Tudi včeraj so še vedno potekale aktivnosti za izsleditev 33-letnega pohodnika, državljana ZDA, ki se v nedeljo z območja Triglava ni vrnil v dolino. V gore naj bi šel sam, na Triglav pa se je iz Krme odpravil s petka na soboto. Po nekaterih podatkih naj bi prenočil na Kredarici. Njegovo vozilo so našli na območju doline Krma. Policija še vedno poziva vse, ki bi o njem karkoli vedeli, naj to sporočijo na najbližjo policijsko postajo ali Policijsko postajo Kranjska Gora (04 582 0700), pokličejo lahko na številko 113 ali anonimni telefon 080 1200. Moški naj bi bil oblečen v oblačila sivozelene barve, ima kratke rjave lase in najverjetneje moder nahrbtnik.

Vremenske razmere za iskanje so bile včeraj zelo slabe, v ponedeljek pa je letalska policijska enota z dežurno ekipo gorskih reševalcev opravila dva leta in pregledala veliko območje okoli Triglava, Kredarice, Planike, Staničeve koče, Doliča in širšo okolico do vseh alpskih dolin (Vrata, Kot, Krma). Med akcijo je snežilo, pihal je močan veter, razmere pa so se postopoma slabšale zaradi nastajanja megle in zaledenitev. Kljub takšnemu vremenu, povečani nevarnosti zaradi novozapadlega snega, megli in ponekod tudi poledeneli podlagi so reševalci opazili številne pohodnike, ki so po nepotrebnem tvegali z osvajanjem vrhov. Da je te dni v gorah nevarno, sicer priča tudi primer dveh pohodnic iz Nizozemske, ki sta se že v petek zatekli v Dom Valentina Staniča pod Triglavom. Razmere se do nedelje niso toliko izboljšale, da bi lahko varno sestopili, poleg tega za sestop v takšnih razmerah nista imeli ustrezne opreme. Zato ju je v nedeljo policijski helikopter z gorskimi reševalci prepeljal v dolino. Reševanje je zelo oteževal močan veter.

Med reševalno akcijo je snežilo, pihal je močan veter, razmere pa so se postopoma slabšale zaradi nastajanja megle in zaledenitev.

V nedeljo so s helikopterjem izpod Triglava v dolino prepeljali dve tuji pohodnici. Foto: GRZS

V nedeljo so s helikopterjem izpod Triglava v dolino prepeljali dve tuji pohodnici. Foto: GRZS

Naj se vreme umiri

Razmere v gorah so torej že zelo zimske. V visokogorju je sneg, ponekod je podlaga lahko ledena, že nekaj dni vztrajajo zelo nizke temperature in ponekod zelo močan veter. Roland Brajič iz PU Kranj je zato včeraj znova pozval k odgovornemu in preudarnemu ravnanju ter največji previdnosti pri načrtovanju tur v visokogorje. Trenutno je nujna popolna zimska gorniška oprema – kar denimo tako imenovane mini derezice niso, saj se uporabljajo zgolj za položnejše, široke in uhojene poti, ki nimajo bočnega naklona. Najvarnejše pa je, da turo prestavimo na kasneje, ko se bo vreme stabiliziralo in nevarnost zdrsov zmanjšala.

Kamniški gorski reševalec Tadej Trobevšek pa je te dni popisal, kako so s kolegi prejšnjo nedeljo zvečer in nato celo noč reševali pohodnika, ki sta se zaplezala na južnem pobočju Planjave. Po preplezani smeri sta se hotela v dolino spustiti po vrvi, a se jima je po prvem spustu zataknila. Reševanje je potekalo v močnem dežju, vetru in megli. Izkazalo se je, da je dvojica v steno vstopila prepozno – smer je bila zanju pretežka, zato sta zanjo porabila veliko časa in na vrh prišla že v temi in megli. Ob tem je vremenska napoved za nedeljo že dva dni prej napovedovala močno deževje. Glede na to, da sta reševalce spraševala, kje bi se z vrha morala odpraviti v dolino (prvo sidrišče sta našla po naključju), očitno na turo nista bila primerno pripravljena. Vrv pa se jima je zataknila, ker je na koncu ostal vozel, ki sta ga pozabila odvezati. Ni šlo ne navzgor ne navzdol, preostanek vrvi je bil prekratek za spuščanje, zmanjkalo jima je tudi klinov, na katerih bi se lahko spuščala. Tako sta ostala ujeta v steni. Ko ju je na vse to opozoril, je bilo videti, kot da se je mlajši pohodnik nekako zavedel nevarnosti, v katero sta se spravila, starejši pa je dajal vtis, kot da vse skupaj ni nič posebnega, je zapisal Trobevšek. 

Priporočamo