Tragično bi se lahko končala zgodba petletnega dečka iz naselja Čukarica v Beogradu, če mu ne bi še pravi čas na pomoč priskočil družinski prijatelj.

Moški je prišel pomagat pri opravilih okoli hiše, ko je po naključju opazil, kako prijatelj svojega petletnega pastorka kopa v ledeni vodi. »Na malčku je takrat opazil tudi ogromne modrice, otekline in opekline,« je za srbski Kurir komentiral neimenovani vir.

Žrtvina mama pred tistim dnem ni nikomur potožila o zlorabi. Menda zato, ker je 40-letnemu nasilnežu, s katerim sta bila par kakšno leto, obljubila, da mu bo vedno stala ob strani. Zato ga tudi ni zapustila in zaščitila otroka. Po navedbah vira za srbski Blic jo je prijatelju na obisku nekako uspelo prepričati, da se je zatekla k svojemu očetu, od koder so poklicali policijo, fantek in 29-letna mama pa sta jim povedala vse o grozljivi zlorabi. Žrtev družinskega nasilja naj bi bila tudi ona.

Očim se je na petletnika spravljal, ker je ta jokal. In bolj ko so mu tekle solze, več udarcev je padlo. V hiši je bil tudi njegov osemletni sin. Temu se je že uspelo naučiti mehanizmov, s katerimi se je zaščitil pred nasiljem.

Policijska preiskava je potrdila njune navedbe. Po poročanju Blica so pri nemočnem dečku odkrili številne poškodbe po glavi in telesu, nalomljena rebra, opekline po dlaneh in stopalih, na njegovem telesu pa so opazili tudi odtise čevljev. Zdravniki so po pregledu ocenili, da bi fantek umrl, če bi v tisti hiši ostal le še dan dlje. V bolnišnico naj bi prišel v tako slabem stanju, da je njegovo življenje nekaj časa viselo na nitki.

»Brutalno ga je pretepal, potem pa ga silil, da je za kazen še dolge ure stal v kotu. Včasih celo po 20 ur. Na živce mu je šlo, ker je deček jokal. To je bil zanj sprožilec. In bolj ko je jokal, bolj se je spravljal nanj. Da bi ga utišal, mu je v usta celo tiščal glavo ročaja za prho,« je povedal neimenovani vir. Fantka, ki naj bi v hiši živel že kako leto, sosedi nikoli niso videli zunaj.

Zlorabljal tudi sina

Poleg pastorka in njegove mame je v hiši živel še osumljenčev osemletni sin, ki pa naj bi bil izjemno družaben in prijeten fant. Štiridesetletnik se je spravljal tudi nanj, a se je fant že naučil, kako se zaščititi. Vedel je, da za nobeno ceno ne sme jokati, saj to vodi v tepež. Oče ga je večkrat prisilil, da segreje ploščo na štedilniku in od blizu gleda, kako petletniku peče stopala in dlani. Osemletnika je prevzela socialna služba, ki mu bo omogočila tudi psihološko pomoč. Kdo je njegova mama, se ne ve, saj je dojenčka takoj po rojstvu pustila v oskrbi njegovega očeta. Domnevni nasilnež je vse doslej veljal za krasnega očeta samohranilca.

Štiridesetletnega osumljenca so zaradi zlorabe otroka aretirali, branil se je z molkom, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil pripor. Zaradi zanemarjanja otroka so aretirali tudi petletnikovo mamo, a so jo po zaslišanju izpustili. Tudi ona se je zagovarjala z molkom.

Ekipa srbskega časnika Blic je obiskala družinsko hišo, v kateri so se dogajale brutalne zlorabe. Na dvorišču so ležali razmetana oblačila, copate, igrače. V parkiranem avtu je bilo stanje še huje, saj je bil poln stvari. Morda celo smeti. Sosedi niso mogli verjeti, kaj se je dogajalo na njihovi ulici. Nekoč so opazili, da ima deček povite roke. Štiridesetletnika so vprašali, kaj se je zgodilo, dobili pa kratek, suhoparen odgovor: »Opekel se je, kaj hočete.« Eden od sosedov je še povedal, da je na dan njegove aretacije videl, kako 40-letnik oblačila iz hiše meče po vsem dvorišču, a se je iz strahu soočenju raje izognil. 

Priporočamo