V skupni akciji poljskih in ukrajinskih organov pregona so aretirali sedem kriminalcev, v 38 racijah v obeh državah pa odkrili in zaprli osem laboratorijev za proizvodnjo sintetične droge. Gre za največjo tovrstno operacijo na Poljskem doslej. Poleg ogromnih količin kemikalij in drugih pripomočkov za proizvodnjo sintetičnih opioidov so zasegli še 195 kilogramov kristalnega metadona, 153 kilogramov sintetičnega stimulansa a-PVP ter 430 litrov reakcijskih mešanic različnih vrst mamil, pripravljenih za končno fazo proizvodnje.

Sintetični opioid metadon se v medicini uporablja kot protibolečinsko sredstvo, pa tudi pri zdravljenju odvisnosti od drog. A je bila snov, ki so jo proizvajali kriminalci, policisti pa zasegli, v koncentrirani kristalni obliki. Taka namreč obstaja le na črnem trgu in je izredno nevarna.

Zasegli so tudi mefedron in a-PVP, snovi iz skupine sintetičnih katinonov, ki po navedbah Europola predstavljajo vse večji problem v določenih državah EU. Povzročajo namreč resne psihološke in nevrološke motnje, njihova zloraba pa vodi v veliko tveganje za zasvojenost, poškodbe organov in smrt.

 

Priporočamo