»Otroci, še posebej najmlajši, so v prometu slabše vidni, prav tako težko predvidijo nevarne situacije. Vozila kasneje opazijo in ne znajo dobro presoditi njihove oddaljenosti ter hitrosti, prav tako težje določijo smer, iz katere prihaja zvok vozila. Njihovo ravnanje usmerjajo predvsem radovednost, čustva in dogajanje okoli njih, manj pa razum, zato morajo biti vozniki nanje vselej pozorni in jim vedno prepustiti prednost na prehodih za pešce,« pravijo na Agenciji za varnost prometa (AVP). Poudarjajo, da se je treba zavedati, da otroci v prometu niso le pomanjšani odrasli, ampak se odzivajo povsem drugače. Zato v teh dneh skupaj s policijo in drugimi partnerji voznike ozaveščajo o tem, da bodo na naših cestah in šolskih poteh spet prisotni otroci vseh starosti. S preventivnimi akcijami želijo vplivati na vedenje voznikov, povezano z nekaterimi najpogostejšimi tveganji nastanka prometne nesreče.

Agencija za varnost prometa: Rast števila poškodb opažamo že nekaj let. Ne glede na številke pa se zavedamo, da je vsaka izguba življenja ali huda poškodba otroka v prometni nesreči tragedija, ki je ne bi smela doživeti nobena družina.

 

Vsaka nesreča je tragedija zase

V letošnjem letu, do 19. avgusta, je bilo v prometnih nesrečah udeleženih 320 otrok, starih do 14 let, ki so utrpeli tudi poškodbe. Trije otroci so v tem obdobju tudi izgubili življenje. V enem primeru je šlo za voznika motornega kolesa, dva sta bila potnika v vozilu. Prav tako so trije otroci v prometnih nesrečah umrli lani. Večje je število tistih s hudimi telesnimi poškodbami. Te je letos utrpelo 25 otrok, kar je 47 odstotkov več kot v primerljivem obdobju lani, ko je bilo hudo telesno poškodovanih 17. Prav tako jih je letos več utrpelo lahke telesne poškodbe, in sicer 292, lani v enakem obdobju pa 278.

320 otrok se je letos poškodovalo v prometnih nesrečah.

25 hujših poškodbso letos utrpeli otroci v prometu.

3 otroška življenjaso letos vzele slovenske ceste.

»Rast števila poškodb opažamo že nekaj let. Ne glede na številke pa se zavedamo, da je vsaka izguba življenja ali huda poškodba otroka v prometni nesreči tragedija, ki je ne bi smela doživeti nobena družina. Zato si vsi skupaj s ključnimi deležniki prometne varnosti prizadevamo, da bi uresničili Vizijo nič (mrtvih v prometnih nesrečah, op. p.),« še pravijo na AVP. Pred začetkom šolskega leta skupaj s številnimi partnerji koordinirajo nacionalno preventivno akcijo Varno v šolo, ki bo trajala vse do 8. septembra.

Odrasli bodimo otrokom za zgled

Po Sloveniji bodo v prvih dneh šole za varnost skrbeli številni prostovoljci, ki bodo učencem pomagali prečkati ceste na nevarnejših odsekih in s svojo prisotnostjo opozarjali voznike, da bodo še posebej previdni. »S tem želimo prispevati k varnejšemu začetku šolskega leta, ko so otroci po daljših počitnicah še vedno razigrani, mlajši pa kot začetniki ne poznajo vseh pasti prometa na šolski poti ter zaradi starosti ne zmorejo vseh zahtev sodobnega prometa. Nekateri prostovoljci bodo otroke spremljali tudi na šolskih prevozih in jih podučili, da se je treba v kombiju ali avtobusu pravilno pripeti,« pojasnjujejo na AVP. V številne aktivnosti za večjo varnost otrok se vključuje tudi Avto-moto zveza Slovenije.

Kot je poudaril podpredsednik Tomaž Andrejka, so prav odrasli in drugi spremljevalci otrok najpomembnejši učitelji, ki z lastnim zgledom otrokom pokažejo, kako skrbeti za svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu. »To zavedanje pa ne velja le na poti v vrtec ali šolo, temveč na prav vseh poteh,« je opozoril Andrejka. S tem se strinjajo tudi na AVP in dodajajo, da je otrokom treba omogočati varno mobilnost, za kar so potrebni skrbnost, odgovornost in zgled vseh udeležencev v prometu. »Zato opozarjamo voznike, da prilagodijo hitrost vožnje, še posebej v naseljih, v okolici šol, vrtcev in igrišč. Prav tako med vožnjo ne uporabljajte mobilnega telefona, ki odvrača vašo pozornost od dogajanja na cesti in ob njej. Za volan vedno sedite trezni, vzdržujte primerno varnostno razdaljo in predvidevajte prometne situacije, kadar ste v bližini šol, vrtcev in v naseljih,« še pravijo na AVP. 

Priporočamo