Na podlagi priznanja in sporazuma o krivdi zlorabe tako pastorka kot sina so 40-letnega moškega iz naselja Čukarica v Beogradu obsodili na osem let zapora, poroča srbski Blic. Avgusta letos so petletnega dečka, polnega modric in podplutb, sprejeli v bolnišnico, nekaj ur kasneje pa je policija aretirala brutalneža. Po poročanju srbskih medijev se je moški najraje spravljal na petletnega pastorka, ga tepel, mu na štedilniku žgal roke, njegov jok pa je skušal utišati tudi tako, da mu je v usta tiščal glavo ročaja za prho.

Fantek je imel srečo, da se njegova usoda ni končala tragično, saj mu je še pravi čas na pomoč priskočil družinski prijatelj. Med opravili okoli hiše je namreč opazil, kako prijatelj petletnega pastorka kopa v ledeno mrzli vodi, na malčku pa opazil tudi modrice, otekline in opekline. Njegovo 29-letno mamo, ki dotlej zlorabe ni prijavila, je nekako prepričal, da je šla od hiše, potem pa je poklical policijo. Fantek in mama sta jim zaupala vse o grozljivi zlorabi, žrtev družinskega nasilja naj bi bila tudi ona, kar je pokazala tudi preiskava. Po poročanju srbskih medijev so zdravniki ocenili, da bi deček umrl, če bi v tisti hiši ostal le še dan dlje. V bolnišnico naj bi prišel v tako slabem stanju, da je njegovo življenje nekaj časa viselo na nitki. V bolnišnici naj bi bil še danes, več tednov po sprejemu.

Petletnik je imel med drugim nalomljena rebra, modrice po vsem telesu, pa tudi več opeklin. Poškodbe so bile tako hude, da je prvih nekaj dni njegovo življenje viselo na nitki.

Jok vodil v tepež

Seznam njegovih poškodb je dolg – bile so po glavi in vsem telesu, imel je nalomljena rebra, opekline po dlaneh in stopalih, na trupu pa naj bi se celo videli odtisi čevljev. »Brutalno ga je pretepal, potem pa ga silil, da je za kazen še dolge ure stal v kotu. Včasih celo po 20 ur. Na živce mu je šlo, ker je deček jokal. To je bil zanj sprožilec. In bolj ko je jokal, bolj se je spravljal nanj,« je povedal neimenovani vir. Kako dolgo so zlorabe trajale, ni povsem jasno, sta se pa 29-letnica in njen sinko v hišo groze preselila pred dobrim letom dni.

Poleg njih je tam živel še osumljenčev osemletni sin. Štiridesetletnik se je spravljal tudi nanj, a se je fant že naučil, kako se zaščititi. Vedel je, da za nobeno ceno ne sme jokati, saj to vodi v tepež. Oče ga je večkrat prisilil, da segreje ploščo na štedilniku in od blizu gleda, kako petletniku peče stopala in dlani. Osemletnika je prevzela socialna služba, ki mu bo omogočila tudi psihološko pomoč. Kdo oziroma kje je njegova mama, se ne ve, saj je dojenčka takoj po rojstvu pustila v oskrbi njegovega očeta. Domnevni nasilnež je vse doslej veljal za krasnega očeta samohranilca. Tožilstvo je zaradi zanemarjanja otroka obtožilo tudi mamo petletnika. V postopku je doslej molčala, tako da se bo morala zagovarjati na sodišču. 

Priporočamo