Obračun v peskovniku

Kaj se dogaja z ljudmi? Kam so izginili potrpežljivost, sočutje, prijaznost do sočloveka? Ali imajo res prav tisti, ki že leta napovedujejo bližajoč se konec sveta? No, morda res za odtenek dramatičen uvod v običajno vsaj rahlo humorno rubriko, a ob takih policijskih poročilih se vprašanja pač porajajo. Prva zgodba se je odvila na otroškem igrišču v Piranu, na katerega je neka ženska prišla s psom. Domačinka ji je odredila, naj se odstrani, ta pa je ni poslušala, zato jo je skušala fotografirati s telefonom. Kršiteljica s Švedske, ki ji je poteklo dovoljenje za bivanje pri nas, ji ga je iztrgala iz rok, ga vrgla na tla in razbila, nesojeno fotografinjo pa še lažje poškodovala. Ne tako zelo daleč stran se je odvil še en incident. Medtem ko je moški čistil obcestni jašek, je mimo njega pridirjal voznik avta, ko ga je ta z mahanjem skušal opozoriti nase in mu dal vedeti, naj upočasni, se je gospod razburil. (Njemu ne bo nihče govoril, kako naj vozi!) Stopil je iz avta in moškega v jarku z glavo udaril v čelo. 48-letni domačin je potem pobegnil, a so ga ulovili. Na Primorskem pa se je pripetil še en nenavaden dogodek. V bližini sečoveljskega letališča je 49-letni Pirančan z avtom trčil v gasilca ob cestni zapori in odpeljal naprej. Tudi tega neotesanca je policija hitro našla.

Žganje na črno

Ob tej, lahko rečemo kar zelo balkanski zgodbi, se bodo marsikomu pocedile sline. A tokrat ne poročamo o dobrotah, ukradenih iz kleti (zmikavti imajo radi suhe mesne izdelke, čeravno si v hlevih včasih radi postrežejo tudi s svežimi živalmi, ki so še v »enem kosu«), temveč o dobrotah, najdenih v njih. Pred dobrim mesecem so hrvaški cariniki opravljali hišno preiskavo v domači in počitniški hiški nekega moškega iz Salvonskega Broda in tam naleteli na neverjeten prizor. Skupno so odkrili (in zasegli!) 6700 litrov domačega žganja, po domače – rakije. Poleg steklenic alkohola iz sliv, jabolk, kutin, grozdja in hrušk so odkrili še dva kotla za kuhanje pijače, ki pa ju gospod ni prijavil. Ovadili ga bodo zaradi suma nedovoljene proizvodnje alkohola, plačati pa bo moral še za skoraj 30 tisočakov trošarin. Kakšna bo usoda zaseženega tekočega »zaklada«, ni znano.

57-krat brez vozniške

Grozljiva zgodba, ki se ne bi smela zgoditi, prihaja iz ZDA. 32-letna Kerri je pred dobrim mesecem dni sredi noči sedla v avto, v otroški sedež privezala devetletnega sina in se brez vozniškega dovoljenja (!) podala na nočno avanturo. Gospa je po hitri cesti vozila v napačno smer, na ukaze več policijskih patrulj pa se je odzvala tako, da je le še pritisnila na plin. Nekaj časa ji je uspelo vijugati med nasproti vozečimi vozili, na koncu se je zaletela v štiri, njen otrok pa je na zadnjem sedežu umrl. Ženska se bo med drugim morala zagovarjati zaradi povzročitve nesreče s smrtnim izidom, brani pa se, da je bila onesposobljena zaradi (predpisanih) protibolečinskih tablet. Policisti so sicer pri njej našli tudi metamfetamin, ki je prepovedana droga in se je ne dobi v lekarni. Izkazalo se je, da so voznici prej v osmih dneh vozniško dovoljenje »odvzeli« kar 56-krat, s čimer pa ji očitno vseeno niso mogli preprečiti nadaljnje vožnje. V ZDA je tako, da lahko voznik v enem dnevu za isti prekršek dobi več kazni …

Mrtev, a v resnici živ

Z druge strani Atlantika prihaja še ena zgodba, najbolj primerna za rubriko »saj ni res, pa je«. V njenem osrčju je 39-letni Jesse, ki je uprizoril lastno smrt, da bi se tako izognil plačilu okoli sto tisoč evrov preživnine za lastnega otroka. Z ukradeno identiteto nekega zdravnika je v bazi podatkov svoj status spremenil v »mrtev«. Ko je ugotovil, da mu digitalne goljufije »ležijo«, je uspel narediti še za dodatnih nekaj sto tisoč dolarjev škode. Kmalu so ga dobili, po priznanju krivde pa so ga obsodili na sedem let zapora in okoli pol milijona dolarjev kazni. Zanimivo, kaj vse so ljudje pripravljeni storiti, da bi se izognili prevzemu kančka odgovornosti. Če bi se Jesse za zakonito delo potrudil vsaj polovico toliko, kot se je za nečedne posle, bi za svojega otroka zagotovo brez težav poskrbel.

Priporočamo