»Zavedam se, da sem določene stvari naredila napačno in zanje sprejemam odgovornost, ne morem pa priznati očitanega v celoti,« je kitajska državljanka Li Wu dala vedeti novogoriškemu okrožnemu sodniku Simonu Jursinoviču, da krivde za očitano trgovino z ljudmi po obtožnici ne bo priznala. Po nenavadnem naključju se je v obroč slovenskih in italijanskih policistov ujela lansko poletje. Medtem ko so preiskovali navaden ulični rop, so prišli tudi na sled trgovini z ljudmi in 63-letni Kitajki, ki naj bi se v v italijanski Brescii in Novi Gorici ukvarjala z organizirano prostitucijo.

Vedno na razpolago

Državna tožilka Damijana Bandelj Kitajki v obtožnici očita, da je med lanskim avgustom in septembrom v novogoriškem stanovanju na Ulici tolminskih puntarjev nastanila najmanj osem žensk azijskega porekla, za nekatere se je kasneje izkazalo, da niso imele nikakršnega dovoljenja za bivanje v Evropski uniji. »Ta dekleta so morala izvajati spolne usluge, medtem ko je ona določila cene, jim zagotavljala stranke, s katerimi se je poprej zmenila za čas in kraj nudenja spolnih uslug. Dekleta je obveščala o prihodih strank, prevzeta plačila pa so morala hraniti v posebni omari in jih nato izročati obdolženi. Dekletom je od izkupička dajala zgolj manjše zneske, v prostorih jih je nadzirala z videonadzorom. Enak postopek se je odvijal tudi v masažnem salonu v italijanski Brescii. Žrtvam je odvzela avtonomijo pri prostituiranju, saj so morale biti vedno na razpolago za spolne usluge, na izbiro strank pa niso imele vpliva,« je tožilka v obtožnici povzela, s čim naj bi obtožena storila kaznivo dejanje trgovine z ljudmi.

Li Wu je danes na sodišče prišla iz ženskega zapora na Igu. Sodniku je priznala, da je res sprejemala klice strank, a je to tudi vse. »Za stvari, ki jih je v jezi o meni govorila žrtev, ne morem odgovarjati, ker niso resnične. Nobene punce nisem sem jaz pripeljala, nisem bila vpeta v prostitucijo,« je poudarila. Li Wu se je v past ujela med policijsko preiskavo ropa. Lansko poletje je bila namreč na ulicah Nove Gorice žrtev ropa kitajska državljanska srednjih let. Zamaskiran storilec je od nje zahteval gotovino in ji grozil z nevarnim predmetom. Zaradi strahu in fizičnega napada mu je izročila več sto evrov. Ker se je storilec nad njo tudi fizično znesel, so jo zaradi telesnih poškodb oskrbeli v šempetrski bolnišnici. Oropal jo je 38-letni Slovenec, ki je medtem že pristal v priporu zaradi drugih ropov po Italiji, zgodba pa je dobila nadaljevanje, ko je oropana Kitajka policistom razkrila tudi informacijo, da je žrtev trgovine z ljudmi.

Obramba predlaga izločitev dokazov

Slovenski in italijanski policisti so s kriminalistično preiskavo in hišnimi preiskavami v Sloveniji in Italiji, kjer je osumljena Kitajka živela, zbrali dovolj dokazov, da so jo lanskega decembra kazensko ovadili in privedli k dežurni preiskovalni sodnici Okrožnega sodišča v Novi Gorici, ki je zanjo odredila pripor.

Zagovornica obtožene Kitajke Lidija Košutnik je prepričana, da vsa preiskovalna dejanja niso bila izpeljana po slovenski zakonodaji in niso bila opravljena v skladu z zakonom o kazenskem postopku, zato je že predlagala, da se iz sodnega spisa izločijo določeni zapisniki o hišni in osebni preiskavi v Italiji ter zapisnik o preiskavi stanovanja v Novi Gorici, kjer so dekleta prebivala. Sojenje se bo nadaljevalo po redni poti, pri čemer je že jasno, da zaradi zahteve po zaslišanju okradene kitajske državljanke, ki je policiji vse skupaj naznanila in se medtem že vrnila nazaj na Kitajsko, ne bo ne enostavno ne hitro.

Priporočamo