Več kot sto ljudi je bilo danes ponoči evakuiranih iz svojih domov, ko je v poslovno-stanovanjski stavbi v londonski četrti Dagenham izbruhnil požar. 

Nekaj pred tretjo uro zjutraj so je več kot 200 gasilcev odhitelo gasit požar, ki je zajel celotno stavbo, v kateri je nekaj poslovnih lokalov in več stanovanj. 

Okoliški stanovalci pričajo o »grozljivih prizorih«, močnem dimu in ognjenih zubljih, ki so se dvigali v nebo. Za stavbo, kjer je zagorelo, je bilo splošno znano, da ima več pomanjkljivosti kar se tiče požarne varnosti. Kljub temu je gasilcem uspelo izvesti popolno evakuacijo in poskrbeti, da ni prišlo do smrtnih žrtev. 

Vzrok požara še ni znan. Na stavbi so sicer ravno menjavali fasadno oblogo, ki ni ustrezala varnostnim standardom.

London požar Foto: London Fire Brigade/X

S požarom se je borilo več kot dvesto gasilcev. Foto: London Fire Brigade/X

Problem vnetljivih fasadnih oblog

Požar je obudil spomine na grozovit požar, ki je junija 2017 zajel stolpnico Grenfell v zahodnem Londonu. V požaru, ki se zaradi (nove) vnetljive fasade stolpnice širil izredno hitro, je umrlo 72 ljudi. Londončani so bili tedaj zelo kritični do ravnanja gasilcev, ki so stanovalcem veleli, naj ostanejo v stanovanjih, kar je sicer standarden postopek v primeru gašenja požarov v visokih zgradbah, a v tem primeru se je požar širil tako hitro, da bi bila nujna čim hitrejša evakuacija.

Priporočamo