Trinajst let je že, odkar naj bi domačin v enem od sarajevskih hotelov posilil slovensko turistko, pa se primer še vedno »valja« na ljubljanskem sodišču. Sojenje se niti še ni začelo, ker se obtoženi Amer Bića na sodna vabila (sicer pričakovano) ne odziva. Ker je bosanski državljan, BiH, kjer biva, pa ni v EU, ga k prihodu v Ljubljano ne morejo prisiliti. Najprej mu niso mogli vročiti niti vabil, odkar so se obrnili na mednarodno pravno pomoč, pa mu jih v Sarajevu uspešno vročajo, a to je tudi vse. Nazadnje ga je sodnica Vesna Pavlič Pivk na zatožno klop povabila danes, a je spet ostala prazna. Zdaj bo poskušala organizirati videokonferenco s sarajevskim sodiščem. Da bi ga končno zaslišali, čeprav »od daleč«. Pregon zastara leta 2029, zagrožena kazen je od enega do deset let zapora.

Zaradi zaščite osebnih podatkov žrtve so informacije o kaznivem dejanju skope. Po naših neuradnih informacijah je Bića, ki je v hotelu delal kot nekakšen varnostnik, obtožen, da je leta 2009 Slovenko spolno napadel z izvijačem oziroma podobnim ostrim predmetom. V baru naj bi že pred tem poskušal omrežiti nekaj slovenskih deklet, ki so bile na dopustu v BiH, vendar pri tem ni bil uspešen, kasneje pa naj bi potrkal na vrata še ene izmed gostij, se ji vsilil v sobo in jo posilil. Po neuradnih podatkih si posilstva ni upala prijaviti v BiH, to naj bi storila, ko se je vrnila v Slovenijo.

Stekla je preiskava, ki se je zelo zavlekla, saj je bilo potrebno sodelovanje med slovenskimi in bosanskimi organi odkrivanja in pregona. V okviru sodne preiskave naj bi žrtev med drugim morala nazaj v BiH, da je tam opravila prepoznavo osumljenca. Sodna preiskava je kljub vsem oviram dočakala epilog in ljubljansko tožilstvo je pred sedmimi leti vložilo obtožnico.

Nov poskus konec septembra

A od takrat se pravzaprav nič ne premakne. Že leta 2017 in 2018 je Dnevnik pisal, da je sodnik Zvjezdan Radonjić vabil Bićo na predobravnavni narok, vendar se ga ni udeležil. Pristojne v sarajevskem kantonu je prek mednarodne pravne pomoči tudi zaprosil, da mu vročijo vabilo. Ko so ga, pa se nanj ni odzval. Medtem je Radonjić sodišče zapustil, a tudi sodnica Pavlič-Pivkova, ki so ji sodni spis predodelili, ima enake težave. Sodišče sicer smatra, da obtoženi posilstvo zanika, ker je prek zagovornice vložil ugovor na obtožnico. Ker mu je bilo nato vabilo pravilno vročeno, se šteje, da krivde ne priznava, četudi se predobravnavnega naroka ne udeleži.

Zagovornica Milena Markovič je danes na sodničino vprašanje, zakaj Biče ni na sodišče, odgovorila le, da se ji ni javil in da nima nobenih informacij. Nov narok je razpisan za 29. september, do takrat pa bo sodnica preverila možnost, da ga zaslišijo prek videokonferenčne povezave. »Da bi vsaj začeli glavno obravnavo in bi podal zagovor,« je pojasnila. Tožilka Zvonka Knavs se je strinjala, pooblaščenka oškodovanke Mirjana Kožuh tudi, zagovornica Markovičeva pa ne. »Obramba hoče neposredno zaslišanje oziroma podajo zagovora. Obtoženi vabila sprejema in se ne izogiba kazenskemu postopku,« je izjavila. Sodnica ji je naročila, naj vendarle stopi v stik s klientom, ki očitno še vedno živi na istem sarajevskem naslovu.

Po besedah Pavlič-Pivkove sodišče Biće ne more prisiliti, da pride na obravnavo. Za njim bi sicer lahko razpisali tiralico, a se za to niso odločili. Menda bi videokonferenčno zaslišanje lahko hitreje prineslo kak otipljiv rezultat. Če bi se sarajevsko sodišče z njim strinjalo, bi bilo zadolženo tudi za to, da zagotovi obtoženčevo prisotnost. Sicer v Sarajevu, pa vendar.

Priporočamo