Pozabili plen …

Kakšno je prvo pravilo v primeru pobega iz lokala, ne da bi plačal za pijačo? Verjetno to, da te ne dobijo. In to, da tam ne pozabiš stvari, po katerih bi te policija lahko našla … A ker so nepridipravi znani po tem, da se požvižgajo na pravila, se včasih v težave spravijo kar sami. Kot denimo trije moški, ki so v Portorožu zbežali iz lokala, ne da bi poravnali račun. In za mizo, glej ga zlomka, pozabili nahrbtnik. Ker so bile v njih dragocenosti (že prej ukradene denarnice in torbici, zaradi česar bi morali še toliko bolj paziti nanj!), so se tudi še ob prihodu policije motovilili v bližini. Zaposlena jih je prepoznala in pokazala možem postave, ti pa so enega ujeli. 42-letni Ljubljančan se je delal »francoza«, ko sta ga pobarala, od kod mu toliko denarnic …, plen pa sta mu zasegla. Namesto, da bi pajdaša uživala v svobodi in šla čim dlje stran od kraja zločina, vsaj eden tega ni storil. Policista sta ga opazila in ga povabila na klepet. Mariborčanu ni bilo do druženja, zato je zbežal, a je bil tudi tokrat prepočasen. Kljub upiranju sta ga policista aretirala. Tudi tretji se očitno ni znal iti skrivalnic, saj sta ga ujela v roku nekaj ur. Nauk za tatiče: ovadba za tatvino je dražja kot plačilo pijače.

Vlomil iz avta

Naši štajerski kolegi so pred časom poročali o malopridnežu, ki je očitno hodil na isti tečaj »lopovstva« kot trojica zgoraj. Stari znanec policije je vlomil v sicer odklenjen avto in v njem prespal. Ko se je prebudil, je naletel na problem. Zaradi otroškega varovala od znotraj ni mogel odpreti vrat in je bil v avto ujet. Rešil se je tako, da je razbil steklo. Čeravno tehnično gledano ni vlomil na poti not, pa je vlomil na poti ven. Zapleteno, kajne? In še češnjica na vrhu torte – v svojem prenočišču je moški pozabil dokument z osebnimi podatki in naslovom. Policija ga je izsledila in ugotovila, da si je že večkrat privoščil krepčilni spanec v tujih vozilih.

Jazbec in lisica

(Opozorilo: to ni ljubka basen, v katerem bi se živali veselile in plesale. Ravno nasprotno.) Bilo je septembra predlani, ko je cesto v bližini Varaždina prečkal nič hudega sluteč kakšnih 35 centimetrov dolg in okoli 16 kilogramov težak jazbec, ki ga je z avtom povozil moški iz Križevcev. Ranjena žival se je še uspela zavleči v bližnji jarek, kjer je poginila, voznika pa je bolj kot to užalostila velika škoda na avtu. Ker je lovska družina ni hotela poravnati, je pravico iskal na sodišču. Tam je razložil, da je znak z opozorilom morebitne divjadi na cesti opazil, a da se je nesreča zgodila skoraj kilometer stran. Bila je tema, vozil je po predpisih in trezen, jazbec pa je bil tako uren, da se mu ni uspel izogniti. Sodišče je odločilo, da mu morajo lovci plačati več kot pet tisoč evrov odškodnine, poravnati pa morajo tudi račun za sodne stroške. Lovska zveza je namreč odgovorna za območje, s katerega je v lastno smrt pritekel jazbec. Verjeli ali ne, to ni edini taki primer pri naših sosedih. Po petletni pravdi je sodišče julija odločilo, da mora »hrvaški Dars« zavarovalnici plačati skoraj 25 tisoč evrov odškodnine in stroškov sojenja in sicer zaradi nesreče, v kateri je moški s svojim BMW-jem zbil lisico. Sodišče je odločilo, da bi morali vzdrževati cesto v stanju, primernem za promet, česar pa več kot očitno niso. Naložili so jim še postavitev ustrezne ograje.

Žaljivke in petarda

Na mesec dni zapora so obsodili Zagrebčanko, ki je žalila svojega partnerja in vanj zalučala petardo. Bila je pijana in ljubosumna. Incident se je zgodil junija enkrat dopoldan, ko je Ivana svojega partnerja obkladala s »pasjim sinom« in še hujšimi kletvicami, pri čemer mu je tudi prepovedala biti s kakšno drugo žensko. S tem je ranila Robertova čustva, s petardo, ki ga je vrgla proti njemu, pa ga dodobra prestrašila. Ivana se sicer tistega dne ne spomni najbolje, se ji pa zdi, da je Roberta obletavala neka druga ženska. In ja, bila je zelo pijana, tako da bi to lahko vplivalo tako na njena dejanja kot spomin. Robert je Ivani na sodišču celo stopil v bran, a ji je sodnica vseeno odredila prepoved približevanja, za eno leto pa mora iti še na zdravljenje od alkohola.

Priporočamo