti v več umorov, med drugim naj bi naročil tudi umor pripadnika škaljarskega klana, 38-letnega Gorana Vlaovića, ki je avgusta predlani po strelu v zatilje umrl na plaži v Zrčah. Za 50 tisoč evrov naj ga likvidiral Duško Tanasković, ki so ga prijeli le nekaj minut po streljanju. Marca letos so ga zaradi tega obsodili na 19 let zapora, kazen pa je pred dnevi postala pravnomočna. Tanaskovića so zaradi lastne varnosti selili po različnih zaporih, na sojenje je hodil odet v neprebojni jopič, v zaporu pa si je večkrat skušal tudi sam vzeti življenje. Enkrat tako, da je skušal pogoltniti britvico, ovito v lepilni trak, in vžigalnik.

V krvavih obračunih med kavaškim in škaljarskim klanom je bilo v zadnjih letih po Evropi ubitih že na desetine ljudi. Gre za črnogorska klana, katerih lovke segajo po vsem Balkanu. Trupla so doslej padala tudi v Avstriji, Nemčiji in Grčiji, na Hrvaškem pa so prvo likvidacijo zabeležili prav predlani v Zrčah.  Atentat sredi belega dne smo zabeležili tudi pri nas in sicer januarja lani, ko je pod streli na ulici na Viču umrl v mlaki krvi obležal 34-letni Igor Mančić. Življenja naj bi ga stal spor s slovensko celico kavaškega klana, saj naj bi leta 2019 na pobudo Željka Tešanovića skupaj z Danielom Božićem in Davidom Šolajo domnevnemu šefu slovenske celice Klemnu Kadivcu ukradel za okoli 1,5 milijona evrov droge.

Preberite še - Za glavo slovenskega ovaduha milijon evrov nagrade

Kljub več poskusom atentata nanj pa je Radivoje Zvicer še vedno živ. Oktobra predlani smo ga mediji sicer že pokopavali, češ da so ga ubili v Panami, a to ni bilo res. Takrat so se pojavile tudi teorije, da bi Zvicer smrt zaigral, da bi lažje bežal pred roko pravice. Škaljari so za Zvicerjem že pred leti »razpisali tiralico« in menda bili pripravljeni za njegovo likvidacijo plačati več kot dva milijona evrov. Gotovi smrti je ušel že v ukrajinskem Kijevu, ko so mu prerešetali avto, nakar je napadalce z orožjem pregnala njegova žena Tamara. O tem obstaja celo posnetek in »prva dama balkanske mafije« je tako postala prava legenda podzemlja. Zvicer je na begu že vse od leta 2021, ko so v Beogradu razbili srbsko celico kavaškega klana in polovili njene vodje. Podobno kot tudi v Sloveniji, sojenja proti njim še vedno potekajo.

Priporočamo