V ponedeljek, nekaj minut pred 4. uro zjutraj, je skupina ribičev opazila vodno trombo, ki se je premikala ob severni obali Sicilije, vzhodno od Palerma. Kmalu zatem so v zrak poletele signalne rakete. Ribiči so se odzvali klicu na pomoč in se približali lokaciji, od koder so bile izstreljene rakete. Na morski gladini so zagledali ladijske razbitine.

 
Bayesian, a 56-meter-long sailboat, which later sank off the Sicilian capital Palermo, is seen in Santa Flavia, Italy August 18, 2024 in this picture obtained from social media. Baia Santa Nicolicchia/Fabio La Bianca/via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. MANDATORY CREDIT. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Ribiči, ki so se odzvali klicu na pomoč, so na morski gladini zagledali ladijske razbitine. Foto: Reuters

Ponoči jih je presenetil vodni lijak

Tromba, ki je poprej divjala nad morjem, je očitno potopila 56-metrsko superjahto Bayesian, ki je plula pod britansko zastavo in je spustila sidro nekaj sto metrov od pristanišča Porticello. Na luksuznem plovilu z aluminijastim trupom je bila tedaj desetčlanska posadka in dvanajst potnic ter potnikov. »Niso bili daleč stran od pristanišča. Zelo malo bi bilo treba, da bi dvignili sidro in se usmerili v pristanišče. Očitno jih je presenetila nenadna nevihta in se niso mogli izogniti potopu,« je tiskovni agenciji Ansa o tragediji povedal domačin iz Porticella.

Jadrnica, ki je bila v bližini kraja dogodka, je nemudoma priskočila na pomoč, tja so pripluli tudi patruljni čolni italijanske obalne straže in gasilci. Iz morja jim je uspelo rešiti 15 ljudi, med njimi tudi enoletnega otroka. V bližini razbitin so našli moško truplo, sedem potnikov so popoldne še pogrešali. Med pogrešanimi je tehnološki podjetnik Mike Lynch, je poročal britanski Guardian. Poleg Lyncha pogrešajo še tri britanske državljane, dva Američana in Kanadčana.

Med pogrešanimi je tudi tehnološki podjetnik Mike Lynch. Ta je soustanovil Autonomy Corporation, podjetje za programsko opremo, ki je sredi 90. let postalo eno od vodilnih tehnoloških podjetij v Združenem kraljestvu.
Foro: Reuters

Med pogrešanimi je tudi tehnološki podjetnik Mike Lynch. Ta je soustanovil Autonomy Corporation, podjetje za programsko opremo, ki je sredi 90. let postalo eno od vodilnih tehnoloških podjetij v Združenem kraljestvu.
Foro: Reuters

Lynch je soustanovil Autonomy Corporation, podjetje za programsko opremo, ki je sredi 90. let postalo eno od vodilnih tehnoloških podjetij v Združenem kraljestvu. Izdelovalo je programsko opremo za analizo podatkov. Njena zasnova je delno temeljila na statistični teoriji, ki jo je zasnoval statistik, filozof in prezbiterijanski minister iz 18. stoletja Thomas Bayes. Po njem je Lynch poimenoval svojo superjahto, ki je potonila pred obalo Sicilije.

Sumljiva prodaja Hewlett-Packardu

Lynch je svoje podjetje leta 2011 prodal tehnološkemu gigantu Hewlett-Packard. Prejel je več kot 11 milijard ameriških dolarjev kupnine. Komaj leto dni kasneje je Hewlett-Packard odpisal kar 8,8 milijarde dolarjev vrednosti prevzetega podjetja, potem ko je v bilancah odkril »resne računovodske nepravilnosti«. Ugotovitve je predal ameriškim organom pregona.

Tožilstvo je Lynchu očitalo storitev kar 15 kaznivih dejanj, med drugim naj bi napihoval prodajno ceno, zavajal regulatorje in preslepil kupca. Terjalo je izročitev obtoženega ZDA. Sojenje se je začelo šele marca letos v San Franciscu, že junija se je sklenilo z oprostilno sodbo. Po razglasitvi sodbe je 59-letni Britanec čutil olajšanje. »Veselim se vrnitve v Združeno kraljestvo in vrnitve k temu, kar imam najraje: k družini in inovacijam na svojem področju,« je dejal.

Italijansko državno tožilstvo v kraju Termini Imerese že preiskuje smrtonosen incident pred obalo Sicilije. Policija še ni zaslišala kapitana jahte, zaradi dogodka je v šoku. Osem rešenih – med njimi je tudi enoletna deklica – je na zdravljenju v lokalnih bolnišnicah. Po poročanju tiskovnih agencij so vsi v stabilnem stanju. Zdravnik iz bolnišnice Di Cristina v Palermu je povedal, da je otrokova mati držala hčerko z iztegnjenimi rokami nad gladino, da bi preprečila njeno utopitev.

This picture taken from a video released by the Italian Coast Guard on Monday, Aug. 19, 2024, shows the rescue operations in the stretch of Sea near Palermo, Sicily, in southern Italy, where the sailing yacht Bayesian under the UK flag sank early Monday. (Italian Coast Guard via AP, HO)

Iskanje pogrešanih poteka od jutra. Foto: Obalna straža.

Slišala je le krike drugih

»Vse je bilo temno,« naj bi britanska državljanka Charlotte povedala zdravnikom. »V vodi nisem mogla imeti odprtih oči. Klicala sem na pomoč, a edino, kar sem lahko slišala okoli sebe, so bili kriki drugih.«

Tromba je močna ciklonska nevihta. Najpogosteje nastane v obdobju dolgotrajnejše povečane oblačnosti in mirnega, tihega vremena. Močno vrtinčenje zraka na višini ustvari neke vrste lijak, ki sesa in vrtinči razburkano morje navzgor ter ustvari vrtinec, ki doseže višino med 100 in 300 metri. Zračne mase na robu se vrtijo z izredno veliko hitrostjo, kar povzroči velike tlačne razlike v primerjavi z redkim zrakom v notranjosti vrtinca. Posledica teh razlik je orkanska in tudi rušilna moč nevihte. Tromba je kratkotrajen in lokalen vremenski pojav. Običajno izgine že po petih do desetih minutah in le redko traja dlje, običajno največ eno uro, piše na spletni strani eNavtika. 

Priporočamo