Policija je končala obsežno preiskavo kaznivih dejanj zoper spolno nedotakljivost. Po naših informacijah gre za afero Fotopub, povezano s kulturnikom Dušanom Josipom Smodejem. Skupno so preiskali 12 sumov kaznivih dejanj, v katerih je bilo ugotovljenih devet oškodovancev, odkriti pa trije osumljenci. Po naših informacijah so to že prej omenjeni Dušan Josip Smodej, pokojni slikar Roman Uranjek in dekle, ki naj bi izsiljevalo Smodeja.

Zoper njega in dekle je policija na tožilstvo podala kazenski ovadbi. Zoper kulturnika za dve kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost, za kaznivo dejanje omogočanje uživanja prepovedanih drog in še za povzročitev hudih telesnih poškodb. »Oškodovani sta bili dve osebi,« je pojasnil Martin Rupnik, vodja sektorja kriminalistične policije PU Ljubljana. Sumi niso bili potrjeni za kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost in izsiljevanje, zato je policija tožilstvu predala le poročilo. Policija je dekle ovadila zaradi poškodovanja tuje stvari, tatvine in grožnje. Rupnik je pojasnil, da so zoper drugega osumljenca, po naših informacijah gre za pokojnega Uranjeka, preiskovali kaznivi dejanji zoper spolno nedotakljivost, pri čemer je bilo eno od teh storjeno pred več kot 35 leti. »Ker kazenski pregon zoper osumljenca ni več dopusten, je bilo na pristojno okrožno državno tožilstvo podano poročilo,« je dodal Rupnik.

Policija poziva žrtve,

naj spregovorijo

Med potekom preiskave so policisti opravili več kot 80 razgovorov ter pregledali več kot 5000 objav in zapisov na spletu. Sodelovali so tudi s tujimi varnostnimi organi. Rupnik je izpostavil velik pomen vloge oškodovancev v takih primerih. »Žrtev je praviloma edini vir informacij, kaj se je zgodilo med njo in storilcem. To so izjemno pomembni podatki za odkritje storilca, če je ta ob prijavi neznan, učinkovitejše pa je tudi dokazovanje oziroma procesiranje storilcev,« je bil jasen Rupnik. Dodal je, da v policiji razumejo oškodovance, ki se ne želijo izpostavljati, in zatrdil, da naredijo vse, kar je v njihovi moči za zaščito žrtev. »V razgovoru žrtev seznanimo z možnostmi in različnimi oblikami pomoči ter jih napotimo na ustrezne strokovne službe. Žrtev ima ves čas našega postopka pravico do spremljevalca, zagovornika in informiranja o našem postopku,« je dodal Rupnik.

Kriminalisti so očitno v povezavi s poslovanjem Fotopuba začeli tudi preiskavo kaznivega dejanja s področja gospodarske kriminalitete, v kateri se zbirajo obvestila in dokazi zaradi suma kaznivega dejanja v povezavi z nenamensko porabo javnih sredstev. »Ker kriminalistična preiskava še poteka, vam podrobnosti o tem ne moremo razkrivati,« je dodal Rupnik.

Uranjekov telefon na tožilstvu

V Dnevniku smo pred časom že pisali tudi o tem, da je policija med preiskavo zasegla telefon pokojnega slikarja Romana Uranjeka, ki je ob izbruhu afere naredil samomor. Obetali so si namreč, da bi na njem lahko našli obremenilne dokaze zoper Smodeja v obliki kakšne njune komunikacije, a do takrat policija za poseg v ta telefon (še) ni dobila dovoljenja sodišča. Ali so pred koncem preiskave vpogledali v Uranjekov telefon, ni znano, je pa ta telefon po naših podatkih del dokaznega gradiva, ki so ga skupaj z ovadbo poslali na tožilstvo. Na strani tožilstva je zdaj odločitev, kaj bodo z ovadbo naredili. Lahko sprožijo postopek na sodišču, jo zavržejo ali pa naložijo policiji dopolnitev.

Priporočamo