Sojenje zakoncema Aljažu Verhovniku in Patriciji Verhovnik, prvi je obtožen poskusa umora na zahrbten način in iz nizkotnih nagibov, njegova soproga pomoči pri tem, se počasi bliža koncu. Na današnjem nadaljevanju sojenja pred sodnim senatom mariborskega okrožnega sodišča, ki mu predseduje Maša Blažeka, je najprej svoj zagovor dopolnil Aljaž Verhovnik, nato se je oglasila tudi Patricija Verhovnik. Ta se doslej ni zagovarjala, sedaj pa se je odločila, da le pove svojo plat zgodbe.

Zakonca sta sedla na zatožno klop zaradi dogodka v Poljčanah 16. januarja 2022. Kot je zapisano v obtožnici, je tistega večera Verhovnik v zasedi pričakal Dominika Motalna, nekdanjega partnerja Patricije Verhovnik. Napadel ga je s šilom in nožem ter ga večkrat zabodel. Motalnu se je uspelo osvoboditi storilca in pobegniti. Napadenega naj bi se želela znebiti soobtožena Verhovnikova. Ta je Motalnu ob razhodu prepovedala stike z hčerko; trdila je tudi, da Motaln sploh ni njen oče. Motaln je na celjskem sodišču sprožil postopek za ugotavljanje očetovstva, kar Verhovnikovi ni bilo po godu. Svojemu možu naj bi pri dejanju pomagala tako, da mu je pokazala, kje živi njen bivši partner, pokazala mu je tudi njegove fotografije in ga na dan napada obvestila, kdaj bo Motaln prišel iz službe.

»Tja sem šel, da bi se pogovorila«

Aljaž Verhovnik je že maja lani na predobravnavnem naroku očitke iz obtožnice priznal. Za poskus umora mu je sodišče takrat izreklo sedem let zapora. A se je nato Verhovnik prek svojega odvetnika pritožil na višje sodišče z argumentom, da prvostopenjsko sodišče ni preverilo, ali obdolženi razlikuje med očitki, kot so poskus umora, poskus uboja in poskus uboja na mah. Višje sodišče je sodbo razveljavilo in tako Verhovniku znova sodijo. Na ponovljenem sojenju zatrjuje, da je dejanje – tako na policiji kot kasneje na sodišču – priznal, ker je žrtev zarote policistov. Da so ti pritiskali nanj, zato je povedal, kar so želeli. Ob začetku ponovljenega sojenja je sicer dejal, da je za zločin izvedel šele, ko so ga že odpeljali na policijo in mu tam povedali, kaj se je zgodilo. Danes je svojo izpoved spremenil. Dejal je, da se je tistega večera odpeljal k Motalnu, da se z njim pogovori, ga prepriča, naj pusti njegovo družino pri miru, naj jih ne zasleduje in ne nadleguje več. A pogovor se je sprevrgel v pretep, Motaln naj bi bil tisti, ki je napadel njega, je dejal Verhovnik. »Prijel sem nož, ki sem ga imel s sabo za obrambo, a mi ga je iztrgal in začel z njim zamahovati proti meni,« je danes opisoval obdolženi. Nož naj bi mu padel iz rok, a mu ga je po tem, ko naj bi ga Motaln davil, uspelo pobrati in se je skušal z njim braniti. Spopad se je nato nekoliko umiril, tedaj pa naj bi Motaln dejal, da gre pogledat, kje je pes. »Sedel je v avto in se odpeljal,« je še nizal obdolženi.

»Če bi vedela, kaj namerava,
bi ga ustavila«

Motaln je policiji podal prijavo za napad neznanca, dejal je, da Verhovnika ne pozna, ta pa je danes zatrdil, da to ni res, saj naj bi s Patricijinim očetom deset mesecev pred dogodkom, ki ga sedaj obravnavajo, prišla k Motalnu po orodje, ki je pripadalo sedanjemu tastu Verhovnika.

»Dejanja ne priznavam, tega, kar mi očitajo, nisem storila. Nisem vedela, kaj bo skušal narediti Aljaž. Za vse sem izvedela šele, ko je po dogodku prišla policija. Če bi vedela, kaj namerava, bi ga ustavila,« pa je še dejala obdolžena Patricija Verhovnik. Motalna je opisala kot slabega partnerja in očeta. Da je bil do nje nasilen, še preden je rodila, in da je nenehno grozil, da bo storil samomor. Ko je postal oče, se je to stopnjevalo, zato ga je zapustila, saj se je bala zase in za hčer.

Motaln je zagovora obeh zavrnil

Sodni senat je večino dokaznih predlogov, ki sta jih dodatno predlagala tako obramba kot tožilstvo, zavrnil, ugodil pa je predlogu tožilke Tadeje Majcen, da pritegne izvedenca računalniške stroke. Ta naj bi pregledal zaseženo komunikacijo prek telefona med obdolženima, zato se bo sojenje nadaljevalo šele septembra.

Priporočamo