V 38 racijah so odkrili in zaprli osem laboratorijev, poleg ogromnih količin kemikalij in drugih pripomočkov za proizvodnjo sintetičnih opioidov so zasegli še 195 kilogramov kristalnega metadona, 153 kilogramov sintetičnega stimulansa alfa-PVP ter 430 litrov reakcijskih mešanic različnih vrst mamil, pripravljenih za končno fazo proizvodnje. Gre za največjo tako operacijo v zgodovini Poljske.

Poleg tihotapljenja droge v Evropo kriminalci zadnja leta vse več te proizvedejo na evropskih tleh, posledično pa policija odkrije vse več laboratorijev, kažejo podatki agencije EU za droge (EUDA). Leta 2022 so v sedmih državah uničili 108 laboratorijev za proizvodnjo amfetaminov, 242 laboratorijev z metamfetamini, 48 laboratorijev za proizvodnjo MDMA, odkrili so še 29 prostorov za proizvodnjo sintetičnih katinonov, lani pa so v Latviji zaprli laboratorij za proizvodnjo fentanila. Sodeč po poročilu Evropskega policijskega urada (Europola) so laboratoriji različnih vrst – obstajajo celo nekakšni »prenosni« v prikolicah tovornjakov, manjši kuhinjski ali pa ogromni, v katerih dela več »kuharjev«. Z manjšimi običajno zalagajo samo lokalne trge, v večjih pa – odvisno od proizvodnje – tudi globalne.

V zgodovinski operaciji so avgusta na Poljskem odkrili in zaprli več laboratorijev za proizvodnjo sintetičnih drog. Zaradi nevarnosti kemikalij si morajo kriminalisti nadeti zaščitno obleko. Foto: Europol

V zgodovinski operaciji so avgusta na Poljskem odkrili in zaprli več laboratorijev za proizvodnjo sintetičnih drog. Zaradi nevarnosti kemikalij si morajo kriminalisti nadeti zaščitno obleko. Foto: Europol

Laboratorij tudi pri nas

»Leta 2022 je bil manjši nedelujoč tako imenovan kuhinjski laboratorij za proizvodnjo metamfetamina odkrit tudi pri nas,« nam je potrdil Drago Menegalija iz generalne policijske uprave (GPU) in nadalje pojasnil, da so osumljenci predhodno sestavino psevdoefedrin pridobili iz tablet v prosti prodaji (dostopne so brez recepta), za proizvodnjo metamfetamina pa so nato uporabili metodo rdečega fosforja.

 

Na črnem trgu sintetičnih drog (gre za amfetamine, metamfetamine, ekstazi oziroma MDMA ter sintetični različici kanabisa in opioidov, kot je heroin) se obrne na milijarde evrov na leto, proizvodnja je vse bolj sofisticirana, distribucija vse bolj razvejana, droge pa iz leta v leto nevarnejše.


»Poleg metamfetamina in tablet so bile zasežene tudi druge sestavine, ki so potrebne za proizvodnjo,« so še dodali v GPU. (Nove) sintetične droge v Evropi proizvajajo tako za potrebe domačega kot globalnega trga, spremembe na trgu pa so posledica povpraševanja uporabnikov. »Trg oblikujejo inovacije pri proizvodnji in načinu prometa z njimi ter nove preprodajalske poti in povezave med različnimi organiziranimi kriminalnimi združbami,« v GPU opisujejo aktualno stanje. Sodeč po podatkih Europola se največ novih sintetičnih drog proizvede na Nizozemskem, v Belgiji, Nemčiji, na Poljskem in Češkem, prihajajo pa tudi iz Kitajske, Indije in južnoameriških držav. Na črnem trgu sintetičnih drog (gre za amfetamine, metamfetamine, ekstazi oziroma MDMA ter sintetični različici kanabisa in opioidov, kot je heroin) se obrne na milijarde evrov na leto, proizvodnja je vse bolj sofisticirana, distribucija vse bolj razvejana, droge pa iz leta v leto nevarnejše, pravijo v haaškem Europolu.

Droge v pošiljkah

Da gre za vse večji problem, kaže tudi statistika EUDA. Med letoma 2012 in 2022 se je število zasegov kokaina povišalo za 376 odstotkov, metamfetamina za 293 odstotkov, kanabisa za 184 odstotkov, heroina za 91 odstotkov, MDMA za 71 odstotkov in amfetamina za 74 odstotkov. Vse več je tudi zasegov kemikalij, potrebnih za proizvodnjo sintetičnih drog. Količine merijo v desetinah ton in tisočih litrih.

Slovenska policija za lansko leto izpostavlja 692 kilogramov zasežene konoplje, 47 kilogramov metamfetamina in 10,5 kilograma metamfetamina, med predlanskimi zasegi izpostavljajo 677,8 kilograma kokaina ter 1,5 tone predhodnih sestavin BMK-glicidne kisline za izdelavo (met)amfetamina. Leto prej, torej 2021, je slovenska policija zasegla skoraj sto kilogramov in 3850 tablet amfetamina, 124 kilogramov in skoraj 350.000 tablet MDMA (ekstazi), skoraj 230 kilogramov heroina, 429 kilogramov kokaina, 1,2 tone konoplje in 2480 litrov predhodnih sestavin za izdelavo prepovedanih drog. »V letih 2019 in 2020 pa je bilo zaseženih skupno 50 ton GBL. Šlo je za pošiljko iz Kitajske, namenjeno za nadaljnjo prodajo v manjših količinah,« je izpostavil Drago Menegalija iz GPU. GBL je na ulici znan tudi kot droga za posilstvo, zato se zaradi njegovih specifičnih učinkov poveča možnost spolnih zlorab. Žrtve, ki jim storilec drogo podtakne, so lahko prisebne, braniti pa se ne morejo. Ker se v telesu zelo hitro presnavlja, se ga v morebitnih primerih spolnih napadov težko najde.

V GPU pravijo, da je proizvodnja sintetičnih drog že na splošno težko sledljiva, še težje sledljive pa so poštne in paketne pošiljke, v katerih se skriva prepovedana droga. »V policiji se zavedamo pomembnosti vstopnih točk v Slovenijo. Večina sintetičnih drog je namreč naročena po spletu na tako imenovanih odprtih spletnih straneh, prek družbenih omrežij oziroma prek temnega spleta, dostavljene pa so kot poštne in paketne pošiljke,« še izpostavljajo v GPU. Obenem se zavedajo, da zlasti mladi drogo kupujejo in uporabljajo s prijatelji in znanci. 

Izdajo jih eksplozije

Ker gre za specifična kazniva dejanja, ki so domnevno »brez žrtve«, saj tako ponudnik kot kupec kršita zakon, prijava obratov za izdelavo drog policiji ni nikomur v interesu. Nepridipravi za laboratorije izbirajo odročne, redko poseljene lokacije, kjer imajo mir tudi pred sosedi. Običajno gre za umazano okolje z zdravju nevarnimi snovmi, »delavci« oziroma kriminalci pa običajno niso niti malo usposobljeni za proizvajanje take droge, je na predavanju na »kriminalistični sredi«, ki jih organizira fakulteta za varnostne vede, lani opozoril višji kriminalistični inšpektor specialist Marko Hlebec. Nekaj manj kot tretjino laboratorijev na Nizozemskem policija namreč odkrije po naključju, in sicer po eksplozijah v delovnem procesu.

 

Priporočamo