Potem ko smo poročali o incidentu, ki se je v noči na nedeljo zgodil v športnem parku v Loki, na zaključni prireditvi ob praznovanju 50-letnice Športnega društva Loka Rošnja, nas je poklicala očividka dogajanja. Ogorčena je bila nad informacijo,  da je policija dogodek zaključila zgolj kot povzročitev prometne nesreče in kršitev javnega reda in miru.

Spomnimo: v noči na nedeljo, ura je bila nekaj čez polnoč, je policiste dosegla prijava, da je na veselici v Loki moški namerno povozil žensko in da je prišlo tudi do pretepa. Ko smo v nedeljo informacije preverjali na Policijski upravi Maribor, so nam potrdili, da je bilo na kraj poslanih več policijskih patrulj, ki so ugotovile: »Voznik osebnega avtomobila je pri speljevanju s travnatega parkirnega prostora trčil v žensko in jo povozil, pri čemer je utrpela lažjo poškodbo noge. Zatem sta moška, ki sta bila skupaj z oškodovanko prometne nesreče, napadla povzročitelja nesreče.« 

Na vprašanje, kako je policija ukrepala zoper vpletene, so odgovorili, da so policisti moškima, ki sta obračunala s povzročiteljem nesreče, izdali plačilni nalog po zakonu o varstvu javnega reda in miru, vozniku pa plačilni nalog zaradi kršitve določil zakona o pravilih v cestnem prometu (nepravilen premik avtomobila in vožnja pod vplivom alkohola). 

Ko smo časnik v nedeljo že poslali v tisk, smo z anonimnega naslova prejeli video posnetek dogajanja in se tudi sami čudili informaciji, da policija zoper pijanega voznika (v litru izdihanega zraka je imel po podatkih policije 0,46 miligrama alkohola) ni ukrepala bolj ostro. Iz posnetka namreč izhaja, da je voznik, po naših podatkih poklicni šofer Jernej Ž. iz Zlatoličja, z avtom proti ljudem zapeljal večkrat, najprej trčil v moškega, nato pa še v žensko, ki jo je na koncu tudi povozil. 

Povozil jo je vpričo njenega otroka 

Včeraj nas je poklicala tudi občanka, ki je bila dogodku priča, in nam opisala, kako se je vse skupaj začelo. Po njenih besedah se je voznik, ki je zakuhal incident, na veselici grdo vedel do ženske, ki jo je kasneje povozil. Zmerjal naj bi jo bil in žalil tudi njenega otroka. Vmešal se je oškodovankin partner in se stepel z izzivalcem, nakar so vskočili prijatelji in moška spravili narazen. Družba se je razšla, vsak je šel k svojemu avtomobilu, a Jernej Ž. ni prenehal. Ponovno je žalil isto žensko, na njenega partnerja pa vpil, da ga bo povozil. »Pa me daj,« je imel oškodovankin partner izzivalca že vrh glave.

 »Nihče si ni mislil, da bo resnično zapeljal v ljudi, a je. Najprej je zadel partnerja te ženske, stala sta skupaj in oba padla, zadel je tudi njegov avto, nato pa še trikrat zapeljal v žensko in jo povozil. Njen otrok je bil zraven, jokal je, misleč, da je mamica mrtva,« nam je po telefonu opisovala očividka in dodala, da sta bila vsemu temu priča tudi povzročiteljeva otroka.

»Ves ta čas sta bila z njim v avtu, otroka nista bila pripeta. Njegova partnerica je bila tudi na kraju, zunaj avtomobila, kričala je nanj, naj preneha in da upa, da bo gnil v zaporu zaradi tega, kar je storil,« je poudarila naša sogovornica, ki nikakor ne more razumeti, da je policija spregledala nekaj tako očitnega. »Vem, da policija razpolaga s posnetkom dogajanja,« je še razkrila dobro informirana občanka in dodala, da ne razume, zakaj so policisti oglobili moškega, ki je branil svojo partnerico, in njegovega prijatelja, ki voznika »sploh ni udaril, pač pa ga je zgolj potegnil iz avtomobila, da se ne bi zgodilo še kaj hujšega«.

Policija popravila svojo prvotno informacijo

Na PU Maribor smo se ponovno obrnili s konkretnim vprašanjem, kako je mogoče, da so policisti neotesanemu vozniku, ki je zapeljal v ljudi in večkrat trčil v žensko, izdali zgolj plačilni nalog. In zgodil se je preobrat. »Moškemu plačilni nalog ni bil izdan, saj je bil pri nadaljnjem zbiranju obvestil zaznan razlog za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje. V tej zvezi nadaljujemo zbiranje obvestil,« je mariborska policijska uprava popravila svoje prvotno pojasnilo, kar pomeni, da poklicnemu šoferju Jerneju Ž., ki ne le, da je nesrečo povzročil pijan, pač pa naj bi v žensko namerno trčil večkrat, grozi kazenska ovadba in s tem tudi zaporna kazen.

Priporočamo