Kar petnajst let, med 2007 in 2022, je vzgojitelj Ashley Paul Griffith posiljeval in spolno napadal deklice, za katere je skrbel v vrtcih v Brisbanu in okolici v avstralski zvezni državi Queensland. 46-letnik je v ponedeljek priznal krivdo za 307 kaznivih dejanj zoper 60 žrtev, med drugim za 28 posilstev deklic, mlajših od dvanajst let. »Kriv sem,« je za vsako od kaznivih dejanj s sklonjeno glavo in mirnim glasom priznal Griffith. Obtožb je bilo toliko, da so jih brali debeli dve uri. Sodna dvorana je bila polna, nekateri družinski člani žrtev so zaradi pomanjkanja prostora kar stali. Slišal se je jok. Kazen mu bo sodnik Anthony Rafter izrekel v kratkem.

Sprva več kot 1600 kaznivih dejanj

Preiskovalci so na njegove fotografije in posnetke spolnih zlorab deklic na temnem spletu prvič naleteli že leta 2014, a so jih z njim uspeli povezati šele ob aretaciji avgusta 2022. Na njegovih zaseženih napravah so kasneje odkrili cel kup spornega materiala, na osnovi katerega so proti njemu vložili ovadbo za dodatnih 1600 kaznivih dejanj zoper 91 žrtev, a so jih v postopku sčasoma na stotine umaknili. Posnet material je tudi razpečeval. Povečini je napadal v Brisbanu, nekaj točk se je nanašalo na čas, ko je živel v Sydneyju, in nekaj mesecev, ki jih je preživel v italijanski Pisi. Deklice, povečini so bile njegove žrtve mlajše od 12 let, je učil v različnih izobraževalnih ustanovah oziroma vrtcih. V petnajstletni karieri jih je zamenjal deset.

Zaradi varovanja podatkov in zaščite identitete imen mladoletnih žrtev niso javno objavili. So pa za avstralske medije spregovorili starši. »V tistem vrtcu je bil leta 2018 le dobra dva tedna. Zdel se nama je malo čuden in nenavaden,« sta se pred sodno dvorano spominjala oče in mama žrtve. Ob njegovem priznanju sta si vsaj malo oddahnila, saj je to pomenilo, da jim ni bilo treba v postopku gledati fotografij in posnetkov zlorabe. Njuna deklica je bila v času napadov zelo majhna, pozneje sta se z njo skušala pogovoriti, a še vedno ne razume čisto, kaj se je zgodilo. Ne moreta verjeti, da je uspel Griffith toliko let delati z najranljivejšimi, ne da bi ga pri njegovih dejanjih ujeli. »Sistem ne deluje. Če bi delalo vse tako, kot bi moralo, bi ga ustavili že prej,« sta prepričana.

Priporočamo