Zgodilo se je 14. aprila letos okoli 18. ure v prostorih javnih sanitarij v Razlagovi ulici v Celju, v neposredni bližini hotela Evropa. Pri vratih sanitarij je po prepiru obležal hudo okrvavljen dve leti mlajši Ivan L. Tako obtoženi Toni Mitevski kot oškodovanec sta sicer stara znanca policije, oba iz kroga brezdomcev in odvisnikov od prepovedanih substanc. Ko je oškodovanec obležal hudo poškodovan, je to opazila receptorka bližnjega hotela, ki je poklicala na številko 112 in povedala, da moški potrebuje zdravniško pomoč. Na kraj so se zelo hitro pripeljali reševalci, pa tudi policisti. Hudo poškodovanega Ivana L. so odpeljali v celjsko bolnišnico, kjer je prestal operativni poseg. Osumljeni Mitevski je s kraja odšel še pred prihodom policije in reševalcev, nato pa se je sam javil na policijo, kjer so ga pridržali, preiskovalna sodnica pa je po zaslišanju zanj odredila pripor.

Rekel sem mu, naj se umiri, takrat pa sem videl, da je igla, s katero sem se zadeval, ostala zapičena v nogi. Z nožem, ki sem ga imel pri sebi, sem poskušal izbezati konico iz noge, takrat pa je Ivan še enkrat prišel noter in skočil name, da sem padel. Takrat sem se obrnil in ga zabodel, a nisem imel občutka, koliko.

Toni Mitevski, obtoženi

Mitevski na predobravnavnem naroku krivde za očitano kaznivo dejanje ni priznal. Dejal je, da je skušal z nožem oškodovanca zgolj prestrašiti in da sploh ni imel občutka, da ga je tako hudo ranil. S 13-centimetrskim nožem ga je zabodel v spodnji del prsnega koša in mu povzročil tudi raztrganino levega pljučnega krila. Zaradi notranjih krvavitev je bilo življenje oškodovanca ogroženo. Če ne bi bil deležen hitre zdravniške pomoči, bi lahko nehal dihati in umrl, je tožilka Gabrijela Omerzu Geršak povzela očitek iz obtožnice.

Oškodovanec do obtoženega prizanesljiv

Na sojenju so skušali člani velikega senata s predsedujočo sodnico Alenko Jazbinšek Žgank na čelu, tožilka in zagovornik obtoženega, odvetnik Uroš Pavlina, izvedeti, zakaj sta se moška sploh sprla. A povsem jasnega odgovora niso dobili. Mitevski je v svojem zagovoru povedal, da se je s še enim prijateljem sprva družil v središču mesta, ko je mimo prišel Ivan L. »Nato pa me je poklical drugi prijatelj in mi rekel, naj pridem do stranišča v Razlagovi. Šel sem, Ivan pa zraven. Tam sva se usedla na okensko polico, kolega je šel ta čas po vino. Potem sem jaz šel na stranišče, da bi si pripravil dozo, s katero bi se zadel. Ivan je v tistem potrkal na vrata stranišča in spustil sem ga noter. Vprašal me je, ali mu bom odstopil nekaj doze. Ker sem rekel, da ne morem, me je podrl na tla. Rekel sem mu, naj se umiri, takrat pa sem videl, da je igla, s katero sem se zadeval, ostala zapičena v nogi. Z nožem, ki sem ga imel pri sebi, sem poskušal izbezati konico iz noge, takrat pa je Ivan še enkrat prišel noter in skočil name, da sem padel. Takrat sem se obrnil in ga zabodel, a nisem imel občutka, koliko,« je dejal Mitevski. In dodal, da je, ko je Ivan L. zavpil, da ga je zabodel, sprva mislil, da laže. »Potem sem šel na policijo, da bi povedal, da me je on prvi napadel, ker nisem hotel svoje doze deliti z njim, tam pa so mi rekli, da sem jaz osumljeni, ker da je z Ivanom precej hudo,« je še dejal. Zanikal pa je, da bi bil Ivanu L. dolžan denar.

Ko je sodnica dejala obtoženemu, da je izvedenka sodne medicine zapisala, da je bil vbod silovit, je Mitevski dejal, da sam ni imel takšnega občutka. »Mislil sem, da sem se ga le dotaknil,« je dejal. Ker oškodovanca Ivana L. ob dogovorjeni uri ni bilo na sodišče, je predsednica senata odredila takojšen privod, ki se je tudi zgodil. A Ivan L. na sodišču Mitevskega ni hotel neposredno okriviti za dogodek. Dejal je, da če bi bila takrat sama, se to zagotovo ne bi zgodilo. »On mi tega ne bi naredil. Jaz sem bil le veselo pijan, pa se mi je utrgalo. Res mi je Toni ostal dolžan nekaj denarja, a kolega, ki je bil zraven, je med nama zanetil prepir,« je dejal Ivan L. Sojenje se bo nadaljevalo 8. novembra. 

Priporočamo