Četudi je 20-letni Lazar Terentić sedel na zatožno klop mariborskega okrožnega sodišča, se sodnici Kseniji Hrastnik o tem, ali priznava krivdo za uboj Emilije M. maja letos v središču Maribora, ni izjasnil. Pravzaprav kaj več kot le kakšno besedo ni spregovoril.

Terentić, ki so ga na sojenje pripeljali iz pripora, kjer je vse do dogodka, ki ga sodišče obravnava, je brez besed poslušal obtožnico, ki jo je predstavil višji državni tožilec Zoran Klinc. Tožilstvo obdolženemu očita, da je v noči s 25. na 26. maj v stanovanju v drugem nadstropju stavbe na Partizanski cesti v Mariboru po fizičnem nasilju, ki je na 27-letni Emiliji M. pustilo vrsto poškodb, partnerico prijel za vrat in stisnil, torej začel žensko daviti. Stiska ni popustil, dokler ni umrla.

Je sploh prišteven?

Na vprašanje sodnice, ali je tožilstvo pripravilo kakšen predlog kazni za primer priznanja krivde, je Klinc dejal, da ne, saj o priznanju ni bilo govora. Glede na to, da je Terentić preko svojega odvetnika Simona Dolinška vlo​žil ugovor na obtožnico, bi bilo sicer sklepati, da Terentić očitkov tožilstva ne priznava. A kot je nato dejal odvetnik Dolinšek, bi bilo treba, preden se o krivdi obdolženi sploh izreče, ugotoviti, v kakšnem psihičnem stanju je Terentić, ali je bil sploh sposoben razumeti pomen svojega dejanja in imeti v oblasti svoje ravnanje, pa tudi, ali je sposoben spremljati sojenje. Skratka, ali je Terentić prišteven ali ne.

Sodnica Ksenija Hrastnik je pojasnila, da je odvetnik na to dejstvo opozarjal v vseh vlogah, tako v pritožbi na odreditev pripora kot ugovoru na obtožnico. Zagovornik obdolženega je tako predlagal, da Terentića pregleda izvedenec psihiatrične stoke, kar v dosedanjem postopku še ni bilo izvedeno. Izpostavil je obdolženčevo »nenavadno« ravnanje po zločinu, pa tudi dejstvo, da z obdolženim težko komunicira za pripravo obrambe. Ker se je tožilec strinjal s predlogom obrambe, je sodnica predobravnavni narok preložila na nedoločen čas, v tem času pa bo sodišče pridobilo potrebno mnenje izvedenca. V primeru, da bi izvedenec ocenil, da je Terentić dejanje storil neprišteven, ta namreč ne bo kazensko odgovarjal, tožilstvo pa bo namesto zaporne kazni lahko predlagalo ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja. Za uboj je sicer predvidena kazen od pet do 15 let zapora. Terentić je policiji po aretaciji dejanje priznal, kasneje pa se je v preiskavi branil z molkom.

Dve noči spal ob truplu

Lazar Terentić in Emilija M. naj bi bila v intimnem razmerju kakšnega pol leta pred dogodkom. Bila je sobota, 27. maja, ko so reševalci v stanovanju večstanovanjske hiše na Partizanski cesti našli truplo 27-letnice. A izkazalo se je, da je ženska mrtva že od noči s četrtka na petek. Tedaj naj bi se partnerja sprla, ženska pa je umrla, ker jo je Terentić zadavil. Kot smo izvedeli po zločinu, naj bi Terentić nato za nekaj minut odšel iz stanovanja, a se kmalu vrnil. Pol ure po tem, ko je partnerici vzel življenje, naj bi poklical mamo in povedal, da je Emilija prišla k njemu in da sta se sprla. Razlagal ji je, da ga je napadla, da sta se začela prerivati, podatek, da je partnerica mrtva, pa je materi zatajil. Po pogovoru je legel k mrtvi partnerici v posteljo. Tudi naslednji dan se je pretvarjal, kot da je s partnerico vse v redu. Vsaj tako je zatrdil materi, ki ga je poklicala – dejal ji je le, da Emilija M. leži ob njem. Nato se je odpravil na urgenco, saj si je med pretepanjem partnerice poškodoval roko in golen. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor je razložil, da se je poškodoval prejšnji večer, ko se je skregal z dekletom in se udaril ob rob postelje. Po oskrbi v bolnišnici se je vrnil domov in tako tudi v petek prenočil ob mrtvi Emiliji. V soboto je Emilijo poklicala njena mati, ker pa se ji ni oglasila, je poklicala še Terentića. Ta ji je, ko ji je čez več ur vrnil klic, najprej dejal, da Emilija spi, nato pa ji je le povedal, da je hči v postelji vsa krvava. Sorodniki pokojne so nato poklicali na pomoč, reševalci so našli v stanovanju mrtvo žensko, policisti pa so sedaj obdolženega aretirali v bližini kraja zločina.

Policisti so po dejanju razkrili, da so v preteklosti obravnavali tako osumljenega kot oškodovanko. Kot smo tedaj izvedeli neuradno, je žrtev že dlje časa bolehala za paranoidno shizofrenijo in bila nazadnje zaradi bolezni hospitalizirana. Tedaj še osumljenega pa so policisti v preteklosti večkrat obravnavali zaradi nasilja v družini. Med letoma 2018 in 2021 naj bi fizično in psihično maltretiral mladoletno polsestro in očima, pa tudi svojo mater, v zvezi s katero so mu policisti celo izrekli ukrep prepovedi približevanja. 

Priporočamo