Na celjskem sodišču se je po skoraj dveh mesecih nadaljevala glavna obravnava zoper Teo K., mamo še ne dve leti starega fantka, ki je lani umrl v avtu, in soobtoženega Tilna Novaka. Obtožnica jima očita, da sta v sostorilstvu zagrešila štiri kazniva dejanja: povzročitev smrti iz malomarnosti, zanemarjanje mladoletnih oseb, surovo ravnanje in promet s prepovedanimi drogami. Te naj bi prodajala tako mladoletni osebi kot odvisnikom, ki so bili v procesu odvajanja.

A najhujši očitek je, da sta sokriva smrti sina obtožene Tee K., ker sta ga junija lani pustila pripetega z varnostnimi pasovi v temnem beemveju. Ta je bil parkiran na soncu pred hišo v Svetem Lovrencu pri Preboldu. »Zaradi visokih temperatur je otrok doživel toplotni šok. Prišlo je do pregretja oziroma hipertermije, krvavitve v možganih in pljučih ter posledično zadušitve. Umrl je zaradi odpovedi srca in možganov med 9. in 12. uro,« piše v obtožnici, ki jo je povzel tožilec Jošt Jeseničnik že na prvi glavni obravnavi. Zaradi občutljivosti primera sicer obtožnice nismo slišali v celoti, saj je sodišče izključilo javnost v delu, ki se nanaša na prodajo prepovedanih drog mladoletni osebi.

Območje okoli kraja nesrečnega dogodka je policija zaprla s trakom. F Mojca Marot

Kraj, kjer je lanskega junija v pregretem avtomobilu umrl otrok. Foto: Mojca Marot

Prepiri in zloraba drog

Tokrat je predsednica petčlanskega senata Maja Manček Šporin na sodišče povabila nekaj prič, a vseh ni bilo. Še pred zaslišanjem tistih, ki so prišli, pa je sodnica prebrala nekaj listin. Med drugim zapisnike toksikoloških preiskav, tako za oba obtožena kot pokojnega fantka. Kot smo že poročali in kot piše tudi v obtožnici, so v fantkovi krvi našli sledi zelo nevarne sintetične droge alfa-PiHP pa tudi metadona, prav tako sta bila na prepovedane droge pozitivna Tea K. in njen izvenzakonski partner Novak.

Med listinami je bilo tudi poročilo vrtca v Braslovčah, ki ga je obiskoval pokojni otrok. Pristojni so zapisali, da je fantek prihajal v vrtec urejen, da je bil komunikativen in poslušen, dobre izkušnje pa so imeli tudi s staršema, ki sta se udeležila spoznavnih uric med uvajanjem. Otrok je vrtec zapustil, ko sta se starša iz Braslovč preselila na Plešivec. Starša sta se takrat vse pogosteje prepirala, oba sta imela težave zaradi uživanja alkohola, kokaina in heroina. Ko sta se morala odseliti, ker jim najemne pogodbe niso podaljšali, se je oče dečka in nekdanji Tein partner odselil k svojim staršem, Tea K. naj bi se preselila k novemu partnerju, Novaku, pokojnega fantka pa je k sebi vzela Teina mama.

»Vsi so jokali. Tudi sam sem ga poskušal oživljati, nekdo je prinesel tudi defibrilator, a žal je bilo vse zaman.«

Očim obtoženega

Trenutki, ko so bili vsi »zadeti«

Oče je svojega sina pred tragedijo nazadnje videl maja lani v Matkah, kjer so nekaj časa živeli v brunarici, junija lani pa je odšel na zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog. Vse to smo lahko slišali iz branja zapisnika v preiskavi, oče je med poslušanjem sodnice jokal. Kot je dejal, je še vedno v programu reintegracije. Dejal je, da je Tea kot mama za njunega sina dobro skrbela. »Res pa so bili trenutki, ko smo bili vsi zadeti. A takrat nisem vedel, da to ni prav. S Teo sva imela težave, pogosto sva se kregala, tudi udaril sem jo, ona pa je udarila mene,« je povedal.

Hiša v Svetem Lovrencu, pred katero je prišlo do tragedije, je bila last očima obtoženega Tilna Novaka, smo izvedeli na sodišču. Kot je povedal, naj bi obtožena Tea tam živela le kakšna dva meseca pred tragedijo. Očim je še povedal, da je bil fantek velik dobrovoljček. Povsem običajen otrok, nenehno je imel v ustih stekleničko. Povedal je tudi, da v stanovanje ni hodil, je pa vsak dan prinašal hrano, ki jo je odložil na hodniku.

Tja je prišel tudi, ko se je zgodilo najhujše, a je takrat otroka v naročju držala mama. »Vsi so jokali. Tudi sam sem ga poskušal oživljati, nekdo je prinesel tudi defibrilator, a žal je bilo vse zaman,« je dejal očim obtoženega, ki se v življenje svojega pastorka ni vmešaval. In nikoli ni nič spraševal. Zato tudi ni vedel, da je obtožena imela še tri druge otroke. »Vedel sem le za najmlajšega, da je njen, to mi je povedal Tilen,« je dejal njegov očim. 

Priporočamo