Konec julija so nemški pravosodni organi slovenskim kolegom predali madžarskega državljana Petra Orsosa. V Nemčiji so ga aretirali na podlagi evropskega pripornega naloga za prijetje, ki ga je razpisalo naše sodišče zaradi obtožbe, da se je ukvarjal s trgovino z ljudmi. Dolgo je trajalo, preden so ga prijeli: Biljana Bažika, s katero naj bi pri nezakonitih poslih sodeloval, je bila namreč obsojena že pred več kot šestimi leti. Dobila je štiri leta zapora in 4000 evrov denarne kazni, kazen je že davno »odsedela«. Dva soobtožena sta bila oproščena.

Orsosa so pred dnevi pripeljali pred ljubljansko okrožno sodnico Marjeto Dvornik, ki je nameravala najprej opraviti priporni narok, potem pa še predobravnavnega. Priporni je bil tajen, na njem pa sta se tožilstvo in obramba izrekla o priporu. Ali bo Orsos ostal za rešetkami, ni odločitev Dvornikove, ampak zunajrazpravnega senata. Predobravnavni narok, na katerem bi Orsos povedal, ali krivdo priznava, so nato preložili na konec meseca. Sodišče je obrambi dalo čas, da se nanj pripravi.

Po prepričanju tožilstva je Orsos z Bažikovo in še nekaterimi neodkritimi storilci v letih od 2010 do 2015 na Madžarskem novačil brezposelna dekleta in jim obljubljal dober zaslužek s prostitucijo v naši državi. Šlo naj bi za neizobražene, revne, negotove in ranljive ženske ter posledično lahek plen za manipulacijo. Bažikova naj bi jih nastanila v dveh stanovanjih v Ljubljani in po enem v Mariboru ter Kopru in jim razložila potek dela. Prostituirati naj bi se morale vse dni v tednu, najmanj deset ur na dan za 50 evrov za pol ure in 80 evrov za polno uro. Polovico zaslužka naj bi jim odvzeli.

Tožilstvo mu po prvotni obtožnici še vedno očita trgovino z ljudmi, in sicer da je na Madžarskem nanovačil dve dekleti, ki sta se nato prostituirali pri nas. Toda če je bila Bažikova obsojena zaradi zlorabe prostitucije, bodo Orsosu kot sostorilcu trgovino z ljudmi težko očitali.

Zloraba prostitucije, ne trgovina z ljudmi

V kazenskem postopku, o katerem je bilo že pravnomočno razsojeno, je torej tožilstvo očitalo Bažikovi trgovino z ljudmi v hudodelski združbi, soobtoženima pa pomoč pri tem kaznivem dejanju. Sodišče je razsodilo, da ni šlo za hudodelsko združevanje, pač pa »ad hoc« dejavnost, ki se je nato prelevila v utečen sistem. In da Bažikova ni kriva trgovine z ljudmi, temveč zlorabe prostitucije. Z dekleti se ni razpolagalo kot z blagom in neupoštevaje njihovo voljo, saj so že vnaprej vedele, da bodo prodajale svoja telesa. Cene jim niso bile vsiljene, relativno svobodne so bile tudi glede spolnih dejanj in izbire strank. Vse to so bili razlogi, da ni šlo za trgovino z ljudmi. Pa recimo tudi, da nad njimi ni bilo strogega fizičnega ali psihološkega nadzora, da bi lahko govorili o razčlovečenju žrtev. Družil jih je enak, ekonomski interes, je bilo rečeno.

Sprememba kaznivega dejanja zoper Bažikovo bo zagotovo vplivala tudi na Orsosov postopek. Tožilstvo mu sicer po prvotni obtožnici še vedno očita trgovino z ljudmi, in sicer da je na Madžarskem nanovačil dve dekleti, ki sta se nato​ prostituirali pri nas. Toda če je bila Bažikova obsojena zaradi zlorabe prostitucije, bodo Orsosu kot sostorilcu trgovino z ljudmi težko očitali. x

Priporočamo