Tožilci so se sicer odzvali na dve trditvi župana Ribnice Sama Pogorelca. Ena je, da naj bi pridržanje za napadalce namesto 48 trajalo zgolj šest ur, ker naj tožilstvo v zadevi ne bi bilo pripravljeno.

To nikakor ne drži, pravijo tožilci: »Državne tožilke policisti policijske postaje Ljubljana – Vič niso niti obveščali, še manj prosili za usmeritev ali storilce pridržali, temveč je tožilka šele več ur po dogodku, natančneje ob 00:33 uri od Operativno komunikacijskega centra prejela SMS obvestilo o ogledu in obravnavi kaznivih dejanj preprečitve uradnega dejanja in poškodovanja tuje stvari.«

Generalni direktor policije Senad Jušić navedb tožilstva na današnji novinarski konferenci ni hotel komentirati, je pa, kot je povedal, odredil strokovni nadzor nad delom policije. Sicer je napad v Kočevju označil za napad na pravno državo.

Generalni direktor Policije Senad Jušić

Generalni direktor Policije Senad Jušić, vir: zajem zaslona

Druga Pogorelčeva izjava, ki gre tožilcem v nos, se nanaša na njihovo domnevno neučinkovitost: za oddajo 24UR je ocenil, da kazenske zadeve, povezane z romsko problematiko, obstanejo na državnem tožilstvu in zato ne dočakajo sodnega epiloga.

»Takšne pavšalne navedbe in ocene dela državnega tožilstva nimajo podlage ne v posameznih konkretnih zadevah ne v statističnih podatkih,« pišejo z vrhovnega tožilstva.

Razmere na »varnostno obremenjenih« območjih

Do julija letos so policisti na področjih, kjer živijo Romi in jih na policiji, kot smo lahko danes večkrat slišali, imenujejo »varnostno obremenjena« območja, posredovali 787-krat, in sicer zaradi streljanja, pretiranega hrupa in nedovoljenega kurjenja. Lani so v istem obdobju intervenirali 803-krat.

Direktor Policijske uprave Novo mesto Igor Juršič pravi, da je trenutno največ težav na območju Šentjerneja; od kršitev javnega reda in miru do kršitev cestnoprometnih predpisov, vendar se varnostna situacija načeloma ni poslabšala, se je pa spremenila: ljudje, tako Juršič, včasih niso prijavljali kraje krompirja ali fižola, danes pa jo. Predvsem takšne manjše tatvine izvajajo mladoletniki, opažajo novomeški policisti.

Preberite še: Ustanovili novo podskupino, konkretnih rešitev ni

Tudi notranji minister Boštjan Poklukar je včeraj med obiskom Ribnice in Kočevja prst uperil v pravosodje: »Že dalj časa opozarjamo, da storilci kaznivih dejanj, ne le Romi, po policijskih postopkih pogosto niso pridržani, kar pomeni, da se policistom lahko le smejijo, saj niso obravnavani primerno. Ministrici za pravosodje Andreji Katič bom v prihodnjih dneh predal opažanja županov in ji predlagal izboljšanje tudi na področju sodne veje oblasti, ki pa seveda mora ostati neodvisna.«

Reportaža Špele Ferlin: “Hudo je gledati otroka, ki smrdi, ker nimamo vode”

Priporočamo