Za konje gre!

V rubriki večkrat omenimo nujnost ustvarjanja reševalnega pasu na avtocestah, ki v kritičnih trenutkih rešuje življenja. A ne le človeška. Prejšnji teden je konj iz kobilarne Lipica potreboval nujni kirurški poseg. In ker tudi v takih primerih lahko vsaka izgubljena minuta pomeni razliko med življenjem in smrtjo, so žival v policijskem spremstvu po reševalnem pasu v dolgih zastojih prepeljali na ljubljansko kliniko za konje. Konja so nemudoma operirali, upajo pa, da bo tudi zaradi hitre akcije, v kateri je združilo moči veliko različnih služb, še dolgo in kakovostno živel.

Ovca v steni

Medtem ko so se slovenska srca topila ob spremljanju reševanja aljaške malamutke Emme, ki jo je v gorah ugriznila kača, so se hrvaški gorski reševalci mučili z ovcama, ki se jima je uspelo nekako zatakniti v strmem in visokem skalovju na otoku Krk. Živali nista mogli ne naprej ne nazaj, kakor tudi ne levo ne desno. Njuni usodi sta bili odvisni od spretnosti in dobre volje gorskih reševalcev. Drugi se v take višave niso mogli podati. Rešili so ju. Za tretjo, ki naj bi bila sprva prav tako ujeta med skalami, pa so bili prepozni. Verjetno je povsem obnemogla padla v smrt. Gre za že tretjo tovrstno reševalno akcijo na območju letos. Lokalni prebivalci so besni, saj kmeti ne pazijo na svoje živali, te pa se žejne, lačne in prestrašene znajdejo v smrtni nevarnosti. Ko se ovce izgubijo, se njihovi lastniki potuhnejo, ko so rešene, pa hitro pridejo ponje.

Daj, koliko imaš

Številnim opozorilom navkljub se mnogo Slovencev še vedno ulovi v lovke spletnih goljufov, pa naj bodo to lažni bankirji, kriptotrgovci, ’poštarji’ … Z inovativnimi in spretnimi prijemi se jim uspe dokopati do podatkov za dostop do spletne banke, iz katere nato (nič kaj čudežno!) izgine na tisoče evrov. O nenavadnem primeru goljufije poročajo tudi s Hrvaške. 71-letna gospa iz Vukovarja je prek spleta navezala stik z moškim, ki se je predstavljal za znanega glasbenika. Ta ji je za nekaj sto evrov ponudil člansko izkaznico, s katero bi lahko obiskovala njegove koncerte. Vsa navdušena mu je nakazala znesek, kmalu pa je prejela sporočilo dostavne službe, ki naj bi imela zanjo paket. Za prevzem (baje za carino in druge stroške) bi morala plačati dodatnih 2500 evrov. Odvrnila je, da toliko res nima, da pa bi lahko skupaj spravila kakšnega tisočaka. In res – goljuf se je bil pripravljen ’cenkati’ in je na znesek pristal. Verjetno ni treba razlagati, da gospa paketa nikoli ni dobila … Kakor tudi policija ne storilca.

Tudi v službi je lahko lepo

Brez koncertov pa so ostali tudi oboževalci Taylor Swift, saj so jih na Dunaju odpovedali zaradi prevelike teroristične grožnje. Nekateri so vstopnice za koncerte kupili že pred letom dni, zato ne čudi, da so tekle solze. A bolje to, kot če bi kri. Rojeni pod srečno zvezdo so se na nastope neverjetno priljubljene Američanke odpravili v kakšno drugo evropsko metropolo. V Zürichu je oboževalce (čeprav verjetno manj kot glasbena zvezdnica!) navdušil policist, ki je skrbel za varovanje okolice stadiona. Resen, v uniformi in oborožen se je pozibaval v ritmih uspešnice We Are Never Ever Getting Back Together (Nikoli več ne bova skupaj), tu in tam pa zraven še malo zapel. V besedilu, ki govori o razhodu, se je očitno »našel«, ob tem pa tudi sam dobil nemalo oboževalk. Kdo pravi, da tudi v službi ne more biti zabavno in lepo?

Droge na obali

Ljudje smo res packi. Kakšno svinjarijo mečemo v oceane! Že lani smo poročali, kako so ob floridski obali našli morske psi na kokainu, pred kratkim pa so nanje naleteli tudi v vodah Brazilije. Kako te živali pridejo do droge? Nič kaj težko. Prek paketov, odvrženih v vodo. Včasih pa kokain ne pride do živali, temveč ga že prej naplavi na kopno. To se je pred dnevi zgodilo s pomočjo orkana Debby. Na plažo na Florida Keys je namreč voda prinesla 25 paketov kokaina, vrednega več kot milijon dolarjev. Otočje je sicer v bližini južnoameriških držav, tranzitnih vozlišč za kokain, ki ga tihotapijo tudi v Evropo.

Priporočamo