Z masko na obrazu, čepico na glavi in sončnimi očali je 46-letni Gregor Muhič po videopovezavi v ljubljanskem priporu včeraj spremljal predobravnavni narok na novomeškem okrožnem sodišču. Zaradi kadrovskih težav Muhiča niso mogli pripeljati v Novo mesto, da bi mu v živo izrekli sodbo za umor 41-letne žene Sandre. Obtoženi je namreč s tožilstvom dosegel dogovor o priznanju krivde, sodnica Romana Rački Strmole pa je tako, potem ko je presodila, da je izvedeno vse potrebno za izrek sodbe, zgolj sledila podpisanemu dogovoru o osemnajstletni zaporni kazni. »Lahko le rečem, da mi je žal in mi bo žal vse življenje,« je včeraj dejal Muhič. Tako Muhičeva zagovornica kot pooblaščenka oškodovancev sta sicer že pred začetkom predobravnavnega naroka predlagali izključitev javnosti zaradi varovanja osebnega in družinskega življenja otrok, vendar je sodnica njun predlog zavrnila.

Umrla čez mesec dni

Bil je večer, 16. novembra lani, ko so se v ulici skorajda v središču mesta ustavila reševalna in policijska vozila, ki so nakazovala, da se je v eni od stanovanjskih hiš zgodilo nekaj hudega. Policijsko poročilo naslednjega jutra je bilo strašno. »V večernih urah je prišlo do izredno hudega družinskega nasilja. V stanovanjski hiši v ulici Ob Težki vodi je 45-letni moški poskušal ubiti 41-letno zakonsko partnerico. Poškodbe so bile izredno hude,« je zapisala policija. Žensko so odpeljali v novomeško bolnišnico, storilec pa se je še istega večera sam javil na policijski postaji, kjer je nato preiskovalni sodnik zanj odredil pripor. Govorice, ki so v naslednjih dneh zakrožile po mestu, niso dajale prav dosti upanja, da bo mamica treh otrok, starih šest, devet in enajst let, še kdaj objela svoje malčke. Čez mesec dni je iz bolnišnice prišla novica, ki so se je svojci najbolj bali. Sandra Muhič je zaradi hudih poškodb umrla.

Dogajanje tistega večera je brez dvoma najbolj prizadelo otroke, saj so bili priča očetovemu nasilju nad njihovo mamico. »V kletni kopalnici je obtoženi davil svojo ženo z uporabo telesne sile in plastičnih vezic, ki si jih je prej pripravil in jih skupaj z lesenim ročajem povezal v zanko. Ovil jo je ženi okoli vratu in jo stiskal, da ni mogla dihati, z davljenjem pa ni prenehal niti, ko so v prostor poskušali vstopiti njuni trije otroci,« je tožilka Barbara Prevolšek Rajić povzela obtožnico, iste besede pa je nato v izreku sodbe ponovila še sodnica. Mamino vpitje je najprej slišal najmlajši sin. Ker ni mogel odpreti vrat, je stekel po sestri. Kar so nato vsi trije videli v kopalnici, ne bi smel doživeti noben otrok. Oče je davil mamo, dokler ni padla v nezavest. Ker je bila dlje časa brez kisika, je prišlo do nepopravljive okvare možganov, zaradi česar je kasneje v bolnišnici umrla. Kot je v sodbi zapisala sodnica, je obtoženi dejanje storil iz brezobzirnega maščevanja. Zaradi psihičnega nasilja, bolestnega ljubosumja, nenehnega nadziranja, žalitev, poniževanja in groženj je Sandra namreč želela ločitev, prav tako da se izseli iz hiše, s čimer pa se Muhič ni strinjal.

Razumel je posledice
svojih dejanj

Da obtoženi ni imel psihičnih ali osebnostnih motenj, da se je zavedal, kaj počne, in da je razumel posledice svojih dejanj, sta se v izvedenskih mnenjih strinjala izvedenca psihiatrije in klinične psihologije, kot tudi, da njegova sposobnost samoobvladovanja v kritičnem trenutku ni bila zmanjšana. Tudi zato je sodišče prepričano, da je deloval naklepno. Tožilstvo je pri določanju višine kazni kot oteževalni okoliščini upoštevalo način izvršitve kaznivega dejanja ter razloge zanj, med olajševalnimi pa je tožilka izpostavila predhodno nekaznovanost ter priznanje krivde, s čimer se je sodni postopek bistveno skrajšal. Sodišče je Muhiču naložilo še plačilo sodnega postopka, sam pa je zaprosil za predčasno prestajanje zaporne kazni, torej še pred pravnomočnostjo sodbe. 

Priporočamo