Kdo je ustrelil delfina?

Kdo bi si mislil, da se bomo na našem malem koščku morja kdaj ubadali s tako kruto pokončano živaljo, ki se je (vsaj starejšim bralcem) v srca usedla prek televizijske serije Flipper. Že razpadajoče truplo delfina so raziskovalci našli konec junija nekje pred Strunjanom, šele obdukcija pa je pokazala, da je samec velike pliskavke poginil nasilne smrti. Obdukcija je namreč pokazala, da ga je nekdo ustrelil v levi stranski del prsi. V društvu so še natančneje opisali potovanje naboja – in sicer, da je prebil levo prsno steno, obe pljučni krili in skozi desno steno izstopil iz telesa. Delfin je najverjetneje poginil zaradi težav z dihanjem. Kdo je žival ustrelil, s kakim orožjem, kdaj in zakaj, še ni znano. So pa za potrebe balistične preiskave shranili delce izstrelka. Primer, zrel za Tarasa Birso.

Na šolski izlet pijan

Intenzivne priprave na izlet s srednješolci je imel 54-letni šofer avtobusa, ki bi moral mladino iz Zagreba peljati v Prago. Tik pred odhodom je policija na prošnjo vodstva šole opravila tako nadzor in tehnični pregled vozila kot stanje voznika, ki pa je na testu padel. Okoli šeste ure zjutraj je alkotest namreč pokazal 1,22 promila alkohola v krvi. Moškemu so vožnjo kakopak prepovedali, za volan pa je sedel njegov kolega. Kaj točno se mu je pletlo po glavi, ali se je uspel napiti že zjutraj ali pa je šlo za posledico prekratke noči, ni znano. Se pa lahko šofer, očitno povsem brez vesti in neobremenjen z odgovornostjo, ki mu jo delo nalaga, le zahvali angelu varuhu, da ga je policija ulovila še preden je otroke odpeljal na pot. Že tako prevečkrat pišemo in beremo o tragedijah, v katerih na cestah umirajo tudi otroci. Mimogrede, vožnja z avtobusom iz hrvaške v češko prestolnico traja več kot devet ur …

Rekorder na kolesu

Na testu, in to že tolikokrat, da bi gotovo ponavljal vsaj letnik ali dva, je padel tudi 44-letni hrvaški kolesar. Moškega iz Baranje so v petnajstih mesecih kar 29-krat zalotili pijanega na kolesu. Nazadnje je imel 1,8 promila alkohola v krvi, za kar si je spet prislužil spanje na policijski postaji. Neslavni rekorder za svoj dosežek ne bo dobil medalje, temveč denarno kazen. A ga to kaj prida ne gane. Domačini so jezni, od lokalnih oblasti zahtevajo strožje ukrepe, kot prvega pa predlagajo zaseg kolesa. Glede na njegovo vztrajnost in trdoživost, pa moškega tudi to zagotovo ne bi streznilo.

Zagodli so mu jo bogovi

Bogovi so jo zagodli 38-letnemu italijanskemu tatu, ki je načrtoval rop stanovanja 71-letnika v Rimu. Začetek nečednega dejanja je izpeljal kot po maslu. V stanovanje je vdrl čez balkon in se začel razgledovati po dragocenostih. Njegovo pozornost je nemudoma pritegnila knjiga Bogovi o šestih, ki je ležala na nočni omarici. Vzel jo je in se – očitno veliki navdušenec nad grško mitologijo - poglobil vanjo. In to tako zelo intenzivno, da je pozabil, kje je in kaj naj bi počel. Pri prebiranju pripovedi o Homerjevi Iliadi, a z vidika bogov, ga je zalotil lastnik stanovanja, moškemu pa je nekako uspelo pobegniti čez balkon. Neveščega nepridiprava je policija kmalu ujela, izgovor pa je bil še slabši kot njegov roparski podvig. Mislil je namreč, da je (čez balkon!) šel na obisk k znancu v hotel …

Zahvala iz srca

Tudi letos poročamo o rekordnem številu reševanj iz slovenskih gora. Nekatere zgodbe se končajo tragično, večina srečno. Kot denimo tista s skalo, ki je hudo poškodovala gorskega reševalca, a tudi zaradi hitrega odziva, profesionalnosti in hladnokrvnosti kolegov dolgotrajnejših posledic ne bo čutil. Hvaležen iz dna srca jim je namenil daljši zapis v angleščini, v katerem je tudi opisal izkušnjo. Svojim gorskim angelom varuhom pa so se z na roko napisanim sporočilom za potrpežljivost, bodrenje, junaštvo in spodbudo zahvalili štirje mladi planinci, ki so jih reševali s Pršivca. »Nikoli ne bomo pozabili, kaj ste storili za nas,« so se jim poklonili, zraven pa priložili »napitek za moč«. Bohinjske reševalce je četverica ganila z rokopisom, pismo je v njihovem arhivu dobilo prav posebno mesto.

Priporočamo