Triintrideset let zatem, ko so ga leta 1991 obsodili za umor Baldeva Hoondla v londonskem Hackneyju, ki je bil s strelom v glavo ubit med ponesrečenim ropom njegove trgovine, lahko Oliver Campbell končno spet zadiha s polnimi pljuči. Trije sodniki so namreč odločili, da njegova obsodba ni bila pravična, in jo razveljavili. A ker je Campbell v zaporu preživel deset let, več kot 20 pa še na pogojnem odpustu, novega sojenja niso odredili. »V vseh teh letih nisem imel življenja. Lahko bi imel normalno službo, ženo, otroke, lahko bi hodil na dopust. To mi je bilo doslej onemogočeno, od danes naprej pa lahko načrtujem svoje novo življenje,« se je Campbell za BBC odzval na odločitev sodišča.

Zmanipulirali tudi mamo

Oliver Campbell je pri osmih mesecih utrpel poškodbo možganov, ki je po mnenju strokovnjakov pustila posledice na njegovem spominu, oslabila njegovo zmožnost sprejemanja informacij, obenem pa je že vse življenje bolj dovzeten za manipulacijo drugih. Ravno zato bi morali biti policisti pri zaslišanju dodatno previdni in do njega uvidevni. Z njim so uradno govorili kar štirinajstkrat, ker so vedeli, da gre za ranljivo osebo, je bila z njim v sobi desetkrat prisotna socialna delavka. Takrat, ko je fant priznal grozljivo dejanje, pa ni bilo zraven ne nje ne njegovega odvetnika. Policisti naj bi namreč načrtno čakali, da sta šla, potem pa poklicali najstnikovo krušno mamo, da je bila priča priznanju. Ta je kasneje pojasnila, da je bila tudi sama žrtev njihove manipulacije.

Leta 2021 je za BBC dejal, da mu je oznaka morilca uničila življenje, ob odhodu v zapor pa je izgubil večino prijateljev in članov družine.

 

Kdo je pravi morilec?

Obramba je že vse odtlej vztrajala, da so takrat 19-letnega Oliverja k priznanju prisilili policisti, ki so se med številnimi zaslišanji spravljali nanj. Po mnenju odvetnika si je Oliver priznanje izmislil, da bi »ustregel« policistom. Podobne prizore je namreč v preteklosti videl v kriminalnih serijah, obenem pa je po navedbah njegovega odvetnika samo skušal končati vse bolj naporne pogovore. Priznanje naj bi bilo po navedbah obrambe absurdno, polno nepravilnosti in neujemanj s preostalimi dokazi.

Campbell je prepričan, da je bil le grešni kozel: »Nedolžen sem. Zaslišanje je bilo nepravično, pritiskali so name, hoteli so, da priznam nekaj, česar nisem storil. Zelo me je bilo strah. Nisem se sam spravil v zapor. Sistem me je odvrgel tja.« Leta 2021 je za BBC dejal, da mu je oznaka morilca uničila življenje, ob odhodu v zapor pa je izgubil večino prijateljev in članov družine. V pravosodje še vedno zaupa, za pravico pa se je bil pripravljen boriti do konca. Opozarja pa, da je treba zdaj uloviti pravega morilca.

Priporočamo