Dominiqua Pélicota so aretirali novembra 2020, ko ga je varnostnik v lokalni trgovini ujel pri snemanju žensk pod krili. Policijska preiskava je zelo hitro skrenila v grozljivo, povsem nepredstavljivo smer – na računalniku danes 71-letnega moškega so odkrili mapo z imenom »zlorabe«, v njem pa 20 tisoč fotografij in posnetkov skoraj sto posilstev njegove soproge. Ta so se odvijala v njuni zakonski postelji v družinski hiši v Mazanu v Provansi. V ponedeljek se je v Avignonu začelo sojenje proti njemu in 51 moškim, ki jim očitajo spolno zlorabo. Na željo žrtve, 72-letne Gisèle Pélicot, ki jo na poti do pravice podpirajo njuni trije otroci, je sojenje odprto za javnost, saj se je odrekla pravici do anonimnosti. Hoče, da vsi vedo, kaj je pretrpela, pa tega sprva sploh ni vedela.

Ničesar se ne spomni

Gisèle Pélicot bo na sojenju prvič slišala podrobnosti, gledala posnetke o posilstvih in jih za razliko od običajnih žrtev ne bo podoživljala. »Ničesar se ne spominja, za posilstva je izvedela takrat kot ostali, novembra 2020,« je povedal njen odvetnik Antoine Camus. Spomina nima, ker jo je mož omamljal z uspavalnimi in drugimi tabletami - v samo enem letu jih je nabavil 450. Zdrobljene tablete ji je umešal v hrano in pijačo. Že pred tem je v spletnih klepetalnicah iskal moške s posebno fantazijo – seks z nekom, ki ne da ali ne more dati soglasja.

Po pisanju francoskih medijev je oglas objavil na straneh za iskanje »partnerjev« in sicer na forumu »Ona ne bo vedela«. Dominique jim je dal navodila, naj na posilstva ne prihajajo odišavljeni ali smrdeči po cigaretah, da žena slučajno ne bi česa posumila, ko bi se zbudila. Včasih je bila tako zelo zadrogirana, da je bila že na robu kome. Neko jutro se je zbudila z novo frizuro. Pojma ni imela, kako se je to zgodilo, postala je čisto panična. Pri frizerju je izvedela, da je bila tam prejšnji dan. Tudi na osnovi takih izgub spomina je bila prepričana, da je hudo bolna, z možem sta obiskala več specialistov, čeravno je on simptome pripisoval utrujenosti zaradi skrbi za vnuke. Ostali sorodniki so sumili na Alzheimerjevo bolezen.

Do 20 let zapora

»Uspaval sem jo, ponudil drugim in vse skupaj snemal,« po navedbah odvetnice Beatrice Zavarro obtoženi priznava očitana mu dejanja. Svojih neopravičljivih postopkov se globoko sramuje, vseeno pa pravi, da je očitno šlo za neko odvisnost. »Pripravljen se je soočiti z ženo in otroki,« je njegova odvetnica povedala v bran svoji stranki. Nekaj njegovih soobtoženih se odgovornosti izmika. Pravijo, da jih je 71-letnik pretental, da niso imeli vseh informacij ter da tako pri dejanju niso prostovoljno sodelovali. Identificirati in na sodno klop posesti jim je uspelo le 51 osumljenih, kakšnih 30 jih še iščejo.

Med osumljenimi so lokalni svetnik, zdravstveni tehniki, novinar, bivši policist, vojak, gasilec, javni uslužbenec. Mnogi so živeli v bližini para, eno so bili poročeni družinski očetje, drugi ločeni, tretji samski, stari pa so vse od 26 do 73 let. Nekateri so Gisèle posilili kar šestkrat.

Sojenje naj bi trajalo več mesecev, osumljenim grozi do 20 let zapora. Pélicotova sta zdaj ločena, poročena pa sta bila skoraj 50 let. Veljala sta za ugleden, spoštovan in priljubljen par, ki je večkrat organiziral vrtne zabave. 71-letnik je obtožen še posilstva in umora 23-letne nepremičninske agentke v Parizu, ki naj bi se zgodil leta 1991, in osumljen napada na 19-letnico. 

Priporočamo