Pablo v travi, netopir v avtu

Prvi posredovalci iz tedna v teden potrjujejo, da so lahko tudi pri ljubezni do živali drugim le za zgled. Celjski vodniki službenih psov so pred dnevi rešili drobnega netopirja, ki se je zagozdil ob registrsko tablico avta. Odnesli so ga v varno zavetje sence pod drevesom. O ganljivi zgodbi pa smo brali tudi v hrvaških medijih. Gasilci so med gašenjem požara v bližini Reke namreč naleteli na veveričjega mladiča. V klobčič zvit je ležal na travi, manjši od človeške dlani in zagotovo na smrt prestrašen. Vzeli so ga s seboj in ga odpeljali v lokalno društvo za pomoč živali, kjer so si prislužili same pohvale osebja. »Varujejo tako nas kot tudi živali, male in velike,« so bili hvaležni. Malemu veveričku so nadeli ime Pablo, zanj pa bodo skrbeli tako dolgo, dokler ne bo zadosti krepak za vrnitev v naravo.

Pajek požigalec

Za odtenek manj pa je nad živalmi navdušen moški, ki je pred kratkim v avtu naletel na pajka. Ker očitno na dosegu roke ni imel smrtonosnega »pipsa«, se je odločil za naslednjo najboljšo stvar. Smrt z ognjem. Drastična odstranjevalna tehnika pajka se mu je maščevala, saj je pri tem nehote zažgal avto, od katerega je ostalo le zoglenelo ogrodje. Zgodba bi bila morda še malo bolj nenavadna, če ne bi vedeli, da se je zgodila v avstralskem mestu. Na celini, na kateri živi največ najbolj strupenih in najbolj ogromnih pajkov, kač … In samo še to: podobni incidenti niso tako redki niti drugod po svetu. V ameriški Pensilvaniji se je moški lani skušal gnezda pajkov znebiti s spajkalko, pri čemer je požgal celo hišo.

Goske na patrulji

Medtem ko so med slovenskimi tatovi najbolj priljubljene ovce, se njihovi hrvaški kolegi trenutno navdušujejo nad perjadjo. Tujo, kakopak. Na območju Medžimurja so v eni noči udarili kar trikrat, ukradli pa več sto kokoši in rac. Goske so pustili pri miru. Zakaj? To so prav posebne živali, v mnogih primerih celo bolj učinkoviti čuvaji kot psi. Predvsem pa glasnejši. V zaporu v brazilskem Alcantaru jih zaposlujejo že 15 let, izkazale pa so se za izvrstne paznice. Vodja gosjih agentk je Piu Piu, ki paznike na nepravilnosti opozarja z glasnim gaganjem. Pernati čuvaji odmore povečini preživljajo v bližnjem ribniku.

Otrokom kradla hrano

Podobno kot njihovi starši imajo tudi ameriški otroci najraje hitro hrano. Na kupe ocvrtega krompirčka, hamburgerje, hot doge in sladko pijačo z mehurčki. Ni kaj, vse to je res dobro, verjetno celo bolj okusno od slastnega brokolija, ni pa ravno zdravo. Ker so tako hrano otrokom ponujali tudi v šolah, jim je pred leti na pomoč odletel britanski kuharski zvezdnik Jamie Oliver. Ali mu je uspel kak večji preboj in ali se v šolah še vedno držijo njegovega jedilnika, ni znano. Sodeč po naslednji novici, v središču katere so perutničke, pa niti ne. Zgodba sega nekaj let v preteklost, v čas kovida. 68-letna direktorica prehrane v enem od čikaških šolskih okrožij je takrat namreč začela krasti hrano, namenjeno učencem, ki so se šolali na daljavo, do obrokov pa so bili še vedno upravičeni. Gospa Vera si je v letu in pol prilastila enajst tisoč zabojev piščančjih perutničk v vrednosti poldrugega milijona dolarjev. Zdaj se je znašla pred sodiščem, priznala je krivdo, zaradi goljufije pa so jo v zapor poslali za devet let. Kaj je storila s toliko perutničkami, se ne ve.

Bonboni za umret

Na potencialno smrtonosno hrano pa so naleteli v Aucklandu. Dobrodelna organizacija, ki brezdomcem razdeljuje pakete pomoči, je prejela donacijo ananasovih bonbonov, v katerih so našli potencialno smrtonosen odmerek metamfetamina. Preden so ugotovili, da je nekaj narobe, so jih razdelili že 400 ljudem, zabeležili pa osem prijav, da imajo sladkarije »čuden« okus. Večina jedcev je bonbone zaradi groznega okusa nemudoma izpljunila. Na srečo zato tudi noben od njih ni potreboval zdravniške pomoči. Situacija je dodatno zaskrbljujoča zato, ker so med prejemniki pomoči tudi odvisniki od drog na zdravljenju. Policija »dobrodelneža« še išče.

Priporočamo