Dvainosemdesetletni Miroslav Moravec, ki so ga ilegalni prebežniki pred tremi leti ugrabili v njegovem vinogradu v Beli krajini in ga več ur vozili zaprtega v avtomobilskem prtljažniku, dokler niso blizu italijanske meje zapustili vozila, od države zahteva 45.500 evrov odškodnine. Prepričan je, da je kriva za to, kar se mu je zgodilo, ker ni ustrezno poskrbela za varnost državljanov. Sporno naj bi bilo ravnanje policije na mejnih prehodih. Ko naj bi namreč ugrabitelji z Moravcem prečkali mejo na maloobmejnem prehodu Sodevci, je pričakoval, da jih bodo policisti ustavili, ugotovili, kaj se dogaja, in ga rešili. Tako pa je iz zadnjega dela forda videl le dvignjeno zapornico, trdi Moravec. Nihče jih ni ustavil in mirno so zapustili državo. Policista, ki sta tistega 8. maja 2019 delala na maloobmejnem prehodu Sodevci, sta danes na sodišču očitke odločno zanikala.

»Za vsakega, ki prečka mejni prehod, opravimo temeljito mejno kontrolo. Ljudi, ki redno prehajajo mejo, poznamo poimensko, a jim vseeno pregledamo dokumente. Tudi tem, ki gredo vsak dan v službo, jih poskeniramo, kot bi šli čez prvič v življenju,« je pričal policist Andrej Turk, ki je tam delal dopoldne. »Mejno kontrolo naredimo za vsako vozilo, vsaki osebi pregledamo dokument. In nikoli se ne zgodi, da bi bila zapornica kar dvignjena,« pa je povedala policistka Janja Nemanič, ki je delala popoldne in službo končala malo po 23. uri. Potem vrata na mostu med državama zaklenejo in prehod je zaprt do 5. ure zjutraj. Ne Turk ne Nemaničeva se sicer po tolikšnem času ne spomnita točno, kako je potekal tisti majski dan. A očitno je bil le eden od mnogih, sicer bi to zabeležila v delovnem nalogu, sta razložila.

Moravec je prepričan, da so ga ugrabitelji peljali čez ta mejni prehod. Čeprav je bil zadaj v prtljažniku in pokrit z odejo, mu je ta večkrat zlezla z glave, tako da je lahko kukal skozi šipo in videl, kje se vozijo. To velja za vožnjo do Hrvaške, krajev čez mejo pa ne pozna, tako da ne more povedati, kje so se vozili. Prva točka, ki jo je spet prepoznal, je bila Ilirska Bistrica, kasneje pa avtocesta in ob njej kažipoti za Koper in Divačo. Kar pomeni, da naj bi še enkrat neovirano prečkali mejo. Tudi kriminalist Darko Milanovič z novomeške policijske uprave, ki je napisal kazensko ovadbo zoper ugrabitelje (tri Severnoafričane, stare 18, 25 in 26 let, so prijeli v Italiji), je pričal, da njihove poti niso mogli ugotoviti. »Oškodovanec je povedal, da poti ni videl, ampak le določene točke na relaciji. Poti ni bilo mogoče ugotoviti niti na podlagi lokacij telefona, ki smo ga zasegli enemu od osumljencev,« je pojasnil.

»Na mojem mejnem
prehodu ne«

Sandija Kozana s PP Črnomelj je sodnica Božena Novak spraševala, kako obremenjen je z ilegalnimi prehodi maloobmejni prehod Sodevci. Odgovoril je, da zelo malo, nezakoniti prehodi so redki, razen v primeru, ko Kolpa naraste. Tudi leta 2019 je bil med tujimi ilegalnimi prebežniki nepriljubljen. »Do ilegalnih prehodov prihaja ponoči, ko ne obratuje. Ljudje splezajo čez ograjo. Čez dan z vozilom ilegalen prehod ni mogoč, ker naj bi bila zapornica spuščena. Vsakič ko sem bil tam, je bilo tako,« je povedal Kozan.

Turk in Nemaničeva sta, kot rečeno, zatrdila, da vse poteka po predpisih; dopoldanska izmena traja do 15. ure, popoldanska od 13.15 do 23.15. Samo tisti dve uri, ko sta na prehodu oba policista, si lahko privoščita malico. Seveda ne hkrati. Če mora policist na stranišče, ostane zapornica spuščena. Dokler dokumentov ne pregledata slovenski in hrvaški policist, se ne dvigne. Na vprašanje, ali se je mogoče izogniti nadzoru, ne da bi te zaznali, sta oba odločno odgovorila, da ne. Na komentar Moravčevega odvetnika Jožefa Klavdija Novaka, da smo vsi, ki smo kdaj prečkali mejo, že doživeli, da se policisti ne držijo vseh pravil, sploh ko je promet gost, je Novak odgovoril: »V mojih dvanajstih letih se to ni zgodilo. Na mojem mejnem prihodu zagotovo ne!«

Priporočamo